Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής και ελαστικότητα

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει τεράστια βήματα όσον αφορά στην ανάπτυξη και εξέλιξη των προσθετικών μελών. Τα προσθετικά μέλη μπορούν να ελεγχθούν από τα νεύρα, τους μυς ή ακόμη και τον εγκέφαλο. Ωστόσο, δεν δίνουν την αίσθηση του κανονικού χεριού ή ποδιού, δεν έχουν την ικανότητα να αισθάνονται τα αντικείμενα αν είναι κρύα ή ζεστά.

Αυτό επιχειρούν να αλλάξουν ερευνητές από τη Ν.Κορέα και τις ΗΠΑ οι οποίοι δημιούργησαν ένα νέο ελαστικό υλικό που έχει αίσθηση αφής. Μπορεί να αισθανθεί το άγγιγμα, την πίεση, το κρύο, το ζεστό αλλά και την υγρασία.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το τεχνητό δέρμα με πυκνό δίκτυο αισθητήρων από σιλικόνη και χρυσό το οποίο μιμείται την ευαισθησία που έχει το πραγματικό δέρμα. Η ποσότητα των αισθητήρων είναι πολύ σημαντική διότι αν αυτοί οι αισθητήρες για παράδειγμα υπάρχουν σε υψηλή ανάλυση, σε όλη την επιφάνεια του δαχτύλου, μπορείς να δώσεις την ίδια αίσθηση αφής στον εγκέφαλο, όπως θα έκανε το κανονικό χέρι.

Το υλικό δημιουργήθηκε ειδικά για βιονικά χέρια γι αυτό του δόθηκε ελαστικότητα, προκειμένου το άτομο που το φοράει να μπορεί να κουνήσει τα δάχτυλά του όπως στο κανονικό χέρι. Ακόμα όμως πρέπει να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος για να μπορέσει ένα τέτοιο υλικό να εφαρμοστεί στα προσθετικά μέλη.

artificial skin, Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής και ελαστικότητα

artificial skin, Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής και ελαστικότητα


Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Techfan

Πολύ εντυπωσιακό post, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, χρειάζεται και να βρεθεί τρόπος να πέσει η τιμή ώστε να προορίζεται κάποια στιγμή στο μέλλον για την κοινή αγορά.

Kostas

Και μετά τσακωνόμαστε εάν η Samsung έχει καλύτερο φλας απ την Apple.

Denis

Μιλάμε για ασιάτες. . Η πρώτη εφαρμογή που θα γίνει στο υλικό θα είναι στις κούκλες. . Κ δεν εννοώ τις παιδικές…..
Δυστυχώς. .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.