Τα πρώτα “βιονικά” τριαντάφυλλα με ηλεκτρονικά κυκλώματα

Συχνά μιλάμε για το πως θα γίνει η “συγχώνευση” ανθρώπου και μηχανής, αλλά μια ομάδα Hλεκτρονικών Mηχανικών από το Linköping University Laboratory for Organic Electronics στην Σουηδία, κατάφερε για πρώτη φορά να συγχωνεύσει με επιτυχία φυτό και μηχανή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Magnus Berggren, χρησιμοποίησαν ημι-αγώγιμα πολυμερή για να δημιουργήσουν ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό ηλεκτρονικό κύκλωμα μέσα σε ζωντανά τριαντάφυλλα. Το κλειδί είναι μια ουσία που ονομάζεται PEDOT-S, η οποία όταν απορροφάται από το σώμα του φυτού, δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη κατά μήκος των καναλιών που διανέμουν νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο φυτό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να κάνει φυσικά transistors και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Τα συνήθη προβλήματα με τα οργανικά ηλεκτρονικά (κρύο και υγρασία), λύνονται από το ίδιο το φυτό μέσω της ουσίας PEDOT-S που το προστατεύει από τον άνεμο και τη βροχή.

Πιθανές εφαρμογές της συγκεκριμένης έρευνας είναι να δημιουργηθεί μια σειρά από “έξυπνα φυτά” τα οποία μπορούν να ελεγχθούν από υπολογιστές, αποθηκεύοντας ενέργεια που έχει συλλεχθεί μέσω της φωτοσύνθεσης σε ένα fuel cell. Επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ηλεκτροχρωματικά φυτά στα οποία τα φύλλα αλλάζουν χρώμα.

“Τώρα μπορούμε πραγματικά να ξεκινήσουμε να μιλάμε για “power plants” είπε ο Berggren ο οποίος έχει στην ομάδα του και μια Ελληνίδα, την Ελένη Σταυρινίδου.

bionic-roses-01-570

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple face ID

Apple FaceID: Έρχεται σε όλα τα iPhone, Mac και iPad;

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Bloomberg, το FaceID σε λίγο καιρό θα είναι βασικό στοιχείο του εξοπλισμού των iPhone, iPad και Mac.

Gear Creative

Creative Chat: Νέα οικονομικά ενσύρματα ακουστικά κλειστού τύπου

Τα ακουστικά Creative Chat είναι προσαρμοσμένα για να προσφέρουν ισχυρό ήχο και μια αναβαθμισμένη εμπειρία ακρόασης στον χρήστη.

Gear Bluetooth

Ηχείο Louis Vuitton αξίας 2.890 δολαρίων και υψηλής αισθητικής

Με αισθητική που παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας, το ηχείο Louis Vuitton Horizon Light Up κεντρίζει το βλέμμα.

Gear Samsung Samsung Galaxy Watch

Samsung Galaxy Watch 4: Οι διαρροές δείχνουν εντυπωσιακά specs

Τα στοιχεία που διαρρέουν για το Samsung Galaxy Watch 4 δείχνουν ότι θα είναι ένα από τα πιο ισχυρά smartwatches που κυκλοφορούν.