Τα πρώτα “βιονικά” τριαντάφυλλα με ηλεκτρονικά κυκλώματα

Συχνά μιλάμε για το πως θα γίνει η “συγχώνευση” ανθρώπου και μηχανής, αλλά μια ομάδα Hλεκτρονικών Mηχανικών από το Linköping University Laboratory for Organic Electronics στην Σουηδία, κατάφερε για πρώτη φορά να συγχωνεύσει με επιτυχία φυτό και μηχανή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Magnus Berggren, χρησιμοποίησαν ημι-αγώγιμα πολυμερή για να δημιουργήσουν ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό ηλεκτρονικό κύκλωμα μέσα σε ζωντανά τριαντάφυλλα. Το κλειδί είναι μια ουσία που ονομάζεται PEDOT-S, η οποία όταν απορροφάται από το σώμα του φυτού, δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη κατά μήκος των καναλιών που διανέμουν νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο φυτό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να κάνει φυσικά transistors και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Τα συνήθη προβλήματα με τα οργανικά ηλεκτρονικά (κρύο και υγρασία), λύνονται από το ίδιο το φυτό μέσω της ουσίας PEDOT-S που το προστατεύει από τον άνεμο και τη βροχή.

Πιθανές εφαρμογές της συγκεκριμένης έρευνας είναι να δημιουργηθεί μια σειρά από “έξυπνα φυτά” τα οποία μπορούν να ελεγχθούν από υπολογιστές, αποθηκεύοντας ενέργεια που έχει συλλεχθεί μέσω της φωτοσύνθεσης σε ένα fuel cell. Επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ηλεκτροχρωματικά φυτά στα οποία τα φύλλα αλλάζουν χρώμα.

“Τώρα μπορούμε πραγματικά να ξεκινήσουμε να μιλάμε για “power plants” είπε ο Berggren ο οποίος έχει στην ομάδα του και μια Ελληνίδα, την Ελένη Σταυρινίδου.

bionic-roses-01-570

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear MacBook Pro

Το νέο MacBook Pro έχει killer γραφικά σε σχέση με το προηγούμενο

Το M1 Max chip είναι πιο γρήγορο κατά 181% σε σχέση με το προηγούμενο MacBook Pro με οθόνη 16 ιντσών στον τομέα των γραφικών.

Gear DJI

DJI Ronin 4D: Κινηματογραφική κάμερα με σταθεροποίηση 4 αξόνων και 8K 75p

Η DJI παρουσίασε την πρόταση της για μία πλήρη κινηματογραφική κάμερα, την Ronin 4D με σταθεροποίηση 4 αξόνων, 8K 75p, LiDAR εστίαση και ασύρματη μετάδοση εικόνας.

Gear USB-C

Spigen ArcStation Super Mini USB-C: Σούπερ μίνι αλλά σούπερ ισχυρός

Η Spigen παρουσίασε τον νέο, ultra compact ArcStation Super Mini USB-C φορτιστή, που είναι ιδιαίτερα γρήγορος με ισχύ έως και 27W αλλά και κατά 36% μικρότερος από τον αντίστοιχο fast charger 20W της Apple.

Gear Apple iMac

Ο iMac των 27 ιντσών με οθόνη mini-LED έρχεται στις αρχές του 2022

Δεν είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι η Apple έχει εγκαταλείψει την ιδέα της παρουσίασης ενός iMac με μεγαλύτερη οθόνη.