Τα πρώτα “βιονικά” τριαντάφυλλα με ηλεκτρονικά κυκλώματα

Συχνά μιλάμε για το πως θα γίνει η “συγχώνευση” ανθρώπου και μηχανής, αλλά μια ομάδα Hλεκτρονικών Mηχανικών από το Linköping University Laboratory for Organic Electronics στην Σουηδία, κατάφερε για πρώτη φορά να συγχωνεύσει με επιτυχία φυτό και μηχανή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Magnus Berggren, χρησιμοποίησαν ημι-αγώγιμα πολυμερή για να δημιουργήσουν ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό ηλεκτρονικό κύκλωμα μέσα σε ζωντανά τριαντάφυλλα. Το κλειδί είναι μια ουσία που ονομάζεται PEDOT-S, η οποία όταν απορροφάται από το σώμα του φυτού, δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη κατά μήκος των καναλιών που διανέμουν νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο φυτό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να κάνει φυσικά transistors και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Τα συνήθη προβλήματα με τα οργανικά ηλεκτρονικά (κρύο και υγρασία), λύνονται από το ίδιο το φυτό μέσω της ουσίας PEDOT-S που το προστατεύει από τον άνεμο και τη βροχή.

Πιθανές εφαρμογές της συγκεκριμένης έρευνας είναι να δημιουργηθεί μια σειρά από “έξυπνα φυτά” τα οποία μπορούν να ελεγχθούν από υπολογιστές, αποθηκεύοντας ενέργεια που έχει συλλεχθεί μέσω της φωτοσύνθεσης σε ένα fuel cell. Επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ηλεκτροχρωματικά φυτά στα οποία τα φύλλα αλλάζουν χρώμα.

“Τώρα μπορούμε πραγματικά να ξεκινήσουμε να μιλάμε για “power plants” είπε ο Berggren ο οποίος έχει στην ομάδα του και μια Ελληνίδα, την Ελένη Σταυρινίδου.

bionic-roses-01-570

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad 12.9-inch Apple TV

Apple event: Τι περιμένουμε σήμερα το βράδυ

To Apple Spring Hardware Event είναι προγραμματισμένο για σήμερα στις 20:00 το βράδυ, ώρα Ελλάδας και το αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Gear NASA Science

H NASA καταφέρνει να κάνει το Ingenuity να πετάξει στον Άρη

Ένα ορόσημο στη διαστημική εξερεύνηση μόλις κατακτήθηκε, καθώς η NASA έλαβε την επιβεβαίωση της πρώτης πτήσης του Ingenuity στον Άρη.

Gear Chromebooks MediaTek NVIDIA

Έρχονται Chromebooks με γραφικά NVIDIA και CPU MediaTek

Σε τροχιά αναβάθμισης μπαίνουν τα Chromebooks με την NVIDIA και την MediaTek να θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στο ARM οικοσύστημα.

Gear DLink Smart Home

D-Link: WiFi και παρακολούθηση σε όλο το σπίτι σε προσιτές τιμές

Η D-Link προσφέρει έξυπνες συσκευές οι οποίες αλλάζουν την καθημερινότητά μας καθώς αναβαθμίζουν το χώρο στον οποίο τις χρησιμοποιούμε και μπορούμε να τις ελέγχουμε άμεσα και εύκολα μέσα από την οθόνη του smartphone ή του tablet μας.