Τα πρώτα “βιονικά” τριαντάφυλλα με ηλεκτρονικά κυκλώματα

Συχνά μιλάμε για το πως θα γίνει η “συγχώνευση” ανθρώπου και μηχανής, αλλά μια ομάδα Hλεκτρονικών Mηχανικών από το Linköping University Laboratory for Organic Electronics στην Σουηδία, κατάφερε για πρώτη φορά να συγχωνεύσει με επιτυχία φυτό και μηχανή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Magnus Berggren, χρησιμοποίησαν ημι-αγώγιμα πολυμερή για να δημιουργήσουν ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό ηλεκτρονικό κύκλωμα μέσα σε ζωντανά τριαντάφυλλα. Το κλειδί είναι μια ουσία που ονομάζεται PEDOT-S, η οποία όταν απορροφάται από το σώμα του φυτού, δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη κατά μήκος των καναλιών που διανέμουν νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο φυτό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να κάνει φυσικά transistors και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Τα συνήθη προβλήματα με τα οργανικά ηλεκτρονικά (κρύο και υγρασία), λύνονται από το ίδιο το φυτό μέσω της ουσίας PEDOT-S που το προστατεύει από τον άνεμο και τη βροχή.

Πιθανές εφαρμογές της συγκεκριμένης έρευνας είναι να δημιουργηθεί μια σειρά από “έξυπνα φυτά” τα οποία μπορούν να ελεγχθούν από υπολογιστές, αποθηκεύοντας ενέργεια που έχει συλλεχθεί μέσω της φωτοσύνθεσης σε ένα fuel cell. Επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ηλεκτροχρωματικά φυτά στα οποία τα φύλλα αλλάζουν χρώμα.

“Τώρα μπορούμε πραγματικά να ξεκινήσουμε να μιλάμε για “power plants” είπε ο Berggren ο οποίος έχει στην ομάδα του και μια Ελληνίδα, την Ελένη Σταυρινίδου.

bionic roses, Τα πρώτα “βιονικά” τριαντάφυλλα με ηλεκτρονικά κυκλώματα

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.