CES 2021: Τα ρομπότ κάνουν απόβαση στην έκθεση και μπαίνουν στη ζωή μας

, CES 2021: Τα ρομπότ κάνουν απόβαση στην έκθεση και μπαίνουν στη ζωή μας

Η έκθεση CES 2021 άνοιξε τις πύλες της εχθές και φέτος πραγματοποιείται virtual λόγω της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι δε θα μπορέσουμε να δούμε τίποτα από κοντά. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε είναι τα ρομπότ, καθώς είναι δύσκολο να παρουσιαστούν οι λειτουργίες τους μέσω βίντεο ή γραπτού κειμένου.

Μάλιστα, τα ρομπότ είναι μία κατηγορία που περιμένουμε να μας απασχολήσει αρκετά στην έκθεση CES 2021, καθώς οι εταιρείες έχουν προσαρμόσει τις λειτουργίες τους ώστε να προσφέρουν όχι μόνο ευκολίες, αλλά και συντροφιά εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον, τα ρομπότ γίνονται κομμάτι της δουλειάς, αλλά και της φροντίδας στο σπίτι.

, CES 2021: Τα ρομπότ κάνουν απόβαση στην έκθεση και μπαίνουν στη ζωή μας

Ρομπότ που φροντίζουν για την ασφάλειά μας

Αν κάτι μας έμαθε το 2020 είναι ότι πρέπει να προσέχουμε την υγιεινή μας, όχι μόνο την ατομική αλλά και του σπιτιού μας. Ένα παράδειγμα για το πως τα ρομπότ θα μπούνε ενεργά σε αυτό το χώρο είναι το Coro-Bot, ένα “ρομπότ απολύμανσης ιών” που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Hills Engineering.

Το Coro-bot διαθέτει δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, ενώ οι εύκαμπτοι βραχίονες του εντοπίζουν τις περιοχές που χρειάζονται καθαρισμό και τις αποστειρώνει χρησιμοποιώντας υπεριώδης ακτίνες. Επιπλέον, διαθέτει ενσωματωμένο φίλτρο αέρα για να σκοτώνει αερομεταφερόμενους ιούς, όπως τον κοραναϊό.

Αντίστοιχα, περιμένουμε και άλλες προτάσεις, όπως το UV ρομπότ της LG, αλλά και τις νέες εκδόσεις του Adibot της Ubtech. Τα εν λόγω ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο στις οικείες, αλλά και σε ξενοδοχεία, σχολεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις, ώστε να προσφέρουν ασφάλεια στους παρευρισκόμενους.

, CES 2021: Τα ρομπότ κάνουν απόβαση στην έκθεση και μπαίνουν στη ζωή μας

Ρομπότ για εκπαίδευση και ψυχαγωγία

Τα ρομπότ αναμένεται να παίξουν μεγάλο ρόλο μέσα στα επόμενα χρόνια τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και της ψυχαγωγίας. Ένα παράδειγμα είναι το Moxie της startup εταιρείας Embodied, το οποίο έχει ήδη διακριθεί με βραβείο καινοτομίας στη CES 2021 και το είδαμε για πρώτη φορά στην περσινή έκθεση.

Πρόκειται για ένα ρομπότ με animated πρόσωπο, που διαθέτει machine learning τεχνολογία και μπορεί να εξελίσσεται, ώστε να αντιδρά φυσικά σε συζητήσεις ή οπτική επαφή με τους ανθρώπους. Επιπλέον, βοηθάει τα παιδιά στα μαθήματά τους, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τους γονείς.

Βέβαια, πέραν του Moxie, περιμένουμε να δούμε και άλλες προτάσεις, όπως το κατοικίδιο Petit Qoobo της Yukai Engineering, ή το Moflin της Vanguard industries, το οποίο είναι ένα AI κατοικίδιο που μαθαίνει να συμπεριφέρεται ανάλογα με το περιβάλλον του. Σίγουρα όμως θα δούμε ακόμα περισσότερα ρομπότ στην εν λόγω κατηγορία μέσα στις επόμενες ημέρες.

, CES 2021: Τα ρομπότ κάνουν απόβαση στην έκθεση και μπαίνουν στη ζωή μας

Ρομπότ που προσφέρουν λύσεις στην εργασία

Πέραν του κομματιού της τηλεργασίας, τα ρομπότ αναμένεται να προσφέρουν μελλοντικά ακόμα περισσότερες λύσεις, αναλαμβάνοντας εργασίες που μέχρι πρότινος ήταν χρονοβόρες. Ένα τέτοιο παράδειγμα μας δείξει η εταιρεία John Deere, γνωστή για τα γεωργικά της μηχανήματα.

Η εταιρεία έχει ήδη λάβει βραβείο καινοτομίας CES 2021 για τις ρομποτικές δυνατότητες των θεριστικών εργαλείων X Series, τα οποία επιτρέπουν στους αγρότες να βλέπουν απευθείας μέσα σε δεξαμενές κόκκων, χάρη στις ενσωματωμένες κάμερες. Επιπλέον, προσφέρουν δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης και επικοινωνίας μεταξύ των μηχανών της σειράς.

Ένα άλλο ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει σε αντίστοιχες εργασίες είναι το Hive Controller της Daesung. Το Hive Controller βοηθάει στην εξαγωγή μελιού, αφαιρώντας τη κηρήθρα από μία κυψέλη, μία διαδικασία συνήθως χρονοβόρα που απαιτεί από δύο έως πέντε εξειδικευμένα άτομα.

Προφανώς αυτές είναι μόλις 3 κατηγορίες από ρομπότ που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε από κοντά. Όμως, με τις νέες συνθήκες και την τεχνολογία να εξελίσσεται συνέχεια, σίγουρα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε, έστω και ψηφιακά, ακόμα περισσότερες ενδιαφέρουσες προτάσεις στη CES 2021.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.