Κινέζοι ερευνητές οδηγούν αυτοκίνητο μέσω του εγκεφάλου

Τα αυτοκινούμενα οχήματα θεωρείται ότι είναι το μέλλον και μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να βγουν στους δρόμους. Ωστόσο, Κινέζοι ερευνητές εργάζονται ήδη πάνω στο επόμενο βήμα, που είναι τα αυτοκίνητα τα οποία δεν χρειάζονται χέρια για να τα οδηγήσεις αλλά μπορείς να τα ελέγξεις μέσω του εγκεφάλου σου.

Οι ερευνητές παρουσίασαν ένα όχημα το οποίο μπορείς να οδηγήσεις με την δύναμη του εγκεφάλου και αναφέρουν ότι αυτό είναι το πρώτο όχημα του είδους του, στη χώρα.

Συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν το μυαλό δεν είναι κάτι που το βλέπουμε για πρώτη φορά. Κατά καιρούς πολλές εταιρείες παρουσιάζουν διάφορα προϊόντα και τεχνολογίες που παίρνουν εντολές από τον εγκέφαλο για να λειτουργήσουν, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία συσκευή έτοιμη να βγει στο εμπόριο. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές και οι περισσότερες γίνονται για θεραπευτικούς και ιατρικούς λόγους.

Η τεχνολογία όμως είναι ίδια, αισθητήρες που διαβάζουν λεκτροεγκεφαλογράφημα και στη συνέχεια μετατρέπονται σε εντολές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι εντολές αυτές δίνονται για να ελεγχθεί το αυτοκίνητο.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας τεχνολογίας έχει την θετική και την αρνητική της πλευρά. Από τη μια, το να δίνεις εντολές απευθείας από τον εγκέφαλο σημαίνει και πιο γρήγορες αντιδράσεις, οπότε μπορείς να αποφύγεις κινδύνους πιο γρήγορα. Από την άλλη όμως, είναι πολύ εύκολο να αποσπαστεί ο οδηγός ενώ βρίσκεται στο δρόμο και αυτό τρομάζει πολλούς.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του project, καθηγητής Duan Feng, από το Nankai University τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς ο έλεγχος μέσω του εγκεφάλου γίνεται μόνο όταν πρέπει να γίνουν αλλαγές στην κίνηση του αυτοκινήτου, όπως το να σταματήσει, να ξεκινήσει, να αλλάξει λωρίδα κλπ. Επομένως, δεν χρειάζεται να είναι συγκεντρωμένος ο οδηγός για να διατηρήσει το αυτοκίνητο την πορεία του. Είναι σαν ένα εν μέρει αυτο-κινούμενο όχημα που ανταποκρίνεται στις σκέψεις του οδηγού και αγνοεί την περιττή “φλυαρία” του εγκεφάλου.

Εκτός από όσους θέλουν μια πολύ εύκολη λύση στην οδήγηση, ένα τέτοιο όχημα θα ήταν πολύ χρήσιμο για άτομα με κινητικά προβλήματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται μόνα τους.

brain driven car china, Κινέζοι ερευνητές οδηγούν αυτοκίνητο μέσω του εγκεφάλου

brain driven car china, Κινέζοι ερευνητές οδηγούν αυτοκίνητο μέσω του εγκεφάλου

brain driven car china, Κινέζοι ερευνητές οδηγούν αυτοκίνητο μέσω του εγκεφάλου

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.