Κράνος που αλλάζει χρώμα προειδοποιεί για τραυματισμούς στο κεφάλι

Όταν οι παίκτες σε κάποιο σπορ, όπως το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, το μποξ ή ακόμη και η πτώση του αναβάτη από μια μοτοσικλέτα χτυπάνε το κεφάλι τους, κανείς δεν ξέρει πόσο άσχημο είναι το χτύπημα. Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ζαλισμένος από το χτύπημα και επιφανειακά να είναι όλα καλά, αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

Αυτό επιχειρούν να αλλάξουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania οι οποίοι δημιούργησαν ένα νέο πολυμερές που αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με την δύναμη που έχει ασκηθεί πάνω του. Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι σε χτυπήσει δυνατά το υλικό θα αλλάξει το χρώμα του κατά πολύ, ενώ αν το χτύπημα είναι μικρό, η αλλαγή στο χρώμα θα είναι ελάχιστη.

Αυτό συμβαίνει με την χρήση της ολογραφικής λιθογραφίας για την δημιουργία φωτονικών κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι αυτοί έχουν δομές οι οποίες αλλάζουν το χρώμα όταν παραμορφωθούν. Επίσης το υλικό αυτό είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να χρησιμοποιηθεί σε εξοπλισμό όπως κράνη και παράγεται εύκολα μαζικά ώστε να είναι διαθέσιμο για πολλές εταιρείες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να σώσει ζωές.

Κράνος που αλλάζει χρώμα προειδοποιεί για τραυματισμούς στο κεφάλι, Κράνος που αλλάζει χρώμα προειδοποιεί για τραυματισμούς στο κεφάλι

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear AI Apple ChatGPT

Apple AR/VR headset: Ίσως ενσωματώνει κάτι σαν ChatGPT

H Apple φέρεται να ψάχνει να προσλάβει έναν μηχανικό με εμπειρία στο Machine Learning και την Conversational και Generative AI.

Gear OnePlus

OnePlus Pad: Αποδείχθηκε πολύ σκληρό σε τεστ αντοχής

Το OnePlus Pad μπορεί να στερείται στις επιδόσεις λογισμικού αλλά αυτό κάπως ισοσταθμίζεται από την ποιότητα της κατασκευής.

Gear featired Meta

Meta Quest 3: Αποκαλύφθηκε επίσημα για 499,99 $

O CEO της Meta, Mark Zuckerberg, παρουσίασε επίσημα το headset εικονικής και μικτής πραγματικότητας Meta Quest 3.

Gear OPPO

Oppo MR Glass: Ανακοινώθηκε με chipset Snapdragon XR2+

Η Oppo ανακοίνωσε το MR Glass, το headset μικτής πραγματικότητας που τροφοδοτείται από το chipset Snapdragon XR2+ της Qualcomm.