Κράνος που αλλάζει χρώμα προειδοποιεί για τραυματισμούς στο κεφάλι

0

Όταν οι παίκτες σε κάποιο σπορ, όπως το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, το μποξ ή ακόμη και η πτώση του αναβάτη από μια μοτοσικλέτα χτυπάνε το κεφάλι τους, κανείς δεν ξέρει πόσο άσχημο είναι το χτύπημα. Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ζαλισμένος από το χτύπημα και επιφανειακά να είναι όλα καλά, αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

Αυτό επιχειρούν να αλλάξουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania οι οποίοι δημιούργησαν ένα νέο πολυμερές που αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με την δύναμη που έχει ασκηθεί πάνω του. Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι σε χτυπήσει δυνατά το υλικό θα αλλάξει το χρώμα του κατά πολύ, ενώ αν το χτύπημα είναι μικρό, η αλλαγή στο χρώμα θα είναι ελάχιστη.

Αυτό συμβαίνει με την χρήση της ολογραφικής λιθογραφίας για την δημιουργία φωτονικών κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι αυτοί έχουν δομές οι οποίες αλλάζουν το χρώμα όταν παραμορφωθούν. Επίσης το υλικό αυτό είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να χρησιμοποιηθεί σε εξοπλισμό όπως κράνη και παράγεται εύκολα μαζικά ώστε να είναι διαθέσιμο για πολλές εταιρείες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να σώσει ζωές.

helmet

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα