Κράνος που αλλάζει χρώμα προειδοποιεί για τραυματισμούς στο κεφάλι

Όταν οι παίκτες σε κάποιο σπορ, όπως το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, το μποξ ή ακόμη και η πτώση του αναβάτη από μια μοτοσικλέτα χτυπάνε το κεφάλι τους, κανείς δεν ξέρει πόσο άσχημο είναι το χτύπημα. Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ζαλισμένος από το χτύπημα και επιφανειακά να είναι όλα καλά, αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

Αυτό επιχειρούν να αλλάξουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania οι οποίοι δημιούργησαν ένα νέο πολυμερές που αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με την δύναμη που έχει ασκηθεί πάνω του. Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι σε χτυπήσει δυνατά το υλικό θα αλλάξει το χρώμα του κατά πολύ, ενώ αν το χτύπημα είναι μικρό, η αλλαγή στο χρώμα θα είναι ελάχιστη.

Αυτό συμβαίνει με την χρήση της ολογραφικής λιθογραφίας για την δημιουργία φωτονικών κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι αυτοί έχουν δομές οι οποίες αλλάζουν το χρώμα όταν παραμορφωθούν. Επίσης το υλικό αυτό είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να χρησιμοποιηθεί σε εξοπλισμό όπως κράνη και παράγεται εύκολα μαζικά ώστε να είναι διαθέσιμο για πολλές εταιρείες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να σώσει ζωές.

helmet

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear MediaTek

MediaTek Kompanio 1300T: Ένα chipset αποκλειστικά για tablets

H MediaTek παρουσίασε τον επεξεργαστή Kompanio 1300T, ο οποίος προορίζεται προς χρήση αποκλειστικά για tablets.

Gear Apple face ID

Apple FaceID: Έρχεται σε όλα τα iPhone, Mac και iPad;

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Bloomberg, το FaceID σε λίγο καιρό θα είναι βασικό στοιχείο του εξοπλισμού των iPhone, iPad και Mac.

Gear Creative

Creative Chat: Νέα οικονομικά ενσύρματα ακουστικά κλειστού τύπου

Τα ακουστικά Creative Chat είναι προσαρμοσμένα για να προσφέρουν ισχυρό ήχο και μια αναβαθμισμένη εμπειρία ακρόασης στον χρήστη.

Gear Bluetooth

Ηχείο Louis Vuitton αξίας 2.890 δολαρίων και υψηλής αισθητικής

Με αισθητική που παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας, το ηχείο Louis Vuitton Horizon Light Up κεντρίζει το βλέμμα.