Δείτε σε βίντεο πρωτότυπο iMac με οθόνη αφής… από το 1999

iMac, Δείτε σε βίντεο πρωτότυπο iMac με οθόνη αφής… από το 1999

Εδώ και πάρα πολύ καιρό ακούγονται φήμες για Mac με οθόνη αφής, πράγμα που παρουσιάζεται σαν κάτι καινούργιο. Αλλά δεν είναι.

Το μακρινό 1999, μια εταιρεία με την ονομασία Elo παρήγαγε και πούλησε εκδόσεις με οθόνη αφής του iMac G3 μέσω του προγράμματος μεταπωλητών προστιθέμενης αξίας της Apple για χρήση ως μηχανήματα περιπτέρου. Μία από αυτές τις συσκευές έφτασε στα χέρια του YouTuber Michael MJD.

Ο iMac διέθετε τη διεπαφή της Elo iTouch touch-on-tube της Elo, η οποία χρησιμοποιούσε επιφανειακά ακουστικά κύματα αντί για επικάλυμμα για να ανιχνεύσει πού άγγιξαν οι χρήστες την οθόνη.

Στο βίντεο του Michael MJD, το οποίο καλύπτει επίσης την ιστορία του μηχανήματος καθώς και τις τεχνικές του προδιαγραφές, μπορούμε να δούμε τον Elo iMac σε δράση και, παίρνοντας σαν δεδομένη την απλότητα του hardware, το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Οι φήμες ότι η Apple αναπτύσσει τη δική της οθόνη αφής για iMac χρονολογούνται από το 2010. Ξεκίνησαν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple για έναν επιτραπέζιο υπολογιστή με οθόνη αφής και συνεχίστηκαν μετά από αναφορές για πάνελ αφής που περνούν από την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple, Steve Jobs, διέψευσε αυτές τις φήμες το 2010, όταν είπε ότι “οι επιφάνειες αφής δεν πρέπει να είναι κάθετες” λόγω της κούρασης του βραχίονα που σχετίζεται με το κράτημα ενός δακτύλου στην οθόνη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Apple καθιέρωσε σταθερά το iPhone και το iPad στα προϊόντα της με οθόνη αφής, αλλά δεν είδαμε αντίστοιχα Mac. Μόλις το 2021, ο επικεφαλής hardware engineering της Apple, John Ternus, δήλωσε ότι το Mac ήταν «εντελώς βελτιστοποιημένο» και η εταιρεία δεν πιστεύει ότι υπήρχε καλός λόγος να γίνουν αλλαγές.

Ωστόσο, η Apple φέρεται να έχει αρχίσει να εργάζεται για την προσθήκη οθονών αφής σε Mac. Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, ένα νέο MacBook Pro με οθόνη OLED θα μπορούσε να είναι το πρώτο Mac με οθόνη αφής το 2025.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple featured

iOS 18: Η Apple ξανά σε συζητήσεις με την OpenAI για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple φέρεται να έχει ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με την OpenAI σχετικά με τη χρήστη της τεχνολογίας της.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.