Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

παλιότερα PC, Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά. Στο Λονδίνο, ένας συνηθισμένος καθαρισμός σπιτιού από μια εταιρεία απορριμμάτων αποκάλυψε δύο από τα πρώτα desktop PC στον κόσμο, τα οποία κυκλοφόρησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Από αυτές, μόνο τρεις είναι γνωστό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα.

Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας εκκαθάρισης σπιτιών «Just Clear» δεν ήταν σίγουροι για το τι είχαν βρει όταν αποκάλυψαν δύο αρχαίους υπολογιστές κρυμμένους κάτω από κουτιά σε ένα σπίτι στο Λονδίνο. Αντί να τους πετάξουν, ευτυχώς κράτησαν τους υπολογιστές προκειμένου οι συσκευές να μπορούν να αξιολογηθούν από ειδικούς. Πρώτα έκαναν σχετικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο αλλά δε μπορούσαν να βρουν τίποτα!

παλιότερα PC, Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Από τους ειδικούς επιβεβαιώθηκε ότι οι υπολογιστές ήταν το Q1 PC, οι πρώτοι επιτραπέζιοι υπολογιστές στον κόσμο που διαθέτουν πλήρως ενσωματωμένο μικροεπεξεργαστή ενός chip. Το desktop αυτό κυκλοφόρησε από την Q1 Corporation το 1972, έχει επίπεδη plasma οθόνη νέον-πορτοκαλί και χρησιμοποιεί μια CPU 8-bit Intel 8008, η οποία ήταν ικανή να χειρίζεται 16 KB μνήμης με μέγιστη ταχύτητα ρολογιού 800 kHz.

Η αρχιτεκτονική 8008 σχεδιάστηκε από την Computer Terminal Corporation (CTC) και υλοποιήθηκε και κατασκευάστηκε από την Intel. Αρχικά σχεδιάστηκε για χρήση στο προγραμματιζόμενο τερματικό Datapoint 2200 της CTC, αλλά μια συμφωνία μεταξύ της CTC και της Intel επέτρεψε στην τελευταία να διαθέσει το τσιπ σε άλλους πελάτες αφού η Seiko εξέφρασε ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσει για αριθμομηχανή. Εκτός από το Q1, το 8008 χρησιμοποιήθηκε στο κιτ SCELBI των ΗΠΑ και στο προκατασκευασμένο γαλλικό Micral N και καναδικό MCM/70.

Η ανακάλυψη είναι μοναδικής σημασίας καθώς μόνο μερικοί υπολογιστές Q1 μεταφέρθηκαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο τρεις είναι γνωστό ότι υπάρχουν στον κόσμο σήμερα. Οι δύο υπολογιστές παρουσιάστηκαν σε έκθεση τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Kingston στο Surrey.

παλιότερα PC, Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Ιδιοκτησία του peel.dk

Ο επικεφαλής της Just Clear, Brendan O’Shea, δήλωσε: «Οι ομάδες μας βρίσκουν όλα τα είδη των πραγμάτων ενώ καθαρίζουν τα σπίτια σε καθημερινή βάση, μερικά με ιστορική σημασία, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρίσκαμε κάτι τόσο σημαντικό για την τομέα της τεχνολογίας και την ιστορία των υπολογιστών».

“Περιστασιακά, συναντάμε αντικείμενα που θεωρούνται αρκετά σημαντικά για να διατηρηθούν και να αρχειοθετηθούν για το μέλλον σε μια δημοπρασία ή, σε αυτή την περίπτωση, σε μια έκθεση. Μου λένε ότι αυτά τα μοντέλα είναι εξαιρετικά σπάνια, οπότε το να βρεις ένα ζευγάρι από αυτά είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστικό”.

Αναμένεται ότι και τα δύο Q1 θα τεθούν σε δημοπρασία ή θα πωληθούν σε ιδιώτη αγοραστή. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πόσο θα μπορούσαν να αγοραστούν, αλλά μια έκδοση του 1979 της Έκθεσης Συγκριτικής αξιολόγησης της Ένωσης Χρηστών Υπολογιστών σημειώνει ότι ένα Q1 πωλήθηκε για 20.500 $ εκείνη την εποχή, που θα ήταν περίπου 87.000 $ σήμερα.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.

Business Intel

Intel: Μείωση των εσόδων κατά 32% το δ’ τρίμηνο του 2022

Μείωση των εσόδων της κατά 32% στα 14 δισ. δολάρια ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο 2022 η Intel, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα ύψους 14,46 δισ. δολάρια.