Επιπλέον καθυστερήσεις για το μόντεμ 5G της Apple

Apple 5G modem, Επιπλέον καθυστερήσεις για το μόντεμ 5G της Apple

Η Apple συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στην προσπάθειά της να αναπτύξει το δικό της μόντεμ 5G για να αντικαταστήσει αυτά της Qualcomm στο iPhone και σε άλλα προϊόντα, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Η Apple, αφού απέκτησε το 2019 την πλειοψηφία του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Intel, άρχισε να εργάζεται στην ανάπτυξη του δικού τη μόντεμ, αλλά το project αντιμετώπισε πολλαπλές δυσκολίες. Η Apple είναι ακόμα “χρόνια μακριά” από τη δημιουργία ενός τσιπ που θα λειτουργεί εξίσου καλά ή καλύτερα από τα τσιπ της ανταγωνίστριας Qualcomm.

Η εταιρεία αρχικά ήθελε να έχει έτοιμο ένα εσωτερικό τσιπ μόντεμ έως το 2024, στόχος που δεν μπόρεσε να επιτευχθεί, και τώρα ο Gurman αναφέρει ότι η Apple θα χάσει και τη δεύτερη προθεσμία λανσαρίσματος της άνοιξης του 2025. Μέχρι στιγμής, η κυκλοφορία του τσιπ modem έχει αναβληθεί μέχρι τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026, και η Apple σχεδιάζει ακόμη να εισαγάγει την τεχνολογία σε μια έκδοση του iPhone SE.

Η ανάπτυξη ενός τσιπ μόντεμ φέρεται να βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και “μπορεί να υστερεί πίσω από τον ανταγωνισμό κατά χρόνια”. Μία έκδοση που αναπτύσσεται δεν υποστηρίζει την ταχύτερη τεχνολογία mmWave, και η Apple έχει αντιμετωπίσει επίσης προβλήματα με τον κώδικα της Intel με τον οποίο εργάζεται. Απαιτήθηκαν αναδιατάξεις και η προσθήκη νέων λειτουργιών προκαλούσε την αποτυχία υπαρχόντων λειτουργιών, ενώ η Apple πρέπει να προσέχει να μην παραβιάσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Qualcomm κατά την ανάπτυξη του τσιπ.

“Γιατί νομίζαμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε ένα αποτυχημένο project από την Intel και κάπως να πετύχουμε, είναι μυστήριο”, φέρεται να είπε ένας υπάλληλος της Apple στον Gurman. Λέγεται επίσης ότι η ομάδα τεχνολογιών υλικού της Apple ασχολείται με πολλαπλά project κάτι που οδηγεί σε δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων.

Η δυσαρέσκεια της Apple με την Qualcomm ήρθε στο φως το 2017, όταν η Apple μήνυσε την Qualcomm για την άδικη είσπραξη δικαιωμάτων για τεχνολογίες με τις οποίες δεν είχε καμία σχέση. Η Apple ήταν της γνώμης ότι η Qualcomm χρεώνει πολύ για την τεχνολογία τσιπ μόντεμ της.

Με τη σειρά iPhone 11, η Apple μπόρεσε να εξαιρεθεί από τη χρήση τσιπ της Qualcomm, εξοπλίζοντας τα iPhones με τσιπ της Intel, αλλά η σχέση μεταξύ της Intel και της Apple δεν κράτησε πολύ. Μετά την κυκλοφορία του iPhone 11, η Apple ήθελε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τσιπ της Intel για τα πρώτα 5G iPhones της, τα μοντέλα iPhone 12, αλλά η Intel δεν μπόρεσε να παραγάγει 5G τσιπ που να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της Apple.

Η Apple αναγκάστηκε να διευθετήσει τη νομική της διαμάχη με την Qualcomm, και όλες οι αγωγές αποσύρθηκαν. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν νέο συμβόλαιο, το οποίο παρατάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Η τελευταία συμφωνία με την Qualcomm καλύπτει τις κυκλοφορίες smartphone το 2024, το 2025 και το 2026 και θα διαρκέσει μέχρι την καθυστερημένη ανάπτυξη τσιπ μόντεμ της Apple.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑΝΔΡΕΑΣ

Καμία καθυστέρηση. Όταν ωριμασει το 5G, θα το υλοποιήσουμε καλύτερα . Το ίδιο αλλωστε κάναμε με τα 4 γιγα ραμ , την μεγάλη οθόνη και προσφάτως τα widgets. Και πάλι πρωτοπορήσαμε, χάρη σε εσάς τους υπέροχους true believers μας!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι θα έχει 20% φωτεινότερη οθόνη

Το iPhone 16 Pro που αναμένεται τον Σεπτέμβριο θα έχει μια οθόνη που θα είναι 20% πιο φωτεινή από αυτή του προκατόχου του.

Software Apple iOS

Η Apple θα ενισχύει τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης με διακομιστές M2 Ultra

Ορισμένες από τις λειτουργίες του iOS 18 θα τροφοδοτούνται με κέντρα δεδομένων με διακομιστές εξοπλισμένους με τα τσιπ πυριτίου της.

Gear Apple VR headset

Apple Vision Pro 2: Φήμες ότι θα ξεκινάει από 1.500 δολάρια

Το Apple Vision Pro συζητήθηκε πολύ όταν κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο και ένας λόγος ήταν η τιμή του: 3.499 $.

Gear Apple iPad iPad Pro

Όλες οι νέες δυνατότητες του Magic Keyboard για το iPad Pro

Με το iPad Pro, η Apple παρουσίασε μια ανανεωμένη έκδοση του Magic Keyboard για να προσθέσει νέες δυνατότητες,