Επιτυχημένη η πρώτη ασύρματη σύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστή

, Επιτυχημένη η πρώτη ασύρματη σύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστή

Η πρώτη επιτυχημένη αποστολή εντολών με ασύρματο τρόπο από ένα άτομο με παράλυση προς έναν υπολογιστή είναι πλέον γεγονός. Το πείραμα έγινε από το Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ και ανοίγει νέους και πολύ ενδιαφέροντες δρόμους.

Η τεχνολογία BrainGate, όπως ονομάζεται, απαιτεί την ύπαρξη ενός πομπού εμφυτευμένου στον εγκεφαλικό φλοιό ενός ανθρώπου και τον κατάλληλο δέκτη σε μία συσκευή. Στο πείραμα έλαβαν μέρος τρεις άνθρωποι με παράλυση, οι οποίοι μπόρεσαν να χειριστούν πλήρως ένα tablet από απόσταση. Οι εντολές αφορούσαν σε πληκτρολόγηση κειμένου και περιήγηση σε μενού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στο πείραμα δεν ήταν ανάγκη να βρίσκονται στο εργαστήριο, αλλά εκτελούσαν όλες τις εργασίες τους από το σπίτι. Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και υπολογιστή, ενώ η έρευνα θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της. Τα πρώτα αποτελέσματα, πάντως, είναι αρκούντως ενθαρρυντικά.

Το ζήτημα του απομακρυσμένου ελέγχου των ηλεκτρονικών μας συσκευών και των υπολογιστών είναι ένα πεδίο για το οποίο ενδιαφέρεται εντόνως η Neuralink του Elon Musk, αλλά και το Facebook, το οποίο εξερευνά την επόμενη ημέρα στη διάδραση με τους υπολογιστές μας.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kosmas

Ωραίο, διαφημίσεις όμως πως θα προβάλουν στους χρήστες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Microsoft Science

Microsoft: Φέρνει επανάσταση στο Quantum Computing;

Η Microsoft ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να κατακτήσει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στον κόσμο των κβαντικών υπολογιστών.

Business NASA Science

7 Τρελές τεχνολογίες της NASA που θα έρθουν από… το μέλλον

Η NASΑ, εκτός από τη διαστημική εξερεύνηση, μας προσφέρει και μία γερή δόση από εντυπωσιακές τεχνολογίες από το μέλλον.

Business USA Science

H Virgin Galactic ξεκινά την προπώληση εισιτηρίων σε ιδιώτες

Ένα βήμα πιο κοντά στον διαστημικό τουρισμό κάνει η Virgin Galactic, η οποία πλέον ξεκινά να δέχεται προπαραγγελίες για ταξίδια.

Gear ΙΒΜ Science

ΙΒΜ: Παρουσιάζει τον Eagle, το νέο της κβαντικό επεξεργαστή

Ο IBM Eagle είναι ο νέος κβαντικός επεξεργαστής της εταιρείας, ο οποίος έχει τη δύναμη των 127 qubits.