Η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, σύμφωνα με τις αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Το τελευταίο από τα 4450 τριγωνικά πάνελ τοποθετήθηκε πριν από λίγες μέρες ενώ η λειτουργία του τηλεσκοπίου ξεκινά Σεπτέμβριο. Το Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope (Σφαιρικό Ραδιοτηλεσκόπιο Ανοίγματος Πεντακοσίων Μέτρων) ή αλλιώς FAST, έχει το μέγεθος […]
Η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, σύμφωνα με τις αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Το τελευταίο από τα 4450 τριγωνικά πάνελ τοποθετήθηκε πριν από λίγες μέρες ενώ η λειτουργία του τηλεσκοπίου ξεκινά Σεπτέμβριο.
Το Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope (Σφαιρικό Ραδιοτηλεσκόπιο Ανοίγματος Πεντακοσίων Μέτρων) ή αλλιώς FAST, έχει το μέγεθος 30 γηπέδων ποδοσφαίρου, χρειάστηκε πάνω από 5 χρόνια και 180 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθεί.
Το FAST είναι δυο φορές μεγαλύτερο από το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο, το Arecibo Observatory στο Πουέρτο Ρίκο. Ένας από τους επιστήμονες που ανήκει στην ομάδα δημιουργίας του τηλεσκοπίου είπε ότι αν το γεμίζαμε με κρασί, θα υπήρχε τόση ποσότητα ώστε να δίναμε από 5 μπουκάλια σε κάθε έναν από τους 7 δισ. κατοίκους της γης.
Φυσικά το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί για πολύ πιο σοβαρό σκοπό, για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής και εξωτικών αντικειμένων του Σύμπαντος όπως πάλσαρ, κβάζαρ και βαρυτικά κύματα. “Το τηλεσκόπιο έχει τη δυνατότητα να ψάξει πιο παράξενα αντικείμενα, να κατανοήσει καλύτερα την προέλευση του σύμπαντος και να ενισχύσει το παγκόσμιο κυνήγι για εξωγήινη ζωή”, ανέφερε ο επικεφαλής του National Astronomical Observation of the Chinese Academy of Sciences, του οργανισμού που δημιούργησε το τηλεσκόπιο.
Για την δημιουργία του χώρου στον οποίο τοποθετήθηκε το τηλεσκόπιο, χρειάστηκε να εκτοπιστούν πάνω από 9.000 κάτοικοι στην περιοχή σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων. Ο κάθε ένας πήρε αποζημίωση 1800 δολαρίων από την κινέζικη κυβέρνηση.
Η Sony σταματά προσωρινά τις παραγγελίες για σχεδόν όλη τη σειρά καρτών μνήμης CFexpress και SD λόγω έλλειψης SSD και μνήμης. Τι αλλάζει για τη διαθεσιμότητα.
Ο Jon L. Noble, 100 ημέρες μετά την εμφύτευση του Neuralink N1, χρησιμοποιεί Mac και παίζει World of Warcraft μόνο με τη σκέψη, χωρίς ποντίκι ή πληκτρολόγιο.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Προσθήκη σχόλιου