Επιστήμη, Αισθητήρες μπορούν να μεταβάλλουν το μέγεθος και το σχήμα τους

Το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer έφερε στη δημοσιότητα μια νέα έρευνα σχετικά με αισθητήρες που μπορούν να μεταβάλλουν το μέγεθος και το σχήμα τους. Για τη δημιουργία των αισθητήρων έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό πολυμερές υλικό στο οποίο έχει αλλάξει με χημικό τρόπο η σύνδεση μεταξύ των μορίων του.

Flexible sensors

Οι δυνατότητες που πηγάζουν από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιες. Για παράδειγμα θα μπορούν να ενσωματωθούν στα ρούχα των αθλητών και να τους δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τον ρυθμό που τρέχουν με σκοπό να βελτιώσουν την προπόνηση τους.

Στον τομέα της ασφάλειας, οι εταιρίες αυτοκινήτων θα μπορούν με την τοποθέτηση των αισθητήρων στα καθίσματα να δίνουν τις απαιτούμενες πληροφορίες στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου ώστε να γνωρίζει, όχι μόνο αν κάθεται κάποιος στη αντίστοιχη θέση, αλλά και τη στάση του σώματος του, με αποτέλεσμα να μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα την ένταση και την δύναμη εφαρμογής της ζώνης ασφαλείας ή τον τρόπο που θα ανοίξει ο αερόσακος σε περίπτωση ατυχήματος.

Όπως σε κάθε νέα τεχνολογία, έτσι και σε αυτή, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξη της είναι το κόστος παρασκευής αυτών των υλικών, κάτι για το οποίο δεν γίνεται λόγος στη δημοσίευση. Πάντως η μαζική παραγωγή τους σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε λίγα χρόνια.

Πηγή

4412
0
Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Microsoft Xbox

Microsoft: Κυκλοφορεί Minesweeper πουλόβερ

Μια μικρή λεπτομέρεια είναι πως οι εναπομείνασες  “1990” μάρκες είναι μια αναφορά στη χρονιά που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Minesweeper.

Gear Beats

Beats: Ανακοίνωσε την περιορισμένη έκδοση Union x Beats Studio Buds

Τα Union X Beats Studio Buds διαθέτουν ένα μοναδικό κόκκινο, μαύρο και πράσινο χρώμα εμπνευσμένο από την Παναφρικανική σημαία για τον εορτασμό της 30ής επετείου της Union LA και των ριζών της εταιρείας.

Gear Tesla Cybertruck

Η Tesla κοροϊδεύει την Apple με τη Cyberwhistle για το κομμάτι ύφασμα

Η Tesla παρουσιάζει την Cyberwhistle, μία… σφυρίχτρα των 50 δολαρίων που θέλει να κοροϊδέψει το Apple Cloth.

Gear iPad

iPad: Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της ευρωπαϊκής αγοράς

Το iPad συνεχίζει να συγκεντρώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη, παρόλο που η αγορά tablets δείχνει πτωτικές τάσεις.