Επιστήμη, Αισθητήρες μπορούν να μεταβάλλουν το μέγεθος και το σχήμα τους

Το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer έφερε στη δημοσιότητα μια νέα έρευνα σχετικά με αισθητήρες που μπορούν να μεταβάλλουν το μέγεθος και το σχήμα τους. Για τη δημιουργία των αισθητήρων έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό πολυμερές υλικό στο οποίο έχει αλλάξει με χημικό τρόπο η σύνδεση μεταξύ των μορίων του.

, Επιστήμη, Αισθητήρες μπορούν να μεταβάλλουν το μέγεθος και το σχήμα τους

Οι δυνατότητες που πηγάζουν από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιες. Για παράδειγμα θα μπορούν να ενσωματωθούν στα ρούχα των αθλητών και να τους δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τον ρυθμό που τρέχουν με σκοπό να βελτιώσουν την προπόνηση τους.

Στον τομέα της ασφάλειας, οι εταιρίες αυτοκινήτων θα μπορούν με την τοποθέτηση των αισθητήρων στα καθίσματα να δίνουν τις απαιτούμενες πληροφορίες στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου ώστε να γνωρίζει, όχι μόνο αν κάθεται κάποιος στη αντίστοιχη θέση, αλλά και τη στάση του σώματος του, με αποτέλεσμα να μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα την ένταση και την δύναμη εφαρμογής της ζώνης ασφαλείας ή τον τρόπο που θα ανοίξει ο αερόσακος σε περίπτωση ατυχήματος.

Όπως σε κάθε νέα τεχνολογία, έτσι και σε αυτή, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξη της είναι το κόστος παρασκευής αυτών των υλικών, κάτι για το οποίο δεν γίνεται λόγος στη δημοσίευση. Πάντως η μαζική παραγωγή τους σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε λίγα χρόνια.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Microsoft Science

Microsoft: Φέρνει επανάσταση στο Quantum Computing;

Η Microsoft ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να κατακτήσει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στον κόσμο των κβαντικών υπολογιστών.

Business NASA Science

7 Τρελές τεχνολογίες της NASA που θα έρθουν από… το μέλλον

Η NASΑ, εκτός από τη διαστημική εξερεύνηση, μας προσφέρει και μία γερή δόση από εντυπωσιακές τεχνολογίες από το μέλλον.

Business USA Science

H Virgin Galactic ξεκινά την προπώληση εισιτηρίων σε ιδιώτες

Ένα βήμα πιο κοντά στον διαστημικό τουρισμό κάνει η Virgin Galactic, η οποία πλέον ξεκινά να δέχεται προπαραγγελίες για ταξίδια.

Gear ΙΒΜ Science

ΙΒΜ: Παρουσιάζει τον Eagle, το νέο της κβαντικό επεξεργαστή

Ο IBM Eagle είναι ο νέος κβαντικός επεξεργαστής της εταιρείας, ο οποίος έχει τη δύναμη των 127 qubits.