Επιστήμη, Αισθητήρες μπορούν να μεταβάλλουν το μέγεθος και το σχήμα τους

0

Το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer έφερε στη δημοσιότητα μια νέα έρευνα σχετικά με αισθητήρες που μπορούν να μεταβάλλουν το μέγεθος και το σχήμα τους. Για τη δημιουργία των αισθητήρων έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό πολυμερές υλικό στο οποίο έχει αλλάξει με χημικό τρόπο η σύνδεση μεταξύ των μορίων του.

Flexible sensors

Οι δυνατότητες που πηγάζουν από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιες. Για παράδειγμα θα μπορούν να ενσωματωθούν στα ρούχα των αθλητών και να τους δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τον ρυθμό που τρέχουν με σκοπό να βελτιώσουν την προπόνηση τους.

Στον τομέα της ασφάλειας, οι εταιρίες αυτοκινήτων θα μπορούν με την τοποθέτηση των αισθητήρων στα καθίσματα να δίνουν τις απαιτούμενες πληροφορίες στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου ώστε να γνωρίζει, όχι μόνο αν κάθεται κάποιος στη αντίστοιχη θέση, αλλά και τη στάση του σώματος του, με αποτέλεσμα να μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα την ένταση και την δύναμη εφαρμογής της ζώνης ασφαλείας ή τον τρόπο που θα ανοίξει ο αερόσακος σε περίπτωση ατυχήματος.

Όπως σε κάθε νέα τεχνολογία, έτσι και σε αυτή, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξη της είναι το κόστος παρασκευής αυτών των υλικών, κάτι για το οποίο δεν γίνεται λόγος στη δημοσίευση. Πάντως η μαζική παραγωγή τους σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε λίγα χρόνια.

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα