IBM, οι παλιές μπαταρίες laptop γίνονται συσκευές που δίνουν ρεύμα

Είναι γνωστό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες θεωρούνται ξεπερασμένες από τη Δύση προορίζονται για τις τρίτες χώρες, όμως μιλάμε για συσκευές οι οποίες είναι σε λειτουργία. Τι γίνεται όμως με κάποια κομμάτια συσκευών όπως για παράδειγμα η μπαταρία του παλιού μας laptop την οποία θεωρούμε άχρηστη;

Ερευνητές της IBM θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις μπαταρίες αυτές έτσι ώστε από τη μια να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον με περισσότερα απορρίμματα αλλά παράλληλα να ωφεληθούν άνθρωποι σε υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες. Δημιούργησαν το UrJar, μια συσκευή που μετατρέπει τις παλιές μπαταρίες λιθίου-ιόντων σε επαναφορτιζόμενες πηγές ενέργειας για συσκευές χαμηλής ισχύος, όπως LED λαμπτήρες, ανεμιστήρες και κινητά τηλέφωνα.

Για να δημιουργήσουν το gadget, η ομάδα εξάγει από μια ανακυκλωμένη μπαταριά τα στοιχεία lithium-ion που λειτουργούν ακόμη και τα συνδυάζει με στοιχεία φόρτισης και κυκλώματα ασφαλείας

Φαίνεται απλό αλλά θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς σύμφωνα με την IBM περίπου το 70% των μπαταριών που εμείς δεν χρησιμοποιούμε μπορούν να δώσουν τουλάχιστον 4 ώρες LED φωτισμού κάθε μέρα για έναν χρόνο. Αυτό είναι αρκετό για περιοχές που ελάχιστο ή και καθόλου ρεύμα.

Ακόμη υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις να γίνουν μέχρι το UrJar να είναι εντελώς έτοιμο για χρήση, όμως η IBM αναφέρει ότι δεν πρόκειται για εμπορικό προϊόν. Αντιθέτως θέλει να προσφέρει τις συσκευές αυτές δωρεάν σε χώρες όπου η έλλειψη ηλεκτρισμού επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Παράλληλα όμως θα μειωθεί και ο όγκος αυτών που ονομάζουμε ηλεκτρονικά σκουπίδια.

imb old laptop batteries, IBM, οι παλιές μπαταρίες laptop γίνονται συσκευές που δίνουν ρεύμα

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
dimitris

Για αυτό το σημαντικό θέμα δε συζητάει κανένας αλλά για samsung και apple γίνεται σφαγή. Τι μας νοιάζει τι γίνεται στις τρίτες χώρες εεεεε;;;;;;;;;; ενα τεράστιο μπράβο σε μερικά τεραστια μυαλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business IBM

Αλλαγή στρατηγικής για την IBM – Καταργεί 3.900 θέσεις εργασίας

Ακόμη ένας τεχνολογικός κολοσσός, όπως η IBM δείχνει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση και προχωρά σε απολύσεις προσωπικού.

Business IBM iPhone Steve Jobs

Mark Sullivan: Ο άνθρωπος που προέβλεψε το smartphone… το 1953

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Tacoma News Tribune στις 11 Απριλίου 1953 όταν ο Steve Jobs ήταν λίγο πάνω από δύο ετών.

Business Fujitsu IBM

Fugaku: Ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής στον κόσμο βρίσκεται στην Ιαπωνία

Μπορεί το όνομά του Fugaku να μη σας λέει πολλά, αλλά τα 442 petaflops της υπολογιστικής του ισχύος υπόσχονται τα… πάντα.

Gear ΙΒΜ

H IBM αποκαλύπτει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή της

Τη Γερμανία επιλέγει η IBM για να παρουσιάσει τον έναν από τους πιο ισχυρούς κβαντικούς υπολογιστές στην Ευρώπη.