Intel Alder Lake: Νικά στα benchmarks τον Apple M1 Max

, Intel Alder Lake: Νικά στα benchmarks τον Apple M1 Max

Η Apple δεν αφήνεται να χαρεί για πολύ καιρό την πρωτοκαθεδρία της ισχύος με το M1 Max chip, αφού o Intel Alder Lake δείχνει από τώρα τα δόντια του. Σε benchmarks που γίνονται με μία έκδοση πριν την επίσημη κυκλοφορία του, κοντράρει δυνατά το M1 Max.

O ερχομός της 12ης γενιάς επεξεργαστών της Intel και φέρει το κωδικό όνομα Alder Lake θα σημάνει την έναρξη του… πολέμου των επεξεργαστών σε αυτή την κατηγορία. Αυτό πιστοποιούν τα δεδομένα που προέρχονται από τα πρώτα benchmark tests που έγιναν με τον M1 Max της Apple και τον Intel Alder Lake σε έκδοση λίγο πριν από την εμπορική.

Η σύγκριση έγινε με ένα CPU Intel Core i9-12900HK mobile και τον Apple M1 Max, με ενσωματωμένη GPU 32 πυρήνων και συνολική μνήμη 64 GB. Σε αυτά τα πρώτα benchmark tests που είδαν το φως της διαδικτυακής δημοσιότητας, ο Intel Alder Lake νικά τον Apple M1 Max τόσο στη δοκιμή με τον ένα πυρήνα όσο και σε εκείνη με όλους του πυρήνες μαζί.

Ο Alder Lake βγήκε νικητής με συνολικό σκορ 1851, έναντι σκορ 1785 του Apple M1X. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, αλλά και πάλι το νήμα το κόβει η πρόταση της Intel. Στο τεστ με τους πολλούς πυρήνες, το σκορ του Intel είναι 13256, ενώ του M1 Max 12753.

Οι Intel Alder Lake αναμένεται να ξεκινήσουν την εμπορική τους πορεία στα τέλη του έτους.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Chimp

Μπούρδες πρώτον η κάρτα γραφικών της intel είναι χρέπι σε σχέση με αυτή του m1 max.

Δεύτερον η διάφορα κατανάλωσης ενεργειας ειναι τεραστια σε σχεση με τον m1. Οπότε κουκουρουκου η σύγκριση.

Solon

Δυστυχώς έχει δίκιο ο Chimp. Επιπλέον ο Μ1 της Apple βγαίνει φθηνότερος ενώ τον i9 12900 HK θα τον δούμε μόνο σε laptops των 2.500 – 3.000 €. Σίγουρα οι intel χ86 θα παραμείνουν δυνατότεροι από τα ARM SoCs για αρκετό καιρό ακόμη αλλά πλέον ακόμα και το gaming πηγαίνει σε cloud υπηρεσίες οπότε για ποιο λόγο να διαθέσεις ένα σωρό λεφτά για notebook με τον πανάκριβο i9 που θα σου τελειώνει την μπαταρία στα 90 λεπτά;

Άρης

Ο M1 max πουλιέται 4199€ αυτη τη στιγμή στη Ελλάδα

forneverarrow

Σωστός ο Άρης. Άσε που μόνο σε Apple συστήματα θα τον βρεις. Κατάντησε επίσης αηδία αυτή η εμμονή στους top end επεξεργαστές. Είναι συγκεκριμένες οι περιπτώσεις που τους έχεις ανάγκη και πάλι μόνο για μερικά δευτερόλεπτα κέρδος. Δουλεύω Lightroom και Photoshop ταυτόχρονα με raw της 5D mkIV σε σύστημα με i5 10th gen χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και μάλιστα σε 2k οθόνη. Ακόμα και για video ένας i7 αρκεί. Τώρα, η μπαταρία δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί όταν κάνω σοβαρό editing φροντίζω να έχω κοντά πρίζα. Αν πάλι καίγεσαι για αυτονομία και θες Mac πας σε απλό M1 και κανείς τη δουλειά άψογα και φτηνότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.