iPhone 17: Θα χρησιμοποιεί τεχνολογία chip 3nm – Κάποια μοντέλα iPhone 18 θα πάνε στα 2nm

iPhone 17 3nm, iPhone 17: Θα χρησιμοποιεί τεχνολογία chip 3nm – Κάποια μοντέλα iPhone 18 θα πάνε στα 2nm

Η σειρά iPhone 17  της Apple που αναμένεται το 2025 θα διαθέτει επεξεργαστές που θα κατασκευαστούν με χρήση της βελτιωμένης τεχνολογίας τσιπ N3P 3 νανομέτρων της TSMC.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Apple Ming Chi Kuo, μόνο ορισμένα μοντέλα της σειράς iPhone 18 του 2026 αναμένεται να χρησιμοποιούν την τεχνολογία επεξεργαστών επόμενης γενιάς 2nm της ταϊβανέζικης κατασκευάστριας τσιπ καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το κόστος.

Οι όροι “3nm” και “2nm” περιγράφουν γενιές τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, η καθεμία με το δικό της σύνολο κανόνων σχεδίασης και αρχιτεκτονικής. Καθώς αυτοί οι αριθμοί μειώνονται, υποδεικνύουν γενικά μικρότερα μεγέθη τρανζίστορ. Τα μικρότερα τρανζίστορ επιτρέπουν τη συσκευασία περισσότερων σε ένα μόνο τσιπ, με αποτέλεσμα συνήθως αυξημένη ταχύτητα επεξεργασίας και βελτιωμένη απόδοση ισχύος.

Πέρυσι, η Apple υιοθέτησε τσιπ 3 νανομέτρων για τα iPhone και τα Mac της. Τόσο το τσιπ A17 Pro στα μοντέλα iPhone 15 Pro όσο και τα τσιπ της σειράς M3 σε Mac είναι χτισμένα στον κόμβο 3 νανομέτρων, μια αναβάθμιση σε σχέση με τον προηγούμενο κόμβο 5nm. Η φετινή σειρά iPhone 16 χρησιμοποιεί ένα τσιπ A18 το οποίο είναι κατασκευασμένο με διαδικασία 3 νανομέτρων δεύτερης γενιάς, επομένως είναι πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο από το τσιπ A16 Bionic που χρησιμοποιείται στα μοντέλα iPhone 15.

Η TSMC σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή τσιπ 2 nm στα τέλη του 2025 και η Apple αναμένεται να είναι η πρώτη εταιρεία που θα λάβει τσιπ βασισμένα στη νέα διαδικασία. Το χυτήριο κατασκευάζει δύο νέες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει την παραγωγή τσιπ 2nm και εργάζεται για την έγκριση για μια τρίτη.

Ως ο μεγαλύτερος πελάτης της TSMC, η Apple έχει συνήθως πρόσβαση κατά προτεραιότητα στα πιο πρόσφατα τσιπ. Για παράδειγμα, το 2023, η Apple αγόρασε όλη την αρχική παραγωγή τσιπ 3 νανομέτρων της για τα iPhone, iPad και Mac της. Αυτή η συνεργασία συχνά επιτρέπει στην Apple να ενσωματώνει τεχνολογία ημιαγωγών αιχμής στα προϊόντα της πριν από τους ανταγωνιστές της.

Μεταξύ των κόμβων 3nm και 2nm, η TSMC θα εισαγάγει αρκετές νέες βελτιώσεις στα 3nm. Η TSMC έχει ήδη κυκλοφορήσει με τσιπ N3E και N3P που είναι βελτιωμένες διεργασίες 3nm, ενώ υπάρχουν και άλλα τσιπ στα σκαριά, όπως το N3X για υπολογιστές υψηλής απόδοσης και το N3AE για εφαρμογές αυτοκινήτων.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone iPhone 16

iPhone 16: Οι αλλαγές που κάνουν ευκολότερη την επισκευή

Η Apple ενημέρωσε για ορισμένες φιλικές προς την επισκευή αλλαγές στο σχεδιασμό και στην πολιτική που σχετίζονται με τη σειρά iPhone 16.

Gear Apple iPhone iPhone 14 Pro

Τα τσιπ A16 της Apple κατασκευάζονται πλέον στο εργοστάσιο TSMC της Αριζόνα

Τα τσιπ Α16 κατασκευάζονται τώρα στις ΗΠΑ στο εργοστάσιο της TSMC στην Αριζόνα, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Tim Culpan.

Smartphones Apple Galaxy iPhone 16 Pro Max

Φήμες ότι το Samsung Galaxy S25 Ultra θα έχει λεπτότερα πλαίσια από το iPhone 16 Pro Max

Η Apple μόλις κυκλοφόρησε το νέο iPhone 16 Pro Max με οθόνη 6,9 ιντσών και λεπτότερα πλαίσια, ωστόσο η Samsung ετοιμάζει την απάντησή της.

Smartphones featured iOS iPhone

iPhone 16: Είναι η ασύρματη ανάκτηση υλικολογισμικού προάγγελος ενός iPhone χωρίς θύρες;

Με το iOS 18, το iPhone 16 απέκτησε τη δυνατότητα ασύρματης ανάκτησης λογισμικού και αυτό ανοίγει το δρόμο για ένα μελλοντικό iPhone χωρίς καθόλου θύρες.