Κινέζικος ο κβαντικός υπολογιστής των 5.000 δολαρίων

, Κινέζικος ο κβαντικός υπολογιστής των 5.000 δολαρίων

Μια startup από την Κίνα υπόσχεται να κάνει πραγματικότητα το όνειρο ενός desktop κβαντικού υπολογιστή που θα κοστίζει λιγότερο από 5.000 δολάρια. Μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται ακριβός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι εδώ μιλάμε για τεχνολογία αιχμής.

Η εταιρεία SpinQ έχει έδρα της το Shenzhen της Κίνας και εκτιμά ότι θα καταφέρει να παρουσιάσει μία συσκευή που θα μοιάζει με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, θα έχει κβαντική λειτουργία, επομένως θα υπολογίζει με βάση τα qubits, προσφέροντας εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες στη λειτουργία του. Η προηγούμενη προσπάθεια της εταιρείας ήταν και πάλι ένας κβαντικός υπολογιστής ο οποίος ζύγιζε 55 κιλά και κόστιζε 50.000 δολάρια.

, Κινέζικος ο κβαντικός υπολογιστής των 5.000 δολαρίων

Η νέα συσκευή θα είναι σημαντικά ελαφρύτερη, πολύ πιο κοντά σε όσα έχουμε συνηθίσει από έναν dekstop computer και πολύ πιο χαμηλή σε κόστος. Εκτιμάται ότι θα κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Το μηχάνημα αυτό έχει υπολογιστική ισχύ των 2 qubits, λειτουργώντας με την τεχνολογία nuclear magnetic resonance, όπως ονομάζεται, η οποία παγιδεύει συγκεκριμένα μόρια σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, τα εκθέτει σε υψηλές συχνότητες για να επηρεάσει τις κινήσεις των ατόμων τους. Μετά από αυτή τη διαδικασία είναι εφικτή η αντιστοίχηση των ατόμων με μία τιμή δυαδικού κώδικα, προκειμένου να τελεστούν υπολογιστικές πράξεις.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.