Beyond 4.0

Γιατι πιάνουν φωτιά οι μπαταρίες ιόντων λιθίου;

Το Samsung Galaxy Note 7 είναι η τελευταία από μια σειρά συσκευών οι οποίες πιάνουν φωτιά αυθόρμητα. Ακόμη και πιο εξελιγμένα συστήματα και συσκευές δεν ξεφεύγουν, με όλες αυτές να έχουν ένα κοινό παράγοντα, τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Για να καταλάβει κανείς πως αυτές οι μπαταρίες πιάνουν φωτιά πρέπει να καταλάβεις πως δουλεύουν. Σε κάθε άκρη υπάρχει από ένα ηλεκτρόδιο, ένα θετικό (άνοδος) και ένα αρνητικό (κάθοδος). Μεταξύ αυτών υπάρχει ένα υγρό που αποκαλείται ηλεκτρολύτης. Όταν φορτίζεις την μπαταρία, τα ιόντα λιθίου μετακινούνται στην άνοδο και όταν αποφορτίζεις μετακινούνται προς την κάθοδο.

Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν τα ιόντα λιθίου κινούνται πολύ γρήγορα. Ο ρυθμός ο οποίος οι μπαταρίες ιόντων λιθίου φορτίζονται είναι προσεκτικά επιλεγμένος, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα, και για αυτό τον λόγο άλλωστε οι μπαταρίες κάνουν αρκετό χρόνο να φορτίσουν.

Αν φορτίσεις την μπαταρία πολύ γρήγορα, τότε πλάκες λιθίου αρχίζουν και σχηματίζονται γύρω από την άνοδο, δημιουργώντας βραχυκύκλωμα και θερμότητα. Η θερμότητα που δημιουργείται, αν είναι αρκετά υψηλή, μπορεί να αναφλέξει τον εύφλεκτο ηλεκτρολύτη, και ως συνέπεια να πιάσει φωτιά η μπαταρία.

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς ατέλειες στην κατασκευή, όπως μικρές τρύπες και μικρά θραύσματα μετάλλου μπορούν να οδηγήσουν και αυτά σε ανάφλεξη. Τα μικρά μεταλλικά θραύσματα μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλα μέρη της μπαταρίας, δημιουργώντας και αυτά βραχυκύκλωμα, στο εσωτερικό της μπαταρίας, και ως συνέπεια στο τέλος ανάφλεξη. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των cells που χρησιμοποιούνται σε νέες συσκευές, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα ανάφλεξης.

Κάποιες φορές οι μπαταρίες αναφλέγονται από αιτίες που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με κατασκευαστικό θέμα της μπαταρίας. Αυτές οι αιτίες είναι οι πιο δύσκολες να τις εντοπίσεις και να τις αποτρέψεις. Ένα γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πίεση στην μπαταρία, όπως για παράδειγμα βίαιη δόνηση ή ακόμη και η φόρτιση σε βαθμούς υπό το μηδέν, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της.

Ένα καθηγητής της τεχνολογίας των υλικών, του Carnegie Mellon University, έχει πει ότι «Δεν υπάρχει τρόπος να πεις, όταν αγοράζεις μια συσκευή, αν πάθει κάτι ή όχι η μπαταρία, αφού αυτό δεν θα γίνει προτού η μπαταρία φορτιστεί και αποφορτιστεί αρκετές φορές ».

Φυσικά τα εργοστάσια κάνουν ενδελεχείς ελέγχους ποιότητας στις μπαταρίες, ώστε να αποτρέψουν τέτοια γεγονότα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να τα εκμηδενίσουν. Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν επαναπαυτεί, αφού συνέχεια ψάχνουν τρόπους να δημιουργήσουν μια μπαταρία που δεν θα είναι τόσο επικίνδυνη, σε περίπτωση που είναι ελαττωματική.

lithium-ion-battery-570

Πηγή 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
GS

Άρα η Samsung κακώς έβαλε μπαταρίες λιθίου είναι το συμπέρασμα.

Φ.κ

Οι αποσπωμενης ήταν πολύ πιο ευέλικτη λύση. Σε θέματα βλάβης,αλλαγής,θερμοτητας η άλλων προβλημάτων, αρκούσε μια άλλη μπαταρία,μικρού κόστους χωρίς σέρβις καθυστερήσεις κ έξοδα.

Πέτρος Π

Το θέμα με το Note 7 είναι οτι ακόμα δεν έχουν βρει που οφείλονται οι φωτιές, ή τουλάχιστον δεν το έχουν δημοσιοποιήσει.. Αν και δεν νομίζω να το έχουν βρει και να το κρατούν μυστικό, γιατί αυτό δεν εξηγεί οτι ακόμα και τα νέα κομμάτια έπαιρναν φωτιά.. Επίσης είναι σημαντικό οτι τα προβλήματα έχουν εμφανιστεί τόσο σε συσκευές κατά τη διάρκεια της φόρτισης, όσο και σε συσκευές σε κατάσταση αδράνειας, όπως το τελευταίο περιστατικό στο αεροπλάνο… Επομένως δεν νομίζω οτι μπορεί κάποιος από εμάς να βγάλει σίγουρα συμπεράσματα… Το πρόβλημα θα μπορούσε ακόμα και να οφείλεται σε θέμα software και να μην έχει να κάνει τίποτα με την μπαταρία!

Darth

@GS γιατί έχει και άλλες? (για εμπορική διάθεση πάντα)

One

Γιατί λετε οτι φταίνε οι μπαταρίες λιθιου γενικά??

Επειδή κάποιοι φτιάχνουν κακής ποιότητας μπαταρίες για να εξοικονομήσουν κόστος πρέπει να παίρνει η μπάλα όλους τους κατασκευαστές??

Αν η Samsung και η Apple βαζουν μπαταρίες κόστους 4 δολαρίων τοτε φταίνε γενικά οι μπαταρίες λιθιου?

Οι φωτογράφοι που αγοράζουν γνήσιες μπαταρίες 60-70 ευρω για τις μηχανές τους για να μη παρουν τις φθηνές που εχουν 1/4 της τιμης, ειδατε να έχουν τέτοια θέματα?

Ντροπή για τον γενικόλογο τίτλο του άρθρου σας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Nokia HMD Global

Nokia: Ετοιμάζεται για την παρουσίαση του tablet της

Ένα νέο teaser έδωσε στη δημοσιότητα η HMD Global για την παρουσίαση του επερχόμενου Android tablet της.

Gear

D-Link COVR-X1862: Γρήγορο WiFi σε όλο το σπίτι χωρίς lag

Το σύστημα Mesh Wi-Fi 6 COVR-X1862 της D-Link υποστηρίζει WiFi 6 με ταχύτητες μέχρι το 1.8Gbps και είναι ικανό να παρέχει αδιάκοπη κάλυψη έως και 420 τετραγωνικά μέτρα.

Gear iPad Pro

iPad Pro: Αποκτά στο μέλλον οριζόντια κάμερα

Ξεκίνησαν οι πρώτες φήμες για τα μελλοντικά iPad Pro, κυρίως για το θέμα της κάμερας στο πίσω μέρος.

Gear Microsoft Surface

Surface event: Όλα όσα ανακοίνωσε η Microsoft

Πλούσια ήταν η συγκομιδή από το Microsoft Surface event με αρκετές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.