MacBook Pro: Είναι αρκετά τα 8GB μνήμης RAM;

MacBook Pro, MacBook Pro: Είναι αρκετά τα 8GB μνήμης RAM;

To αν τα 8GB μνήμης RAM είναι αρκετά για ένα MacBook Pro της Apple είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολύ καιρό.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2012, όταν η Apple παρουσίασε το πρώτο MacBook Pro με οθόνη Retina, το οποίο ξεκίνησε με 8 GB RAM. Τώρα, στο 2023, η Apple εξακολουθεί να προσφέρει 8 GB ως βασική διαμόρφωση για το τελευταίο της MacBook Pro 14 ιντσών. Σε συνδυασμό με το σημαντικό κόστος της αναβάθμισης σε υψηλότερες επιλογές μνήμης, η απόφαση αυτή της εταιρείας ξεκίνησε πάλι την κουβέντα σχετικά με την επάρκεια και αξία αυτής της προσφοράς.

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, ωστόσο, έχουν γίνει πολλές αλλαγές στους Mac. Πρώτον, η Apple δεν βασίζεται πλέον σε επεξεργαστές Intel για την τροφοδοσία των μηχανημάτων της, έχοντας αναπτύξει το δικό της πυρίτιο Apple, το οποίο είναι ταχύτερο και πιο αποδοτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προσαρμοσμένα τσιπ της Apple χρησιμοποιούν αρχιτεκτονική “system-on-a-chip” (SoC), η οποία ενσωματώνει πολλούς πυρήνες επεξεργασίας (CPU), πυρήνες γραφικών (GPU), μνήμη cache και πολλά άλλα στοιχεία σε ένα πακέτο.

Η σειρά τσιπ M της Apple χρησιμοποιεί επίσης κάτι που ονομάζεται “unified memory”. Αυτή η μνήμη υψηλού εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης σημαίνει ότι το κύριο τσιπ αποφεύγει να επικοινωνεί δεδομένα μεταξύ διαφορετικών θέσεων μνήμης και καθιστά τη δεξαμενή μνήμης διαθέσιμη τόσο για την CPU όσο και για την GPU, επιτρέποντάς της να εκχωρείται δυναμικά ανάλογα με τη διεργασία.

Το πλεονέκτημα είναι πως έχουμε καλύτερες επιδόσεις αλλά το μειονέκτημα είναι ότι η unified memory της Apple είναι σταθερή στο σημείο αγοράς και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ακόμα, η επιλογή για περισσότερη unified memory είναι ακριβή. Για παράδειγμα, η μετάβαση από τα βασικά 8 GB ενοποιημένης μνήμης στα 16 GB ή 24 GB κοστίζει επιπλέον 200 $ και 400 $, αντίστοιχα.

Πρέπει να επιλέγετε ανάλογα με τις ανάγκες σας

8 GB ή περισσότερη μνήμη RAM;
Καθημερινές εργασίες και χρήση ελαφριάς: Για βασικές εργασίες όπως η περιήγηση στο web, η επεξεργασία εγγράφων και η κατανάλωση πολυμέσων, δε χρειάζονται πάνω από 8 GB μνήμης RAM. Οι σύγχρονοι Mac χρησιμοποιούν λειτουργίες όπως η συμπίεση μνήμης και η έξυπνη κατανομή, που βοηθούν το macOS να λειτουργεί ομαλά ακόμα και κατά τη διάρκεια πολλαπλών εργασιών.

Επαγγελματικός και δημιουργικός φόρτος εργασίας: Για πιο εντατικές εργασίες όπως επεξεργασία βίντεο, μοντελοποίηση 3D ή ανάπτυξη λογισμικού, τα 8 GB μπορεί να είναι περιοριστικά και μπορεί να προκαλέσουν πιο αργή και μειωμένη απόδοση, όπως έχουν δείξει ανεξάρτητες δοκιμές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν εργάζεστε σε project που απαιτούν τεράστια αρχεία και βιβλιοθήκες περιεχομένου.

Συμπερασματικά, όταν αγοράζετε ένα MacBook Pro, η επιλογή των 8 GB είναι μια οικονομικά συνετή επιλογή εάν έχετε απαιτήσεις ελαφριάς χρήσης και προσφέρει επαρκή απόδοση για καθημερινές εργασίες. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πιο απαιτητικές εφαρμογές, ίσως αξίζει να πληρώσετε επιπλέον για περισσότερη μνήμη.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
customer

Μπορεί το Macrumors να γράφει ό,τι θέλει και μπράβο του, παρόλα αυτά οποιοσδήποτε ασχολείται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γνωρίζει πως οτιδήποτε έρχεται με κάτω από 32 GB μνήμης, εφόσον μιλάμε για κολλημένες πάνω στο SoC, έρχεται ήδη με πάρα πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης. Αν μιλούσαμε για σύστημα που μπορεί να αναβαθμιστεί η μνήμη ανά πάσα ώρα και στιγμή, τότε να συζητήσουμε αν το απόλυτο μίνιμουμ για τις “απλές” καθημερινές εργασίες θα μπορούσαν να είναι τα 16GB. Αυτό το επισημαίνουν πάρα πολύ χαρακτηριστικά και οι αναγνώστες του Macrumors από κάτω στα σχόλια και είναι λογικό και αναμενόμενο. Η Apple κι αυτή μπράβο της, θέλει με τεχνητό τρόπο να αυξήσει τις τιμές στα Pro μηχανήματα, μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα. Έτσι όμως δημιουργεί τεχνητές παγίδες για τους καταναλωτές προσφέροντας πανάκριβα προϊόντα με πάρα πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης. Αφού λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο ευαίσθητη στο να κοιτάει πχ τον USB-C connector για τη διαχείριση του e-waste, μάλλον τότε πρέπει να δεί και αυτό το θέμα με τις μνήμες. Διότι το να αγοράσεις ένα μηχάνημα το 2023 με 8GB RAM, το οποίο μάλιστα ως Pro απευθύνεται υποτίθεται σε πιο εξειδικευμένες χρήσεις – βλέπε πχ video/music editing, το μόνο σίγουρο είναι οτι σε μερικά χρόνια… Συνέχεια »

lneam

καμια εταιρεια δεν μπορει να καταφερει να υποχρεωσει κανεναν να αγορασει τα προιοντα της. Με τις πιθανες λυσεις που βγαζει στην αγορα, ελπιζει σε πωλησεις. Οσο εχουν αγοραστικο ενδιαφερον, θα συνεχιζουν στην ιδια σχεδιαστικη φιλοσοφια.Στην αντιθετη περιπτωση, να αναπροσαρμοσουν τα επομενα προιοντα.

ΑΝΔΡΕΑΣ

Η Προταση μου προς τον Κύριο Κούκ ήταν και παραμένει :
Αρχική έκδοση Iphone με 2 GB RAM και τιμή 1000 πρό φόρων
Αρχική έκδοση Ipad με 2,5 GB RAM και τιμή 750 πρό φόρων/ IPAD PRO 3 GB με 850 αντίστοιχα
MACBOOK με 4GB RAM και κόστος 1499 προ φόρων (τζαμπα τζουμπα)
Οτιδήποτε άλλο μας βάζει στο τσουβάλι με τους αναιδείς βλάσφημους haters και ρίχνει το status μας, το Image κ το κύρος μας ! Άρα και το δικό σας πιστοί μου!
ΓΙΑ ΠΡΙΜΙΟΥΜ ΑΛΑΓΚΑΡΙΣΤΑ ,ΔΕΜΕΝΟ ΧΑΡΝΤ κ ΣΟΦΤ FULL ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑΡΑ ΜΑΣ, ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΠΟΙΟΤΗΑ ΟΘΟΝΗΣ , ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ, ΚΑΙ CNC ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΤΕ?
Αν θέλετε κάτι παραπάνω προτιμήστε τα καλά ακριβά μας μοντέλα… Εκ την διεύθυνσης, ευχαριστούμε , καλές σελφοανιμότζι..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured iMac

Τα τσιπ M4 της Apple έρχονται φέτος και εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple εργάζεται σκληρά για την επόμενη γενιά των εσωτερικών της τσιπ, με το M4 να αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρεις κύριες εκδόσεις.

Gear Apple Apple MacBook featured

Φήμες για αναδιπλούμενο Apple Macbook 20 ιντσών σε τρία χρόνια

Η Apple φέρεται να σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα MacBook 20 ιντσών με αναδιπλούμενη οθόνη σε περίπου τρία χρόνια.

Smartphones Apple featured iPhone

Ευπάθεια στην ασφάλεια της GPU αποκαλύπτει δεδομένα AI εκατομμυρίων iPhone και MacBook

Μια αναφορά για ένα ελάττωμα ασφάλειας GPU εμφανίστηκε στο διαδίκτυο και εντοπίστηκε από το Trail of Bits.

Gear Apple featured MacBook Pro

M3 MacBook Pro: Το μυστικό του σκούρου μαύρου φινιρίσματος αποκαλύπτεται από το iFixit

Ο ιστότοπος επισκευής iFixit μοιράστηκε ένα teardown βίντεο του νέου MacBook Pro 14 ιντσών με τα τσιπ M3 και M3 Pro.