MacBook: Το 2021 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα μοντέλα με custom επεξεργαστή της σειράς A

, MacBook: Το 2021 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα μοντέλα με custom επεξεργαστή της σειράς A

Φαίνεται πως η Apple θα μπει στον πόλεμο εναντίον της χρήσης επεξεργαστών Intel αρχής γενομένης από το 2021, φέρνοντας τους επεξεργαστές που ήδη χρησιμοποιεί στα iPhone και στα iPad και στους υπολογιστές της.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Apple όχι απλά έχει στα σχέδια κάτι τέτοιο, αλλά είναι ήδη έτοιμη να κυκλοφορήσει τις πρώτες macOS συσκευές μέσα στο επόμενο έτος. Η πρώτη γενιά των εν λόγω custom επεξεργαστών δε θα είναι τόσο ισχυρή όσο οι αντίστοιχες προτάσεις της Intel, με την πηγή να θεωρεί πως η Apple θα κυκλοφορήσει μία νέα σειρά MacBook και δε θα αντικαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες.

Οι πρώτη επεξεργαστές της σειράς A θα έχουν 8 αποδοτικούς πυρήνες, με την κωδική ονομασία Firestorm, και τουλάχιστον τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης, με την κωδική ονομασία Icestorm.

Φημολογείται πως η Apple ήδη εργάζεται στη δημιουργία επεξεργαστών με πάνω από 12 πυρήνες, για χρήση σε μελλοντικά προϊόντα. Η πηγή σημειώνει επίσης πως τα επερχόμενα chip θα ενσωματώνουν και CPU και GPU, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση της εταιρείας από την Intel.

Πέραν των παραπάνω, είναι γνωστό πως η Apple ήδη εργάζεται στη δική της λύση για το 5G, ώστε να σταματήσει τη χρήση των 5G modem της Qualcomm. H εταιρεία θέλει να γίνει εντελώς ανεξάρτητη και ίσως είναι και η μοναδική που μπορεί να το πετύχει, αν πάρουμε για παράδειγμα τις επιδόσεις των iPhone και iPad. Μένει να δούμε πόσο καλά θα μπορεί ένας επεξεργαστής της σειράς Α να τρέξει desktop λειτουργικό.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
I am

Περιμένουμε να δούμε μια τέτοια εξέλιξη. Φυσικά οι τιμές σε σχέση με την απόδοση δεν θα συμφέρουν τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Αν δεν σκοπεύει να δυναμώσει τους ARM δεν θα έκανε τέτοια κίνηση. Νομίζω και τα πολύ παλιά macbook είχαν παρόμοιας αρχιτεκτονικής επεξεργαστή.
Εξαιρετική κίνηση με ρίσκο πάντως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.