Η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου με ανάλυση 3,2 gigapixel: Βλέπει μπάλα γκολφ από 24 χλμ!

μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα, Η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου με ανάλυση 3,2 gigapixel: Βλέπει μπάλα γκολφ από 24 χλμ!

H μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου με ανάλυση 3,2 gigapixel παρουσιάστηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών SLAC του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Η μοναδική κάμερα διακρίνει μια μπάλα του γκολφ από απόσταση 24 χιλιομέτρων.

Το μέγεθος της κάμερας φτάνει αυτό ενός μικρού αυτοκινήτου, ζυγίζει τρεις τόνους και διαθέτει έναν οπτικό φακό με διάμετρο 1.65 μέτρων. Ο φακός της κάμερας είναι ο μεγαλύτερος οπτικός φακός που έχει κατασκευαστεί ποτέ και έχει ήδη περάσει στα Ρεκόρ Guinness. Καθένας από τους 189 αισθητήρες CCD που διαθέτει προσφέρει υψηλότερη ανάλυση από ένα iPhone.

Η συναρμολόγησή της δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά όλα τα μηχανικά της εξαρτήματα βρίσκονται πλέον σε ένα καθαρό δωμάτιο στο εργαστήριο.

μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα, Η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου με ανάλυση 3,2 gigapixel: Βλέπει μπάλα γκολφ από 24 χλμ!

Η κάμερα κατασκευάζεται εδώ και επτά χρόνια και προβλέπεται να αποσταλεί στο αστεροσκοπείο Vera C. Rubin στη Χιλή τον Απρίλιο του 2023. Μετά την εγκατάστασή της, θα τραβά πανοραμικές φωτογραφίες ολόκληρου του νότιου ουρανού. Πιο συγκεκριμένα, θα κάνει λήψη κάθε λίγες ημέρες για δέκα χρόνια.

Το τηλεσκόπιο, με πρωτεύον κάτοπτρο 8,4 μέτρων, θα διαθέτει οπτικό πεδίο 9,6 μοιρών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να παρατηρεί μια περιοχή του ουρανού με πλάτος 49 φορές μεγαλύτερη από τη φαινόμενη διάμετρο της Σελήνης.

Θα μπορεί έτσι να καταγράφει μεταβολές της θέσης και της φωτεινότητας των 37 δισεκατομμυρίων άστρων που μπορεί να δει στο νότιο ημισφαίριο. Κάθε βράδυ θα συλλέγει 15 terabyte δεδομένων.

μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα, Η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου με ανάλυση 3,2 gigapixel: Βλέπει μπάλα γκολφ από 24 χλμ!

«Η κάμερα θα καταγράφει τον νότιο νυχτερινό ουρανό για μια δεκαετία, δημιουργώντας έναν θησαυρό δεδομένων που οι επιστήμονες θα μελετήσουν για να κατανοήσουν καλύτερα μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένης της φύσης της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του SLAC.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φωτογραφίες που θα τραβά η κάμερα είναι τόσο μεγάλες που θα χρειάζονταν 378 4Κ ultra-high-definition τηλεοράσεις για να προβληθούν σε πλήρες μέγεθος. Το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι αισθητήρες απεικόνισης να είναι σε θέση να εντοπίζουν αντικείμενα 100 εκατομμύρια φορές πιο αμυδρά από εκείνα που είναι ορατά με γυμνό μάτι. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να δείτε ένα απλό κερί από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Pencil iPad Pro

Όλα τα επίσημα βίντεο από την εκδήλωση της Apple την παρουσίαση των νέων iPad

Τσιπ Μ4, iPad Pro και iPad Air, Apple Pencil Pro και Magic Keyboard είναι μερικά από τα προϊόντα που παρουσίασε η Apple στο “Let Loose” event.

Gear Apple iPad Pro

Apple M4 chip: Με το ταχύτερο Νeural Engine που έχει κατασκευάσει η εταιρεία

Η Apple παρουσίασε επίσημα το τσιπ M4, το νεότερο σύστημά της σε τσιπ για τη σειρά iPad Pro 2024 που έρχεται με τον ταχύτερο Neural Engine.

Gear Apple featured iPad Air

iPad Air (2024): Διαθέσιμο σε μεγέθη 11 και 13″ με τσιπ M2

Το νέο iPad Air (2024) της Apple έρχεται τώρα σε δύο μεγέθη που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οθόνες IPS LCD Liquid Retina 60Hz.

Gear Apple featured iPad Pro

Apple 2024 iPad Pro: Με οθόνες OLED διπλής στρώσης, chipset M4 και πιο λεπτά από ποτέ

Τα iPad Pro 2024 μπορεί να είναι οι μεγαλύτερες αναβαθμίσεις από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε η σειρά tablet της Apple.