Μηχανικοί του MIT κατασκεύασαν ασύρματη υποβρύχια κάμερα χωρίς μπαταρία

, Μηχανικοί του MIT κατασκεύασαν ασύρματη υποβρύχια κάμερα χωρίς μπαταρία

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερο από το 95 τοις εκατό των ωκεανών της Γης δεν έχουν εξερευνηθεί ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε δει λιγότερο από τον ωκεανό του πλανήτη μας από ό,τι έχουμε την μακρινή πλευρά του φεγγαριού ή την επιφάνεια του Άρη.

Το υψηλό κόστος της τροφοδοσίας μιας υποβρύχιας κάμερας για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη σύνδεσή της σε ένα ερευνητικό σκάφος ή την αποστολή ενός πλοίου για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του, είναι μια απότομη πρόκληση που εμποδίζει την εκτεταμένη υποθαλάσσια εξερεύνηση.

Οι ερευνητές του MIT έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, αναπτύσσοντας μια ασύρματη υποβρύχια κάμερα χωρίς μπαταρία, η οποία είναι περίπου 100.000 φορές πιο ενεργειακά αποδοτική από άλλες υποθαλάσσιες κάμερες. Η συσκευή τραβάει έγχρωμες φωτογραφίες, ακόμη και σε σκοτεινά υποβρύχια περιβάλλοντα, και μεταδίδει δεδομένα εικόνας ασύρματα μέσω του νερού.

Η αυτόνομη κάμερα τροφοδοτείται από ήχο. Μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια από τα ηχητικά κύματα που ταξιδεύουν μέσω του νερού σε ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί τον εξοπλισμό απεικόνισης και επικοινωνίας. Μετά τη λήψη και την κωδικοποίηση δεδομένων εικόνας, η κάμερα χρησιμοποιεί επίσης ηχητικά κύματα για τη μετάδοση δεδομένων σε έναν δέκτη που αναδομεί την εικόνα.

Επειδή δεν χρειάζεται πηγή ενέργειας, η κάμερα θα μπορούσε να λειτουργεί για εβδομάδες πριν την ανάκτηση, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναζητήσουν νέα είδη σε απομακρυσμένα μέρη του ωκεανού. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη εικόνων ρύπανσης των ωκεανών ή την παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των ψαριών που εκτρέφονται σε φάρμες υδατοκαλλιέργειας.

Για να διατηρήσουν την κατανάλωση ενέργειας όσο το δυνατόν χαμηλότερη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανεξάρτητους αισθητήρες απεικόνισης εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης. Αλλά αυτοί οι αισθητήρες καταγράφουν μόνο εικόνες σε κλίμακα του γκρι. Και δεδομένου ότι τα περισσότερα υποβρύχια περιβάλλοντα δεν διαθέτουν πηγή φωτός, έπρεπε επίσης να αναπτύξουν ένα φλας χαμηλής ισχύος.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.