MIT: Βιονικό σπανάκι εντοπίζει εκρηκτικές ουσίες και “στέλνει” email

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει την χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών. Στο εξής επιστήμονες από το MIT θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι και το σπανάκι. Φύτεψαν λαχανικά με μικροσκοπικά σωληνάρια, που εντοπίζουν την εκρηκτική ύλη και στέλνουν ειδοποίηση μέσω email.

Η ενέργεια αυτή είναι μέρος του “plant nanobionics” project, το οποίο αφορά στην ενσωμάτωση μικροσκοπικών νανοϋλικών που τους δίνουν ουσιαστικά υπερδυνάμεις.

Στην μελέτη που δημοσίευσαν οι επιστήμονες του ΜΙΤ, αναφέρεται ότι τοποθέτησαν αισθητήρες στο τμήμα του φύλου του σπανακιού, όπου γίνεται η φωτοσύνθεση. Οι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν μια χημική ουσία που συνήθως βρίσκεται σε νάρκες και άλλα εκρηκτικά: nitroaromatic compounds (νιτροαρωματικές ενώσεις).

Για να δουλέψει η διαδικασία αυτή, το σπανάκι θα πρέπει να απορροφήσει τα χημικά στοιχεία μέσω της ρίζας του. Αυτό συμβαίνει αν οι νιτροαρωματικές ενώσεις είναι στα υπόγεια ύδατα. Από τις ρίζες, τα χημικά περνούν στα φύλλα, σε περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια ενεργοποιούνται οι αισθητήρες του φυτού.

Οι αισθητήρες αυτοί εκπέμπουν ένα σήμα φθορισμού που μπορεί να εντοπιστεί από μια υπέρυθρη κάμερα που βρίσκεται κοντά. Η κάμερα είναι συνδεδεμένη με έναν μικροσκοπικό υπολογιστή, για να μπορεί να στείλει email και να ειδοποιηθεί κάποιος για την αλλαγή.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε φυτό. Μελλοντικά, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να “διδάξουν” τα φυτά και τα δέντρα να μας ειδοποιούν αν υπάρχουν διάφορες ουσίες και ρύποι κοντά. Είναι ένας πιο βολικός τόπος από το να εγκατασταθούν περίπλοκοι αισθητήρες σε διάφορα σημεία. Τα δέντρα και τα φυτά είναι παντού, στους δρόμους πόλεων και τις αυλές σπιτιών.

mit bionic spinach, MIT: Βιονικό σπανάκι εντοπίζει εκρηκτικές ουσίες και “στέλνει” email

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Manolis

έχει πάρει και πιστοποίηση από τη Samsung μετά τις δοκιμές στο Note 7!!!! Ναι έχει παλιώσει το αστείο αλλά για αρκετούς μήνες θα γελάμε ακόμη!!!

Και ήθελα να αλλάξω το Note 3 μου με το 7 το καλοκαίρι που θα είχε πιο λογική τιμη!!! 🙁

Μπράβο στους επιστήμονες πάντως, πραγματικά λυπάμαι για το πόσο πίσω είμαστε εδώ στην Ευρώπη στην έρευνα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear MIT Science

ΜΙΤ: Ανακαλύφθηκε νέος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Οι μηχανικοί του MIT κατάφεραν να δημιουργήσουν ηλεκτρισμό με μία διάταξη που αντλεί σωματίδια από το περιβάλλον.

Software MIT AI

Μελέτη του MIT βρίσκει λάθη και ανακρίβειες στις βάσεις δεδομένων

Ένα ποσοστό 3% των δεδομένων σε βάσεις δεδομένων παρουσιάζονται ως ανακριβή και λανθασμένα, σύμφωνα με μελέτη του MIT.

Cars featured MIT

Extending ShadowCam: Βοηθά τα αυτόνομα οχήματα να βλέπουν πίσω από τις γωνίες

Ομάδα του MIT ανέπτυξε το Extending ShadowCam που χρησιμοποιεί τις σκιές για να αντιλαμβάνεται αν κάποιο αντικείμενο κινείται σε νεκρή ζώνη.

Business AI Facebook MIT

MIT και Facebook αναπτύσσουν AI που δημιουργεί διευθύνσεις σε κατοίκους μη χαρτογραφημένων περιοχών

Το MIT σε συνεργασία με το Facebook, αναπτύσσουν νέα τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να δώσει διευθύνσεις σε κατοίκους που βρίσκονται σε μη χαρτογραφημένες περιοχές και δεν έχουν κάποια οδό στην κατοικία τους.