MIT: Βιονικό σπανάκι εντοπίζει εκρηκτικές ουσίες και “στέλνει” email

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει την χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών. Στο εξής επιστήμονες από το MIT θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι και το σπανάκι. Φύτεψαν λαχανικά με μικροσκοπικά σωληνάρια, που εντοπίζουν την εκρηκτική ύλη και στέλνουν ειδοποίηση μέσω email.

Η ενέργεια αυτή είναι μέρος του “plant nanobionics” project, το οποίο αφορά στην ενσωμάτωση μικροσκοπικών νανοϋλικών που τους δίνουν ουσιαστικά υπερδυνάμεις.

Στην μελέτη που δημοσίευσαν οι επιστήμονες του ΜΙΤ, αναφέρεται ότι τοποθέτησαν αισθητήρες στο τμήμα του φύλου του σπανακιού, όπου γίνεται η φωτοσύνθεση. Οι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν μια χημική ουσία που συνήθως βρίσκεται σε νάρκες και άλλα εκρηκτικά: nitroaromatic compounds (νιτροαρωματικές ενώσεις).

Για να δουλέψει η διαδικασία αυτή, το σπανάκι θα πρέπει να απορροφήσει τα χημικά στοιχεία μέσω της ρίζας του. Αυτό συμβαίνει αν οι νιτροαρωματικές ενώσεις είναι στα υπόγεια ύδατα. Από τις ρίζες, τα χημικά περνούν στα φύλλα, σε περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια ενεργοποιούνται οι αισθητήρες του φυτού.

Οι αισθητήρες αυτοί εκπέμπουν ένα σήμα φθορισμού που μπορεί να εντοπιστεί από μια υπέρυθρη κάμερα που βρίσκεται κοντά. Η κάμερα είναι συνδεδεμένη με έναν μικροσκοπικό υπολογιστή, για να μπορεί να στείλει email και να ειδοποιηθεί κάποιος για την αλλαγή.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε φυτό. Μελλοντικά, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να “διδάξουν” τα φυτά και τα δέντρα να μας ειδοποιούν αν υπάρχουν διάφορες ουσίες και ρύποι κοντά. Είναι ένας πιο βολικός τόπος από το να εγκατασταθούν περίπλοκοι αισθητήρες σε διάφορα σημεία. Τα δέντρα και τα φυτά είναι παντού, στους δρόμους πόλεων και τις αυλές σπιτιών.

bionic spinach

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Manolis

έχει πάρει και πιστοποίηση από τη Samsung μετά τις δοκιμές στο Note 7!!!! Ναι έχει παλιώσει το αστείο αλλά για αρκετούς μήνες θα γελάμε ακόμη!!!

Και ήθελα να αλλάξω το Note 3 μου με το 7 το καλοκαίρι που θα είχε πιο λογική τιμη!!! 🙁

Μπράβο στους επιστήμονες πάντως, πραγματικά λυπάμαι για το πόσο πίσω είμαστε εδώ στην Ευρώπη στην έρευνα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured

Harley -Davidson: Οραματίζεται να κατασκευάσει ηλεκτρικές μοτοσικλέτες στο μέλλον

Η Harley Davidson αποτελεί μια από τις πιο διάσημες και ιστορικές εταιρείες η οποίες κατέχουν την πρωτιά στις μοτοσικλέτες.

Gear featured

Airspeeder: Έρχεται το πρώτο ιπτάμενο αγωνιστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η εταιρεία Airspeeder με ιδρυτή τον Matt Pearson, παρουσίασε την Τρίτη γενιά Mk3, μια νέα αγωνιστική σειρά για το 2021.

Gear Garmin

Garmin Enduro: Φτιαγμένο για τους μεγάλους αγώνες

Η Garmin ανακοίνωσε το Enduro, το ρολόι υπεραποδόσεων με GPS, που διαθέτει προσαρμόσιμες λειτουργίες διαχείρισης ενέργειας και ένα φακό ηλιακής φόρτισης Power Glass.

Gear Apple iPad mini

iPad mini: Θα αντικατασταθεί από νέο iPhablet;

Η Apple φέρεται να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει το iPad με ένα μεγαλύτερων διαστάσεων iPhone.