MIT: Αισθητήρες σου λένε ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Για τους περισσότερους δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν αν κάποια συσκευή καίει πολύ ρεύμα (μέχρι να δουν φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ). Οι περισσότεροι κατασκευαστές οικιακών συσκευών υπόσχονται μικρή κατανάλωση, όμως κατά πόσο ισχύει αυτό θα φανεί και πάλι από τον λογαριασμό.

Ερευνητές από το MIT δημιούργησαν αισθητήρες σε μέγεθος γραμματόσημου, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Δημιουργούν ένα δίκτυο αισθητήρων που βοηθούν στην παρακολούθηση κατανάλωσης ενέργειας από τις ηλεκτρικές συσκευές.

Οι αισθητήρες αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια από το πολεμικό ναυτικό και μπορούν να ανιχνεύσουν την κατανάλωση ενέργειας από μεμονωμένα gadgets με βάση τις μοναδικές υπογραφές τους. Τα δεδομένα, όπως το πότε τέθηκε μια συσκευή σε λειτουργία ή πότε βγήκε εκτός, αποστέλλονται σε ένα app και μπορούν να προβληθούν σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δεις εκείνη τη στιγμή πόση ενέργεια καταναλώνεται.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο τρόπος τοποθέτησης των αισθητήρων είναι εξαιρετικά εύκολος και καθόλου ακριβός. Οι αισθητήρες μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένας τρόπος για να καταλάβεις πότε ο εξοπλισμός του σπιτιού χρειάζεται συντήρηση ή αντικατάσταση.

Δυστυχώς, ο εξοπλισμός φαίνεται να προορίζεται κυρίως για τον στρατό και όχι για τα νοικοκυριά. Δεν αποκλείεται όμως κάποια στιγμή στο μέλλον να μπει και στα σπίτια μας.

mit power consuming sensor, MIT: Αισθητήρες σου λένε ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
manosz

Αν δν κάνω λάθος υπάρχουν πρίζες που το κάνουν αυτό..

Yannis

Εχω ακουσει για κατι μετρητες που μετρανε την καταναλωση σου αλλα δεν το εχω δοκιμασει.Πριν 1-2 χρονια μαλιστα επαιρναν τηλεφωνο κ της πουλουσαν για 50 ευρω.Αλλα ποτε δεν πηρα.

Techskepticon

Τα watt που λέει η συσκευή δεν μετράνε το ρεύμα;

Gvirginia

@Techskepticon
Οι περισσότερες συσκευές δε λειτουργούν πάντα στο 100% και υπάρχει και ο βαθμός απόδοσης στη μέση. Με τα ονομαστικά watt μπορείς να κάνεις έναν πρόχειρο υπολογισμό του τι μπορείς να κάψεις, αλλά υπάρχουν μετρητές που τους βάζεις την τιμή της κιλοβατώρας και σου λένε ακριβώς τι καις.

@manosz
Διάβασε την πηγή, έχει περισσότερες πληροφορίες.

Techskepticon

Ευχαριστώ! ναι αυτό έχει νόημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear MIT Science

ΜΙΤ: Ανακαλύφθηκε νέος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Οι μηχανικοί του MIT κατάφεραν να δημιουργήσουν ηλεκτρισμό με μία διάταξη που αντλεί σωματίδια από το περιβάλλον.

Software MIT AI

Μελέτη του MIT βρίσκει λάθη και ανακρίβειες στις βάσεις δεδομένων

Ένα ποσοστό 3% των δεδομένων σε βάσεις δεδομένων παρουσιάζονται ως ανακριβή και λανθασμένα, σύμφωνα με μελέτη του MIT.

Cars featured MIT

Extending ShadowCam: Βοηθά τα αυτόνομα οχήματα να βλέπουν πίσω από τις γωνίες

Ομάδα του MIT ανέπτυξε το Extending ShadowCam που χρησιμοποιεί τις σκιές για να αντιλαμβάνεται αν κάποιο αντικείμενο κινείται σε νεκρή ζώνη.

Business AI Facebook MIT

MIT και Facebook αναπτύσσουν AI που δημιουργεί διευθύνσεις σε κατοίκους μη χαρτογραφημένων περιοχών

Το MIT σε συνεργασία με το Facebook, αναπτύσσουν νέα τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να δώσει διευθύνσεις σε κατοίκους που βρίσκονται σε μη χαρτογραφημένες περιοχές και δεν έχουν κάποια οδό στην κατοικία τους.