MIT: Αιλουροειδές ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη [video]

Η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα είναι ταχύτατη και η ρομποτική δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ερευνητές από το MIT δημιούργησαν ένα ρομποτικό αιλουροειδές το οποίο, για πρώτη φορά, μπορεί μόνο του να εντοπίζει εμπόδια και να πηδά από πάνω χωρίς να χρειάζεται να επιβραδύνει.

Το ρομπότ είναι ικανό να υπερπηδήσει εμπόδια που έχουν ύψος μισού μέτρου, ενώ κινείται με ταχύτητα 8km/h.

Tο ρομπότ cheetah πριν κάνει το άλμα, σχεδιάζει με τη βοήθεια υπολογιστή ολόκληρη την κίνηση, με τον ίδιο τρόπο που το θα έκανε ένας άνθρωπος. Υπολογίζει το ύψος και την απόσταση από το αντικείμενο και ενώ πλησιάζει αποφασίζει σε ποιο σημείο ακριβώς θα κάνει το άλμα, αλλά και πόση δύναμη να βάλει στα πόδια του ώστε να ξεπεράσει το εμπόδιο και να προσγειωθεί με ασφάλεια.

Στις δοκιμές που έκαναν οι ερευνητές, του έβαλαν διάφορα εμπόδια ενώ έτρεχε σε έναν διάδρομο και τα οποία κατάφερε να ξεπεράσει το 70%. Όταν δοκιμάστηκε με σταθερά εμπόδια, κατάφερε να ξεπεράσει το 90% αυτών. Τα εμπόδια είχαν ύψος έως και μισό μέτρο, δηλαδή παραπάνω από το μισό ύψος του ρομπότ.

Μετά τις βελτιώσεις που έγιναν, το ρομπότ απέκτησε το δικό του οπτικό σύστημα που του επιτρέπει να δει τα εμπόδια, να στείλει τα δεδομένα από την όραση του σε έναν αλγόριθμο και να κάνει τους υπολογισμούς που χρειάζονται για να ξεπεράσει το εμπόδιο.

Οι ερευνητές θέλουν να το δοκιμάσουν σε πιο πολύπλοκο περιβάλλον, όπως σε ένα χωράφι με γρασίδι για παράδειγμα. Επίσης θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό DARPA Robotics Challenge, οποίος έχει βραβείο 3.5 εκατομμύρια δολάρια.

Εμείς να πούμε ότι η εξέλιξη της ρομποτικής είναι σίγουρα κάτι θετικό, όμως μια τέτοια εικόνα μπορεί να θεωρηθεί αρκετά τρομακτική και όπως έχουν επισημάνει πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Bill Gates, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο του ανθρώπου.

Δείτε το πράγματι εντυπωσιακό video:

cheetah mit

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilist

το θυμάμαι αυτό πριν κάποια χρόνια, βέβαια τότε απλά περπατούσε και σταματούσε απο ότι βλέπω έχουν κάνει update to AI που είναι και το ποιο δύσκολο κομάτι.

Alex

Πολύ ωραίο κατόρθωμα απο λαμπρά μυαλά,
όμως ας είμαστε λίγο ρεαλιστές,
δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει φάρμακα, φαγητό ή σαν ”κατοικίδιο”,
αλλά θα γίνει άλλο ένα όπλο κατά των ”τρομοκρατών” ή αλλιώς λαών που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Αμερικής.
Μετά την μύηση πολλών παιδιών του μιλένιουμ με παιχνίδια τύπου ”call of duty”, αυτά τα άτομα θα είναι παραπάνω από χαρούμενα να σκοτώνουν ”κακούς τρομοκράτες” για την ”ασφάλεια ” της Αμερικής μέσω οθόνης, όπως στα ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Ekimolaos

Μέχρι και ο Hawking τό’χε πει, πως η τεχνίτη νοημοσύνη ίσως να είναι και η αιτία της καταστροφής του ανθρώπου. Αλλά το αυτό που βλέπουμε σ’αυτό το video δεν παύει να είναι θεαματικό

Paul

Και μετά από αυτό ανθρώπινα robot μαχητές .Σαν την ταινία Robocop

Θάνος

@Alex

Μην απορρίπτεις τόσο εύκολα τη στρατιωτική τεχνολογία. Οι στρατιωτικές ανάγκες και οι πόλεμοι ήταν μέχρι σήμερα ο καταλύτης σχεδόν κάθε σύγχρονης τεχνολογίας. Από τους δορυφόρους, τους υπολογιστές, το διαδίκτυο, τα αεροσκάφη μέχρι τους φούρνους μικροκυμάτων, όλα έχουν προέλθει από την εμπορευματοποίηση τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear DLink

D-Link COVR Whole Home Mesh Wi-Fi 6: Νέα συστήματα για αδιάλειπτο και γρήγορο Wi-Fi

Τα συστήματα AX1800 Whole Home Mesh Wi-Fi 6 διαθέτουν την τελευταία τεχνολογία Wi-Fi 6 και προσφέρουν συνδυασμένες ταχύτητες Wi – Fi διπλής ζώνης έως και 1.8 Gbps.

Gear Apple

Ζητήματα ιδιωτικότητας εγείρουν τα Apple AirTags

H λειτουργία εντοπισμού των Apple AirTags θεωρείται τόσο αποτελεσματική που δημιουργεί… προβληματισμό.

Gear Huawei Harmony OS

H Huawei ετοιμάζει event με tablets και smartwatches τον Ιούνιο

Στις 2 Ιουνίου η Huawei αναμένεται να παρουσιάσει τα MatePad 2 και Pro 2, μαζί με δύο νέα smartwatches.

Gear NVIDIA

Η NVIDIA παρουσιάζει νέες κάρτες γραφικών στην οικογένεια RTX 3050

Τα νέα μοντέλα της NVIDIA είναι οι RTX 3050 και RTX 3050 Ti που στοχεύουν τόσο στο gaming όσο και στη δημιουργία περιεχομένου.