Οι φυσικοί δημιούργησαν ένα νέο ατομικό ρολόι το οποίο είναι το πιο ακριβές που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων δεν θα κερδίσει ούτε θα χάσει δευτερόλεπτο σε διάστημα 15 δισεκατομμυρίων χρόνων.
Πρόκειται για ένα οπτικό ρολόι πλέγματος το οποίο χρησιμοποιεί άτομα στροντίου και είναι τρεις φορές πιο ακριβές από το ρολόι που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ.
Με την εφεύρεση του νέου ρολογιού, οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να αντικαταστήσουν το ισχύον πρότυπο χρονομέτρησης από ατομικό ρολόι Καισίου. Το ρολόι αυτό χρησιμοποιείται για να ρυθμιστεί η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Coordinated Universal Time, UTC). Ο λόγος που ο ακριβής χρόνος είναι τόσο σημαντικός είναι για δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, κινητά τηλέφωνα και ψηφιακές τηλεοράσεις.
Η ομάδα θεωρεί ότι ο ακριβής χρόνος μπορεί να βοηθήσει και σε άλλους τομείς όπως η κβαντομηχανική.
Το τωρινό ατομικό ρολόι Καισίου έχει ακρίβεια κατά την οποία μπορεί να χάσει μόνο 1 δευτερόλεπτο σε 100 εκατομμύρια χρόνια. Το νέο ατομικό ρολόι μετράει τον χρόνο με τον εντοπισμό των φυσικών δονήσεων ή ατόμων στροντίου στο κόκκινο φως λέιζερ. Έχει βελτιωμένη σταθερότητα κατά 50% σε σύγκριση με το παλιό ρολόι. Τέλος, είναι τόσο ακριβές που μπορεί να μετρήσει ακόμη και τις ελάχιστες αλλαγές που γίνονται στο πέρασμα του χρόνου από διαφορετικά υψόμετρα.
Πολυ καλή εφεύρεση, 5 στα 5!
Θυμάμαι ότι 15 χρόνια πριν διάβαζα άρθρα για τα ατομικά ρολόγια, και μιλούσαν για το ότι τα άτομα στροντίου είναι πιο ακριβή από τα κεσίου αλλά νόμιζα ότι ήδη είχαν εφευρεθεί.
Science porn απλα!
Όλα ωραία και καλά αλλα μου διμηοθργήθηκε μια απορία.
Ποιος ορίζει το απόλυτο δευτερόλεπτο σφού δεν έχει ξανα υπάρξει τόσο ακριβές ρολόι?
Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε αλλα με ποιο απλά λόγια αφού δεν έχουμε το απόλυτο ρολόι που μετράει ακριβώς το δευτερόλεπτο πως ξέρουμε πιο είναι το ακριβές διάστημα που απέχει απο το πρώτο κλικ του δευτερολέπτου εώς το δεύτερο.