Nέα ανώτερη τεχνολογία μπαταρίας από τον εφευρέτη της Li-ion

Οι μπαταρίες ιόντων-λιθίου (Lithium-ion) βρίσκονται σήμερα στις περισσότερες συσκευές, smartphones, tablets, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διάφορα gadgets, ιατρικό εξοπλισμό και άλλα πολλά.

Πολλοί ερευνητές επιχειρούν να εξελίξουν την τεχνολογία των μπαταριών και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Μεταξύ αυτών είναι και ο John B. Goodenough, ο συν-δημιουργός της μπαταρίας Lithium-ion και καθηγητής στο University of Texas Austin’s Cockrell School of Engineering.

Ο 94χρονος Goodenough ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε μια ανώτερη τεχνολογία για εναλλακτικές μπαταρίες από τις li-ion. Οι μπαταρίες αυτές χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες από συμπαγές γυαλί, αντί του υγρού που βλέπουμε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες αυτές θα είναι πολύ πιο ασφαλείς. Δεν θα εκρήγνυνται ούτε θα πιάνουν φωτιά.

Ωστόσο, η μπαταρία αυτή δεν είναι ανώτερη μόνο σε θέμα ασφάλειας. Έχει τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τις Li-ion μπαταρίες, ενώ έχει επίσης πολύ ταχύτερο rate επαναφόρτισης. Επίσης, έχει μεγαλύτερο αριθμό κύκλων φόρτισης/αποφόρτισης και τη δυνατότητα να αποδίδει καλά σε συνθήκες υπό του μηδέν (-20 βαθμοί Κελσίου).

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι νέες μπαταρίες μπορούν να κατασκευαστούν με φθηνό και eco-friendly τρόπο. Οι ηλεκτρολύτες γυαλιού επιτρέπουν την αντικατάσταση του λιθίου με νάτριο, το οποίο είναι πολύ φθηνό και βρίσκεται παντού.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να μπει σε σχεδόν κάθε μπαταρία, αλλά ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε κάποια χρόνια μέχρι να δούμε την ευρεία υιοθέτησή της.

new battery, Nέα ανώτερη τεχνολογία μπαταρίας από τον εφευρέτη της Li-ion

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Πάνος

“πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε κάποια χρόνια μέχρι να δούμε την ευρεία υιοθέτησή της”

Αυτό το διαβάζω σε ανάλογα άρθρα ΠΟΛΛΑ χρόνια τώρα. ‘Εχει κουράσει πλέον…

Θεολόγος

επιτέλους βγάλανε μια μπαταρία που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος εμπορικά, τελευταία ακούμε όλο για μπαταρίες που δεν χαλάν ή που δεν αδειάζουν εύκολα. Να ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει πως δουλεύουν τα πράγματα, κάτι λίγο καλύτερο από το προηγούμενο και το ότι το ότι παίρνει φωτιά είναι ένα μπόνους. 🙂

NikosAr

Μόνο μπράβο αξίζουν ….!! Και απόλυτα πιστευτό για την απλότητα του

ChristosT

Εγώ προσωπικά πιστεύω οτι με το χρήμα που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια στον τεχνολογικό τομέα, αυτά που μας λένε οτι θα δούμε υπάρχουν ΗΔΗ…μας κοροιδεύουν στεγνά και καθαρά.
Απλά με όλη αυτή την “στρατηγική” δημιουργούνε κλίμα εντυπωσιασμού για να συνεχίσουν και να αρμέγουν.
Ξέρετε…κάτι όπως την NASA.
Κάθε φορά που χρειάζονται χρηματοδότηση βρίσκουν και μερικά σταγονίδια νερού ή κομάτια πάγου…κάπου, κάπως…ούτε αυτοί ξέρουν.
Εδώ ο Πλανήτης μας τα παρέχει σε ασύλληπτες ποσότητες και ανανεώσιμα…και κάνουμε όνειρα θερινής νυκτός με τα ανύπαρκτα και τις υποθέσεις.
Αντί να προστατευσουμε αυτά που έχουμε ως κόρη οφθαλμού, αναζητάμε τα ανύπαρκτα.
Καταλαβαίνω φυσικά την επιθυμία της NASA να ελέγχει τα διαστημικά ταξίδια ελέγχοντας ΠΛΗΡΩΣ το θέμα χρηματοδότηση.
Άν ρίξετε ματιά στην Ταινία [Elysium 2013] θα καταλάβετε που το πάνε όλοι αυτοί.

One

Δεν θα γινει ευκολα η μετάβαση από τη μια τεχνολογία στην άλλη και μπορει να παρει αρκετές δεκαετίες. Εδώ έχουν βγει ηλεκτροκίνητα και υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα αλλα οι μεγαλες αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφουν επίτηδες τους καταναλωτές στις παλιες τεχνολογίες και στα υβριδικά.

Έρνεστ

Μπλαμπλαμπλαμπλα

bezilys

“Οι ηλεκτρολύτες γυαλιού επιτρέπουν την αντικατάσταση του λιθίου με νάτριο, το οποίο είναι πολύ φθηνό και βρίσκεται παντού.” μόνο από αυτήν την πρόταση μπορείς να καταλάβει κανείς ότι αυτές οι μπαταρίες θα αργισουνε πάρα πολύ ή και μπορεί καθόλου να μην βγουν για όλο το κόσμο και να την έχουν μόνο οι από πάνω….

makis

ε ρε κατι κοροιδα που θα τα πιστεουν αυτα και θα κιμουντε και θα ονηρεουντε ηλεκτροκινητα αυτοκινητα και κηνιτα που θα κρατανε μια εβδομαδα παρτε το χαμπαρι και ξιπνιστε ολα αυτα δεν βγενουν ποτε στην αγορα γιατι αμα βγουνε θα μπορει ο καθενας να ειναι αυτονομος και αυτο δεν τους σημφερει οσο θα ελενχουν τον κοσμο οι ροτσιλντ δεν θα βγει τιποτα απο αυτα

Ρότσιλντ

Κάντε όνειρα! Δε θα βγει τίποτα από αυτά

Pit

Θα περίμενε κανείς ότι σε τεχνολογικό site θα υπήρχε μικρότερη αντιπροσώπευση της συμπαθούς φυλής των συνομοσιολόγων.

Dinos

Για να βγουν εμπορικά πχ. μπαταρίες που θα είναι διαφορετικές με τις σημερινές θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο κινητό πχ. κατασκευή, σχεδίαση λειτουργικότητα ως σύνολο δηλαδή. Και σύμφωνα με την εταιρεία που θα το υλοποιήσει αναλόγως.

makis

δεν ειμαι σηνομοσιολως φιλε οποιος μπενει σε τετια σαιτ εδω και μια δεκαετια ξερει οτι κανουν τα παντα για να μην βγαλουν νεες τεχνολογιες μπαταριας

Ανδρέας

Εάν βγεί στην αγορά μία φθηνή, οικολογική μπαταρία… σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει. Δεν είναι μόνο τα κινητά, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, αυτοκίνητα , αποθήκευση ηλιακής ενέργειας… Λέτε να το επιτρέψουν οι πετρελαιοβομηχανίες ; Και κάτι άλλο αυτός ο Goodenough ήταν κάποτε μέλος της μυστικής αδελφότητας Skull and Bones, στην οποία μέλη ήταν και πατέρας-γιος Bush και πολλά άλλα “καλά” παιδιά.

Techskepticon

Βάλτε τον παππούλη σε κανένα ψυγείο-κρυογονικό θάλαμο γιατί μας βλέπω να παίρνουμε την κάτω βόλτα άμα φύγει και αυτός. Κρίνοντας από τους νέους ερευνητές και δόκτωρες σωθήκαμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.