Έξυπνο chip για μπαταρίες που φορτίζουν σε 10′ και δεν εκρήγνυνται

Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα στα smartphones (και όχι μόνο) δεν είναι ούτε πως θα βάλουμε όλο και μεγαλύτερη ανάλυση στις οθόνες, ούτε ο μεγαλύτερος αριθμός πυρήνων ή η καλύτερη κάμερα κλπ., αλλά οι μπαταρία. Εκτός από τα εργαστήρια που κατά καιρούς παρουσιάζουν διάφορες καινοτομίες που υπόσχονται να φέρουν επανάσταση, για πολλά χρόνια δεν έχουμε δει καμία πρόοδο στην καθημερινή χρήση.

Ερευνητές από το Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης με επικεφαλής τον Rachid Yazami, δημιούργησαν ένα νέο έξυπνο chip το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο φόρτισης σε ελάχιστα λεπτά και να αποτρέψει τις επικίνδυνες εκρήξεις.

Το μικροσκοπικό chip μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις μπαταρίες, ανεξαρτήτου μεγέθους, και να παρακολουθεί πόσο “υγιείς” και φορτισμένες είναι. Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι οι μπαταρίες θα γίνονταν πιο ασφαλείς και θα φορτίζουν πολύ πιο γρήγορα.

Μπαταρίες ιόντων-λιθίου που δεν είναι σε καλή κατάσταση ενέχουν τον κίνδυνο να εκραγούν ή να πιάσουν φωτιά, ενώ παράλληλα χάνουν την ικανότητά τους και εξαντλούνται πιο γρήγορα. Τα προβλήματα αυτά θα γίνουν πιο σημαντικά όσο προχωράμε στην μεγαλύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μπαταρία λειτουργεί με την χρήση ενός αλγόριθμου που παίρνει μετρήσεις από την ίδια την μπαταρία, στη συνέχεια τις χρησιμοποιεί για να ελέγξει την “υγεία” και την φόρτισή της.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι πριν από το τέλος του 2016, η τεχνολογία θα είναι έτοιμη για χρήση σε μεγάλη κλίμακα και εμείς ας ελπίσουμε ότι θα γίνει.

battery charge in 10 minutes, Έξυπνο chip για μπαταρίες που φορτίζουν σε 10′ και δεν εκρήγνυνται

battery charge in 10 minutes, Έξυπνο chip για μπαταρίες που φορτίζουν σε 10′ και δεν εκρήγνυνται

battery charge in 10 minutes, Έξυπνο chip για μπαταρίες που φορτίζουν σε 10′ και δεν εκρήγνυνται

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
say

τη τσιπ και μπαταριουλες τα γατακια εδω εμεις βγαζουμε ρευμα απο νερο https://www.youtube.com/watch?v=PWY8iDiCjUA

Μαρκος

τι Μικροτσιπ .Κανονικο SMD ειναι

Αλέξανδρος

@Say καλά έκανες και το ανέφερες. Δυνατός ο Π. Ζωγράφου.

Τώρα για το τσιπ καλή ιδέα, αλλά πόσο γρήγορα θα φθείρεται η μπαταρία με αυτόν τον τρόπο?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Battery Facebook Meta

Το Facebook αδειάζει την μπαταρία των κινητών

Ο πρώην υπάλληλος του Facebook, George Hayward, αποκάλυψε ότι το Facebook μπορεί να αδειάσει την μπαταρία στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του επίτηδες.

Smartphones Apple Battery featured

Apple: Έρχεται άνοδος τιμών στην αντικατάσταση μπαταριών για iPhone

Η αντικατάσταση μπαταρίας σε iPhone, iPad ή Mac εκτός εγγύησης θα γίνει πολύ πιο ακριβή σύντομα, καθώς η Apple ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής στη σελίδα.

Smartphones Battery Realme

To Realme GT Neo 5 θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη γρήγορη φόρτιση

Οι μεγάλες μπαταρίες σε χωρητικότητα έχουν αναγκάσει τις εταιρείες κατασκευής smartphone να υλοποιήσουν και την γρήγορη φόρτιση της συσκευής, όπως θα κάνει και η Realme με το νέο Realme GT Neo 5.

Smartphones Apple Battery iPhone

iPhone: Πως να ελέγξετε αν η μπαταρία σας χρειάζεται αλλαγή

Ένα iPhone που έχετε στην κατοχή σας χρόνια μπορεί να έχει χαμηλή απόδοση και ίσως για αυτό μπορεί να ευθύνεται η μπαταρία της συσκευής.