O κορεάτικος “Τεχνητός Ήλιος” KSTAR αγγίζει θερμοκρασία ρεκόρ

, O κορεάτικος “Τεχνητός Ήλιος” KSTAR αγγίζει θερμοκρασία ρεκόρ

Οι Κορεάτες ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες πυρηνικής σύντηξης σε θερμοκρασία 100 εκ. βαθμών Κελσίου για 20 δευτερόλεπτα. Ο επονομαζόμενος και ως “Τεχνητός Ήλιος” KSTAR είναι μια συσκευή που προσομοιάζει τις συνθήκες που επικρατούν στο άστρο του Ηλιακού μας Συστήματος.

Το όνομα KSTAR προκύπτει από τις λέξεις Korea Superconducting Tokamak Advanced Research και αναφέρεται σε μία διάταξη ισχυρότατων μαγνητικών πεδίων που ενεργοποιούν και σταθεροποιούν το καυτό plasma με απώτερο στόχο τη δημιουργία συνθηκών πυρηνικής σύντηξης, η οποία -άλλωστε- έχει θεωρηθεί και ως το… ενεργειακό “άγιο δισκοπότηρο” του μέλλοντος.

, O κορεάτικος “Τεχνητός Ήλιος” KSTAR αγγίζει θερμοκρασία ρεκόρ

Οι επιστήμονες θέλουν να είναι σε θέση να χειριστούν την μορφή αυτή παραγωγής ενέργειας, η οποία θεωρείται ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο σε απόδοση όσο και σε σχέση με την επιβάρυνση στον πλανήτη. Το KSTAR έφτασε στη θερμοκρασία των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου και μάλιστα μπόρεσε να μείνει σε αυτή την κατάσταση για 20 συνεχόμενα δευτερόλεπτα.

Το προηγούμενο ρεκόρ σε αυτές τις θερμοκρασίες ήταν τα 8 δευτερόλεπτα, επομένως η νέα επίδοση θεωρείται μία μεγάλη πρόοδος. Από εκεί και πέρα, τα νερά στα οποία πλέει η επιστημονική κοινότητα στον τομέα αυτό είναι ακόμα αχαρτογράφητα και απαιτούν αρκετή ακόμα μελέτη. Πάντως, οι ερευνητές που απασχολούνται με το έργο KSTAR προβλέπουν ότι θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην θερμοκρασία των 100 εκ. βαθμών Κελσίου για χρονικό διάστημα έως και 300 δευτερολέπτων.

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple

Apple Vision Pro: Φήμες για μείωση της παραγωγής λόγω απότομης μείωσης της ζήτησης

Η Apple μείωσε τον αριθμό των μονάδων Vision Pro που σκοπεύει να αποστείλει το 2024, από τις αναμενόμενες 700-800.000 σε 400 με 450.000.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Gear featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Ring: Leak αποκαλύπτει ότι θα έρθει σε 8 διαφορετικά μεγέθη

Το Samsung Galaxy Ring το πρωτοείδαμε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο MWC.

Gear Nothing

Nothing Ear και Nothing Ear (a): Επίσημα τα ακουστικά – Με καλύτερη μπαταρία και ANC

Η Nothing κυκλοφόρησε την τρίτη γενιά ακουστικών της τα Nothing Ear και Ear (a) και φαίνονται πολύ καλές προσφορές.