Οπλισμένο drone με ΑΙ επιτέθηκε αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη υποστήριξη

Ένα σκηνικό δυστοπίας έγινε πραγματικότητα στα πεδία των μαχών της Λιβύης, σύμφωνα με αναφορές των Ηνωμένων Εθνών. Ένα drone επιτέθηκε σε ανθρώπους αυτόνομα, χωρίς να απαιτείται ο χειρισμός ή η καθοδήγηση από κάποιο σταθμό βάσης.

Η επιχείρηση φέρεται να έλαβε χώρα στις 27 Μαρτίου 2020, όπως αναφέρει έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Operation Peace Storm, των δυνάμεων του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ, εναντίον δυνάμεων των αντιφρονούντων του Στρατηγού Χάφταρ, στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα.

, Οπλισμένο drone με ΑΙ επιτέθηκε αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη υποστήριξη

Για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν οπλισμένα Drones, όπως το μοντέλο STM Kargu – 2 που μπορείτε να δείτε στο συνοδευτικό βίντεο αυτού του άρθρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα drone χρησιμοποιείται στο πεδίο της μάχης, αλλά η διαφορά εδώ έγκειται στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τεχνητή Νοημοσύνη ενήργησε χωρίς ανθρώπινη υποστήριξη.

Τα drones της STM θεωρούνται ιδανική λύση για πλήγματα ακριβείας εναντίον ανθρώπινων στόχων, γεγονός που τα καθιστά έτοιμα προς χρήση εναντίον της τρομοκρατίας. Η είδηση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενήργησε ανεξάρτητα στο πεδίο της μάχης στη Λιβύη έχει εγείρει έντονη ανησυχία από ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς για την εξέλιξη του πολέμου.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business European Commission AI

H Ευρώπη θέλει να έχει τον έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να της δώσει τη δυνατότητα να περιορίζει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, όποτε κριθεί αυτό απαραίτητο.

Gear Drones

Ανίχνευση αντικειμένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο απο drones

Με την τεχνολογία του Verizon 5G Edge και της AWS Wavelength έγινε εφικτή η ανίχνευση αντικειμένων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση drones.

Internet AI

Το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται εναντίον της παρακολούθησης μέσω ΑΙ

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην ιδιωτικότητα.

Business AI

Έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη.