Power Banks: Τι πρέπει να γνωρίζω;

Ένα κύριο πρόβλημα που απασχολεί τους χρήστες όλο και περισσότερο είναι η μπαταρία των smartphones. Εν έτει 2015 το λογισμικό και το hardware των smartphones έχει σχεδόν τελειοποιηθεί, κάτι βέβαια που δεν ισχύει για τις μπαταρίες, οι οποίες κρατάνε το κινητό από 1 μέρα στα περισσότερα έως 2,5 με 3 στα υπόλοιπα.

Εδώ λοιπόν έρχεται να δώσει μια προσωρινή λύση το Power Bank ή Εξωτερική μπαταρία όπως θα λέγαμε στα Ελληνικά. Τι είναι όμως το Power Bank; Πρόκειται ουσιαστικά για μια φορητή επαναφορτιζόμενη μπαταρία που συνδέεται με το Smartphone, tablet ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή με θύρα USB που μπορείτε να την φορτίσετε.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες βασικές πληροφορίες και έναν οδηγό αγοράς για το Power Bank.

Το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας του κινητού σας. Η χωρητικότητα μετριέται σε milliAmpere Hour (mAh), άρα πρέπει η χωρητικότητα του Power Bank να είναι τουλάχιστον ίση ή μεγαλύτερη του κινητού μας.

Χωρητικότητα
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το κύριο χαρακτηριστικό είναι η χωρητικότητα του Power Bank, η οποία κυμαίνεται απ’ 2.000mAh έως 20.000mAh συνήθως. Απ’ την μία καλό είναι να διαλέξουμε εξωτερική μπαταρία με όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα μπορούμε, αλλά απ’ την άλλη όσο μεγαλύτερη τόσο πιο ογκώδες θα είναι και θα αυξάνεται η τιμή. Συνεπώς η χωρητικότητα δεν είναι ο κύριος λόγος για την αγορά ενός Power bank.

Power Banks οδηγός αγοράς, Power Banks: Τι πρέπει να γνωρίζω;

Θύρες εξόδου και Ampere
Τα περισσότερα powerbanks διαθέτουν 1 έξοδο, έτσι ώστε να φορτίζετε μια συσκευή την φορά. Πολλά όμως διαθέτουν 2 θύρες ή και περισσότερες για να φορτίζετε περισσότερες. Άλλο ένα θέμα που πρέπει να σας απασχολεί είναι τα Ampere που διαθέτουν οι θύρες USB. Για παράδειγμα το ipad για να φορτίσει θέλει έξοδο με 2.1A, άρα καλό είναι να κοιτάξετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού σας για να κάνετε την σωστότερη επιλογή. Βέβαια αν επιλέξετε αυτά με διπλή έξοδο το πιο πιθανό είναι να μην έχετε κάποιο πρόβλημα.

Brand name και κατασκευή
Σίγουρα θα βρείτε τεράστια γκάμα Power Bank από διάφορες εταιρίες, σε διάφορα μεγέθη και διαφορετικά features (μην ανησυχείτε θα αναφέρουμε παρακάτω). Σίγουρα ένας λόγος επιλογής είναι η τιμή παρόλο αυτά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πολλές “άγνωστες” μάρκες μπορεί να σας κάνουν μεγαλύτερο οικονομικό αλλά και “τεχνικό” κακό. Τι ακριβώς θέλουμε να πούμε; Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις powerbanks 10.000mAh που τελικά θα σας δώσουν μόνο 2.000mAh ή και θα άλλα που τελικά θα βλάψουν τα κινητά σας. Καλό είναι να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για να αγοράσετε ένα Power Bank γνωστής εταιρίας.

Αυτός ήταν ο βασικός και απλός οδηγός για την αγορά ενός Powerbank. Πρέπει βέβαια να προσθέσουμε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξετε αν θέλετε να ψαχτείτε λίγο παραπάνω.

Στην τεράστια γκάμα που θα βρείτε θα παρατηρήσετε και διάφορα features ή και τρόπο λειτουργίας του powerbank. Κάποια απ’ αυτά είναι:
• Πρόβλημα κυκλωμάτων: Προστατεύει το κινητό σας απ’ ένα σύντομα πρόβλημα στα ηλεκτρικά κυκλώματα που υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί
• Υπερ-φόρτιση: Σταματάει να φορτίζει την συσκευή σας όταν φορτίσει πλήρως
• Υπερθέρμανση: Μια δυνατότητα για να εντοπίζει υψηλές θερμοκρασίες όταν φορτίζει η μπαταρία.

Πηγή

Νίκος Σταθάκης

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Βαγγέλης

Xiaomi 10400mAh 16€ και άντε γειά!!

nikos7

Car Adaptor με 5 ευρω απο China και δεν ξεμενεις ποτε.. γιατι ειτε σε σπιτι θα εισαι ειτε στη δουλεια ειτε στο αμαξι (εκτος αν δεν σας χρεωνουν το ρευμα που σπαταλατε στη δουλεια σας) ρευμα βρισκετε παντου. Και πλεον τα καινουρια κινητα φορτιζουν σε μιση ωρα πανω απο το 60% της μπαταριας και καπου τοσο πιστευω ειναι η μεση διαδρομη σπιτι-δουλεια ειδικα για τις πολεις. Τωρα αν ειστε κατασκηνωτες ή ταξιδευετε πεζοι με καραβια και αεροπλανα ειναι αλλο θεμα..Αρκετα πλεον με αυτα τα must buy gadgets..

Agnostos13

Αν εισαι ολη μερα στο δρομο ειναι must πλεον…

Βαγγέλης

https://www.everbuying.net/product523894.html

Κι άντε γεια. 30000 mAh
Πήρα 2 και είναι σούπερ. Και ηλιακά.

vagsvr

Είναι σωστό αυτό που έχω διαβάσει..? (Το παρακάτω ισχύει για αυτά που έχουν 18650 μπαταρίες)

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χωρητικότητα αυτών των power banks αναφέρεται στα 3,6V. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει αναγωγή στα 5V που δίνει στην έξοδο και μετά να πολλαπλασιαστεί επί τον συντελεστή απόδοσης που είναι συνήθως 80~85%. Για παράδειγμα στην περίπτωση των 4500mAh έχουμε : 4500 x 3.6 / 5 * 0.825 = 2673 mAh..

Άρα αν ισχύει τότε το Xiaomi 10400mAh που γράφει ο Βαγγέλης πιο πάνω έχει απόδοση γύρω στις 6000 mAh..!

Θάνος

Συμφωνώ με xiaomi 10400.Βέβαια πλέον και με ίδια χρήματα υπάρχουν και σε Ελλάδα

Lefteris T.

Τα καινουρια power bank τις Xiaomi 16000mAh double usb output k 5000mAh με 90+ % αποδοτικοτητα (δλδ πανω απο το 90% της χωριτηκοτητας τν μπαταριας ειναι ειναι πραγματικη ποσοτητα των mah που θα φορτηστουν στν κινητο σ κ εχεις λιγοτερο απο 10% απολιες) Πραγματικα οι κλτρες επιλογες! Τα εχω παραγγιελει κ τα 2 το μεγαλο για εκδρομες η ταξιδακια το μικρο (που ειναι στο μεγεθος ενος 5 ιντσου τηλεφωνου κ πολυ λεπτο) για καθημερινη χρηση!!

Γιαννης

Παιδια παιζουν ρολο τα ampere στην ταχυτητα φορτισης? Και αν διαλεξω μια φορητη μπαταρα με περισσοτερα ampere απο το κινητο μου θα το βλαψει?

Χρηστος

Romoss 6 20.800 mah οτι πρέπει!

Lefteris T.

Οσα περισοτερα ampere τοσο γρηγοροτερα φορτηζει το κινητο σου απλα εχουν ενα οριο!
Τα καινουρια smartphone παιρνουν οσα αμπερε αντεχουν κ ετσι δν εχεις προβλημα αμα ειναι μεγαλητερο απο οτι ο κανονικος φορτηστης σου τωρα αμα εχεις λιγο παλιο κινητο 2ετιας και κλτρα να το ψαξεις πρωτα γτ μπορει να προκαλεσεις ζημια στο κινητο σου!

Kostas

Vagsvr αυτό που λες δεν μπορεί να ισχύει με τα mAh. Η ένταση του ρεύματος (Ampere) δεν εξαρτάται από την τάση. Αυτό που εξαρτάται από την τάση είναι η ισχύς (Watt) άρα μόνο αν αναφέρεται σε Wh μπορεί να ισχύει αυτό που λες.

Xristos Mano-

+1 για ROMOSS.. Sailing 3 με 2 εξόδους usb και φορτιση, οσο κι αν φαινεται περιεργο, πιο γρηγορα κι απο πριζα..

Geri

Εγώ έχω πάρει ένα power bank το όπιο έχει χωρητικότητα 18.800mah αλλά ρωτάω αυτό θα φτάσει να φορτίσει το κινη το έστω οκτώ φορές που έχει χωρητικότητα μπαταρίας 2000mah;

Bσιλλης

εγω εχω παρει ενα 5.200 για το Ζ5 που φωραει 2.900 μπαταρια

Thanos

Μήπως γνωρίζετε αν μπορώ να έχω μαζί μου ή σε βαλίτσα μου powerbank σε πτήση για Αμερική?

ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Έχω πάρει ένα GOLF Power Bank Hive 20 20000mAh, 2x Output, Black GF-HIVE20-BK και βάζω να φορτήσω το κινητό μου που είναι MLS με μπαταρία 1600 mAh 6.08Wh και κάνει διακοπές το power bank.σβήνει και ξανανάβει μόνο του.μήπως ξέρεις κανείς γιατί?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Eγκαταλείπoνται τα σχέδια για την ανάπτυξη οθονών MicroLED

Η Apple τερμάτισε ένα project για την εσωτερική ανάπτυξη οθονών microLED εσωτερικά, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.