“Έξυπνο” μπαστούνι με αυτό-πλοήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης

, “Έξυπνο” μπαστούνι με αυτό-πλοήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έφτιαξαν ένα μπαστούνι που θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικό για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση. Το μπαστούνι κοστίζει γύρω στα $400 και διαθέτει την δυνατότητα για αυτο- πλοηγείται. Οι ερευνητές αξιοποίησαν τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για τα αυτόνομα οχήματα για να καθοδηγεί τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση μέσα στον κόσμο.

Το μπαστούνι είναι σχεδιασμένο να βοηθά τον χρήστη να εντοπίζει τυχόν εμπόδια στον δρόμο τους και πλοηγείται εύκολα ανάμεσα τους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του είναι ότι είναι φθηνότερο από αλλά “έξυπνα” μπαστούνια που έχουν κυκλοφορήσει πριν από αυτό. Κάποια από τα παλαιότερα μπαστούνια ήταν εξαιρετικά βαριά, μέχρι περίπου 20 κιλά και κόστιζαν μέχρι και $6000.

Το νέο μπαστούνι χρησιμοποιεί σένσορες που ζυγίζουν μόλις 1-2 κιλά. Θα μπορούσε να φτιαχτεί και στο σπίτι με εξαρτήματα που βρίσκει εύκολα κανείς στην αγορά και ένα software ανοιχτής πηγής με περίπου $400. Οι ερευνητές στόχευαν στο να χτίσουν ένα εύκολο στην μεταφορά και στην χρήση μπαστούνι για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο με προβλήματα όρασης.

Ανάμεσα στους σένσορες που χρησιμοποιούνται στο μπαστούνι είναι ένας LIDAR σένσορας που χρησιμοποιείται για να μετρήσει την απόσταση από τα εμπόδια και να βοηθήσει τους χρήστες να πλοηγούνται γύρω τους. Άλλοι σένσορες περιλαμβάνουν GPS, επιταχυνσιόμετρο, μαγνητόμετρο και γυροσκόπια. Οι σένσορες δουλεύουν μαζί για να εντοπίζουν την θέση του χρήστη, την ταχύτητα, την κατεύθυνση και άλλα στοιχεία.

Το μπαστούνι επίσης χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και αλγόριθμους ρομποτικής. Στην άκρη του μπαστουνιού υπάρχει ένας πανκατευθυντικός τροχός, σχεδιασμένος για να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το έδαφος. Αυτός ο τροχός είναι πολύ σημαντικό συστατικό του συστήματος που καθοδηγεί τον χρήστη τραβώντας τον ελαφρά αριστερά και δεξιά των εμποδίων. Η χωρητικότητα ενσωματωμένου GPS οδηγεί τον χρήστη σε ακριβείς τοποθεσίες.

Η Μένια Ράπτη σπουδάζει δημοσιογραφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με τα social media και τη φωτογραφία.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Meta

Meta: Ετοιμάζει ακουστικά με κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη;

Οι εταιρείες φαίνεται να βρίσκονται σε μια κούρσα για να συμπεριλάβουν χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης όσο το δυνατόν περισσότερο στα προϊόντα τους.

Gear Apple iPad iPad Pro

Apple iPad Pro: Πώς τα πήγε το εξαιρετικά λεπτό tablet στο bend τεστ;

Τα νέα iPad Pro είναι οι πιο λεπτές συσκευές που κατασκεύασε ποτέ η Apple, με το μοντέλο των 11 ιντσών να έρχεται στα 5,3 χιλιοστά

Gear Apple

Apple Vision Pro: Θα κυκλοφορήσει εκτός ΗΠΑ μετά το WWDC

Το Apple Vision Pro κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και ήταν άγνωστο πότε θα μπορούσε να φτάσει σε περισσότερες χώρες.

Gear

Ajax Systems: Τρια βραβεία Red Dot για τρία ξεχωριστά προϊόντα

Η Ajax Systems ανακοινώνει ότι τρια προϊόντα της έλαβαν Βραβείο Red Dot για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας.