Ερευνητές δημιουργούν μπαταρίες που δεν πιάνουν φωτιά

Μπορεί το Samsung Galaxy Note 7 να μας απασχόλησε αρκετά με την (μάλλον) ελαττωματική μπαταρία του που έπιανε φωτιά, όμως δεν είναι μόνο της Samsung το πρόβλημα. Μια έκρηξη στην μπαταρία μπορεί να σημειωθεί σε οποιοδήποτε κινητό κάθε κατασκευαστή.

Οι μπαταρίες λιθίου βρίσκονται σε πολλές συσκευές, μεταξύ των οποίων και τα smartphones, τα οποία κρατάμε στα χέρια, στις τσέπες και τις τσάντες μας. Επομένως είναι πολύ πιθανός ένας τραυματισμός στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την μπαταρία.

Γι αυτό επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Stanford κατάφεραν να δημιουργήσουν μπαταρίες ιόντων λιθίου με ενσωματωμένο πυροσβεστήρα. Ο “πυροσβεστήρας” έρχεται με τη μορφή ενός επιβραδυντικού φλόγας που ονομάζεται “φωσφορικό τριφαινύλιο”. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικού φλόγας και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Όταν λοιπόν η μπαταρία φτάσει σε θερμοκρασία 150 βαθμών Κελσίου, οι πλαστικές ίνες που κρατούν τα θετικά ηλεκτρόδια χωριστά, θα λιώσουν και θα απελευθερώσουν την χημική ουσία. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι κατά την διάρκεια των δοκιμών βρήκαν ότι αυτό μπορεί να σταματήσει την καύση των μπαταριών σε 0.4 δεύτερα.

Αυτή δεν είναι νέα ιδέα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι στο παρελθόν βρέθηκε ότι τέτοιες πρακτικές επηρεάζουν την απόδοση της μπαταρίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

“Using our smart separators, battery electrochemical performance will not be affected by the flame retardant under normal conditions. However, once there is a potential thermal runaway, the flame retardant will be activated and nip the fire or explosion in the bud”, αναφέρται χαρακτηριστικά.

note 7

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Xiaomi

Φήμες θέλουν την Xiaomi να ετοιμάζει premium tablet

Η Xiaomi φαίνεται ότι είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη δική της πρόταση στην κατηγορία των premium tablets.

Gear Smart Home

Μάθε τι είναι το έξυπνο σπίτι και πως να το στήσεις οικονομικά

Επιλέξτε προϊόντα τα οποία είναι σχεδιασμένα και τεχνολογικά ικανά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του έξυπνου σπιτιού με τρόπο εύκολο, άμεσο και διασκεδαστικό.

Gear Samsung

Samsung Galaxy Book Pro για την εποχή της τηλεργασίας

Με τους ψηφιακούς νομάδες στο μυαλό τους, οι Κορεάτες παρουσιάζουν τη νέα Samsung Galaxy Book Pro series.

Gear Robots

Το Weeder Robot βγάζει μόνο του τα αγριόχορτα

Το Weeder της Carbon Robotics είναι ένα αυτόνομο ρομπότ που αναλαμβάνει να αφαιρέσει τα αγριόχορτα από ένα χωράφι.