Gear

Επιστήμονες δημιουργούν virtual λεμονάδα με γεύση και χρώμα

Βλέποντας ένα video στο ίντερνετ από φαγητό ή από ρόφημα, το μόνο που μπορείς να κάνεις (πέρα από το να χορτάσει το μάτι) είναι με βάση την προηγούμενη εμπειρία σου, να φανταστείς πως θα είναι η γεύση του. Πως θα σας φαινόταν όμως αν μπορούσατε να το γευτείτε κιόλας;

Αυτό θέλουν να επιτύχουν ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Ανέπτυξαν έναν τρόπο, ο οποίος σου επιτρέπει να δοκιμάσεις εικονική λεμονάδα (προς το παρόν το δοκίμασαν με λεμονάδα, αλλά στο μέλλον μπορεί να δούμε κι άλλες γεύσεις).

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός συστήματος αισθητήρων και ηλεκτροδίων που επιτρέπουν στο χρώμα και την ξινή γεύση που θα περίμενες από μια λεμονάδα, να αναπαραχθεί μέσα σε έναν ανατροπέα νερού. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται γευστικές εμπειρίες μέσω ίντερνετ.

Στην πραγματικότητα το νερό δεν γίνεται λεμονάδα, αλλά τα ηλεκτρόδια διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες του υποκειμένου χρησιμοποιώντας παλμούς ηλεκτρικής ενέργειας, με LEDs να βοηθούν στην αναπαραγωγή του χρώματος της λεμονάδας.

Οι ερευνητές βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Στο μέλλον η ομάδα θέλει να προσθέσει κι άλλες λειτουργίες όπως η δημιουργία ενός πλήρους virtual cocktail με οσμή, γεύση και εικόνα.

Δείτε το video:

Πηγή: 1,2

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.