Τρίτη
06/05/2014

SCiO, φορητό σκάνερ τσέπης που αναλύει κάθε αντικείμενο

Αναρωτιέστε πόσο θρεπτικό είναι το φαγητό που τρώτε, αν τα φυτά θέλουν πότισμα ή ποια είναι η σύσταση κάποιου συγκεκριμένου χαπιού; Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις έρχεται να δώσει απάντηση το SCiO. Προκείται για ένα φορητό σκάνερ το οποίο σύμφωνα με τους δημιουργούς του έχει την ικανότητα να αναλύει και να αναγνωρίζει τα παντα.

Πως γίνεται όμως αυτό; Η συσκευή είναι συνδεδεμένη μεσω Bluetooth 4.0 με ένα smartphone και ότι σκανάρει το στέλνει σε μια βάση δεδομένων όπου το αντικείμενο συγκρίνεται και αναγνωρίζεται σε μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια βλέπουμε τα αποτελέσματα μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό.

Το SCIO είναι στην πραγματικότητα μια μικρογραφία φασματογράφου. Όπως και οι κανονικοί φασματογράφοι έτσι και αυτό λειτουργεί στέλνοντας υπέρυθρο φως στο αντικείμενο διεγείροντας τα μοριά του. Αναλύοντας το φως που αντανακλάται από τα διεγερμένα μόρια είναι δυνατό να αναγνωρίσουμε τη σύστασή τους και επομένως να αναγνωρίσουμε τη σύσταση του αντικειμένου.

Η καμπάνια του SCiO στο Kickstarter, που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, φθάνοντας το στόχο των 200 χιλιάδων δολαρίων σε ένα 24ωρο, ενώ σήμερα 6 Μαΐου, κοντεύει τις 900.000 δολάρια.

H Consumer Physics που βρίσκεται πίσω από το SCiO, έχει δημιουργήσει τρία applications για τρεις διαφορετικές κατηγορίες υλικών: τροφές, φάρμακα και φυτά, ενώ στο άμεσο μέλλον το SCIO θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει καλλυντικά, λουλούδια, κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, ακόμα και ανθρώπινο ιστό ή εκκρίσεις. Κάποια στιγμή ίσως το δούμε ενσωματωμένο σε κάποιο smartphone ικανό να αναγνωρίσει και να πληροφορήσει μας για οποιοδήποτε αντικείμενο.

scio-pocket-mollecular-sensor-570

scio-pocket-mollecular-sensor-03-570

Πηγή

Συντάκτης: .

5 Σχόλια

 1. Ο/Η Conx λέει:

  Απίστευτο !!!

 2. Ο/Η nixname λέει:

  Μια αναβαθμιση του pokedex….

 3. Ο/Η samo λέει:

  Doctor’s screwdriver :D

 4. Ο/Η Kimi_R* λέει:

  Άρα οι προβλέψεις θα βγουν πραγματικές!! Το Galaxy S6 θα κάνει ανάλυση ούρων!!

 5. Ο/Η Thodoris λέει:

  Σε όλα τα κινητά μέχρι το 2017!

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.