Solu: Οι Φινλανδοί αναδημιουργούν το PC

Τρεις φιλόδοξοι μηχανικοί από την Φινλανδία επιχειρούν να αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε σήμερα τον προσωπικό υπολογιστή με ένα νέο φορητό PC και λειτουργικό σύστημα. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία 20 χρόνια, είναι ένα κουτί, μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο.

O Kristoffer Lawson και η ομάδα του θεωρούν ότι το cloud computing είναι ένας τομέας που έχει μέλλον. Με το Solu θέλουν ένα πιο δυνατό μηχάνημα από smartphone σχεδιασμένο να συνδέεται με την οθόνη του desktop και ένα νέο είδος λειτουργικού συστήματος.

Το Solu έχει οθόνη αφής edge-to-edge 4 ιντσών, ισχυρό επεξεργαστή 2.3GHz, μπαταρία και Wi-Fi. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και οθόνη ανάλυσης έως και 4K. Με μέγεθος 10 τετραγωνικά εκατοστά, πάχος 12 χλστ. μοιάζει με κινητό αλλά με πολύ μεγαλύτερη ισχύ.

Το λογισμικό θα διατίθεται με τη μορφή μιας μηνιαίας συνδρομής περίπου 20 δολάρια (αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη) και οι χρήστες θα χρησιμοποιούν τα προγράμματα που θέλουν (τύπου Spotify).

To Solu μπήκε στο Kickstarter όπου ζητά χρηματοδότηση 200.000 ευρώ, έχει μαζέψει 139.619 ευρώ ενώ μένουν ακόμη 27 μέρες μέχρι να λήξει η καμπάνια.

Solu: Οι Φινλανδοί αναδημιουργούν το PC, Solu: Οι Φινλανδοί αναδημιουργούν το PC

Solu: Οι Φινλανδοί αναδημιουργούν το PC, Solu: Οι Φινλανδοί αναδημιουργούν το PC

Solu: Οι Φινλανδοί αναδημιουργούν το PC, Solu: Οι Φινλανδοί αναδημιουργούν το PC

Πηγή: 1, 2

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
RigoMS

“Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία 20 χρόνια, είναι ένα κουτί, μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο.”

Αλλά έφτιαξαν ένα μηχάνημα για να συνδέεται με οθόνη και κομπιουτερ….

gericho

Τους πρόλαβε το Continuum.

Δηλαδή sorry αλλά ποιό είναι το διαφορετικό που προσφέρουν
με ARM επεξεργαστή και μπαταρία 1200mAh;
Και καλά τα 4GB RAM αλλά και τα smartphones έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά πια.

SoluOS και χρήση με μηνιαία συνδρομή
για εφαρμογές που δεν τις αγοράζεις αλλά και δεν τις κατέχεις,
είναι ένα business plan που δε μου κολλάει όσο και αν θέλω.

Themazerunner

Και η Microsoft δεν ειπε οτι θα παει σε συνδρομητικο λειτουργικο κλπ…?Προσωπικα να τα εχουν να τα χαιρονται και παρ’οτι ειναι 20 ευρω απο την καθε τσεπη αν αθροιστει μιλαμε για πολυ χρημα και εκμεταλλευσει.Οπως θελουν ας το πουνε αλλα μελλον δεν θα εχει οπως το βλεπω εγω και οτιδηποτε αλλο βγει στο μελλον.

Χρήστος Β.

Είναι πολύ ενδιαφέρον, άλλα είναι πολλά θέματα που θα πρέπει να διευκρινηστούν.
Όπως ισχυρίζονται πρόκειται για νέο λειτουργικό σύστημα. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως τι γίνεται με τις εφαρμογές. Θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το app store; τι εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες από την ομάδα τους; κλπ.
Αναμένουμε να μάθουμε περισσότερα.

Agnostos13

Οι συνδρομητικες υπηρεσιες και οι pay-to-unlock υπηρεσιες ειναι η νεα μοδα…
Θες υποστηριξη ή νέα χαρακτηριστικα; Πληρωνε και…πληρωνε και ξαναπληρωνε…
Εγω ειμαι της παλιας σχολης…once pay…for ever play!

tech21man

Προτιμώ να μου κοπούν τα χέρια από το να αγοράσω φινλανδικο προϊόν ποσο μάλλον κάτι τόσο άθλιο οσο αυτο

tolkien

@gericho
ΟΤΙ ειπε ειναι αρκετο. Δεν χρειαζεται αλλη αναλυση

MANOS

Η MS δεν είπε ποτέ ότι θα πάει σε συνδρομητικό απλά μερικοί ηθελημένα η μη παρανοήσατε τα λεγόμενα της για την διορία ενός χρόνου αναβάθμισης στα Win10.
Από την επομένη κιόλας μέρα είχε κάνει επίσημη δήλωση ο CEO που ξεκαθάριζε το τι παίζει. Τα περισσότερα όμως site παπαγάλιζαν την ντεμεκ ανησυχία για πάνω από μια βδομάδα ώστε να μαζέψουν μερικά views.

nick2010

Όχι κύριοι ανθέλληνες Φιλανδοί, δεν μασάω τη μπούρδα περί “νέου” τρόπου.

Μία online/cloud συνδρομητική υπηρεσία με δικό της (προφανώς περιορισμένους βεληνεκούς) store, που θα σε αφήνει να τη χρησιμοποιείς μαζί με τα apps για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20 ευρώ κάθε μήνα για κάθε χρήστη…… στηριζόμενη ουσιαστικά σε μία φορητή συσκευή δυναμικής hardware smartphone (που ήδη χρησιμοποιούμε μέσω android, cloud services και desktop remote).

Πάει η ελευθερία του offline και της ατομικής προστασίας, αφού ακόμη κι η χρήση των εφαρμογών επαφίεται στην άδεια του αφεντικού της συνδρομητικής υπηρεσίας.

Ετσι και περάσει ως κανόνας η συνδρομή για χρήση λειτουργικού, με έλεγχο το πότε και τί κάνω με αυτό…. μαύρο και κατευθείαν linux (μπορεί να γίνει και φιλικότερο) και ανοικτό λογισμικό.

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΦΙΛΑΝΔΕ.

Teo

Τι το καινοτομο προσφερει αυτο το πραμα; ειναι ενα tablet με δικο του OS που αμα θες το συνδεεις στο pc.
Οσο για τα παραμυθια με το cloud και καλα καινοτομια, ολες η εταιριες προσφερουν κατι παρομοιο. Πραγματικα γιατι κανουν σα να προσφερουν κατι μοναδικο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Samsung

Η Samsung λανσάρει φορτιστή 50W που κοστίζει 70 ευρώ

Εάν αγοράσετε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας της Samsung ή και ένα μεσαίας κατηγορίας, δεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.