Sony Aibo: Που κηδεύονται τα ρομπότ όταν μας «αφήσουν» χρόνους

Sony Aibo, Sony Aibo: Που κηδεύονται τα ρομπότ όταν μας «αφήσουν» χρόνους

Είχατε φανταστεί ποτέ ότι θα κάνατε κηδεία στο… οικιακό σας ρομπότ όταν χαλάσει; Μάλλον, όχι! Στην Ιαπωνία ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη όταν πρόκειται για την περίπτωση του Aibo, της πιο χαρακτηριστικής φιγούρας σκύλου-ρομπότ που παρουσίασε η Sony για όλη την οικογένεια.

Τα ρομπότ Aibo τουλάχιστον τα πιο εξελιγμένα, μπορούν να σχηματίσουν συναισθηματικό δεσμό με τα μέλη της οικογένειας παρέχοντάς τους αγάπη, στοργή, χαρά και παρέα. Αλλά ακόμη και όταν μιλάμε για τα παλαιότερα και λιγότερο εξελιγμένα μοντέλα είναι λογικό οι ιδιοκτήτες τους να δένονται με αυτά και να τα αποχωρίζονται με δυσκολία όταν μας αφήσουν χρόνους, δηλαδή όταν βγουν εκτός λειτουργίας.

Έτσι λοιπόν όπως συμβαίνει και με τα αληθινά σκυλιά τα Aibo δε «ζουν» για πάντα και στη χώρα της Ιαπωνίας η φιλοσοφία της αποδέσμευσης φαίνεται ότι δεν είναι διαφορετική από αυτή των αληθινών ψυχών. Τα Aibo στη χώρα της Ανατολής δικαιούνται τις δικές τους κηδείες.

Αυτές οι κηδείες των σκυλο-ρομπότ μάλιστα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο που επιβάλλει η ιαπωνική κουλτούρα. Κατά τη διαδικασία της τελετής θυμιατίζουν την ατμόσφαιρα ενώ ένα ιερέας ψέλνει μία προσευχή που βοηθάει την ψυχή των νεκρών να μεταβεί ειρηνικά στη μεταθανάτια ζωή. Σε αυτή τη συγκεκριμένη κηδεία, κάθε ρομπότ Aibo έρχεται με μια ετικέτα που δείχνει από πού προέρχεται και σε ποια οικογένεια ανήκει.

Αυτή η διαδικασία συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια. Η εταιρεία επισκευής ηλεκτρονικών ειδών A-Fun Co. στέλνει η ίδια τα χαλασμένα Aibos στο ναό για τη νεκρώσιμη τελετή. Μιλώντας στους Times της Ιαπωνίας, ο επικεφαλής της A-Fun, Nobuyuki Norimatsu, δήλωσε: «Θέλουμε πριν αποσυναρμολογήσουμε τα ρομπότ να μπορούμε να επιστρέψουμε τις ψυχές τους στους ιδιοκτήτες τους. Γι αυτό δε χρησιμοποιούμε τα μέρη τους πριν τους κάνουμε κηδεία».

Όπως βλέπουμε το φιλικό και αγαπησιάρικο Sony Aibo έχει κερδίσει για τα καλά τους Ιάπωνες που το βλέπουν σαν ζωντανό μέλος της οικογένειας. Λέτε η τάση αυτή να φτάσει και στον Δυτικό κόσμο;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vtag

Τρέλα!

Μανώλης

ντα φακ;;;;;; δε πάνε καλά.

Flagship killer

Προχθές χάλασε μια τοστιέρα και η γυναίκα μου τη πέταξε έτσι απλα… Ενώ εγώ φώναζα να την συνοδεύσουμε στη τελευταία της κατοικία με όλες τις τιμές που της αξιζαν για τα τόσα ζεστά τοστ που μας είχε χαρίσει…

*Πέρα από τη πλάκα οι συσκευές όχι στα σκουπίδια αλλά ΜΟΝΟ ανακύκλωση.

Μάκης

“Λέτε η τάση αυτή να φτάσει και στον Δυτικό κόσμο;”

Καλά αυτό είναι δεδομένο, δεν τίθεται θέμα επ’ αυτού έτσι!
Εξάλλου είναι κοινό μυστικό “χρόνια τώρα” ότι η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια σε αυτόν το κόσμο……………………….!

Υ.Γ Αν υπάρχουν εξωγήινοι εκεί έξω πραγματικά δεν ξέρουν αν αξίζει το κόπο να μας αφανίσουν σαν είδος, η απλά να κάθονται και να γελάνε με τα καραγκιοζιλίκια που κάνουμε σε καθημερινή βάση.

Mateo

Εγώ τό έχω πει.στο μέλλον τα ρομπότ θά έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Τόσο ηλίθιο είδος είναι ο άνθρωπος??!!!! Γι’αυτό πρέπει τά ρομπότ νά καταργηθούν καί μην μου πείτε ότι ρομπότ είναι καί τό κινητό εγώ μιλάω για ρομπότ με ανθρώπινα χαρακτηριστικά! άκου εκεί ηλιθιότητα νά έχεις σπίτι σού σκύλο ρομπότ καί όχι αληθινό σκυλάκι. Καλά δεν αξίζει καί κάτι παραπάνω ό άνθρωπος

bezilys

@Μάκης και που ξέρεις ότι οι εξωγήινοι δεν έχουν βάλει χέρι για όλη αυτήν την κατάσταση?? Ποιοι κρύβονται πίσω από όλα αυτά έχεις αναρωτηθεί?? Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν έρθει εξωγήινοι τόσα χιλιάδες χρόνια που είναι η γη!??

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony PlayStation 5 Pro: Με ισχυρότερη GPU και ταχύτερη CPU

Νέο δημοσίευμα έρχεται να επιβεβαιώσει αναφορά από τον περασμένο μήνα που ήθελε να έρχεται στην αγορά ένα PlayStation 5 Pro.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Render που διέρρευσαν δείχνουν τη νέα αναλογία διαστάσεων

Το Xperia 1 VI της Sony φημολογείται ότι έχει παρόμοια σχεδίαση με τον προκάτοχό του, απλώς με διαφορετική αναλογία διαστάσεων οθόνης.

Smartphones Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Θα διατηρήσει ακριβώς το ίδιο σύστημα κάμερας με το V

Απογοητευτικά είναι τα νέα για για το Xperia 1 VI όσον αφορά στο hardware που έχει επιλέξει η Sony για τις κάμερες.