Sony PlayStation 5 Pro: Ανακοινώθηκε με αναβαθμισμένη GPU και βελτιωμένα γραφικά – Πόσο κοστίζει

Sony PlayStation 5 Pro, Sony PlayStation 5 Pro: Ανακοινώθηκε με αναβαθμισμένη GPU και βελτιωμένα γραφικά – Πόσο κοστίζει

Η Sony ανακοίνωσε την πιο ισχυρή κονσόλα παιχνιδιών της, το PlayStation 5 Pro, το οποίο είναι ένα ενημερωμένο μοντέλο του PlayStation 5 που κυκλοφόρησε το 2020.

Το PS5 Pro στοχεύει εξ ολοκλήρου στη βελτίωση της γραφικής πιστότητας των παιχνιδιών του, με τρεις βασικές νέες αναβαθμίσεις.

Η πρώτη είναι μια αναβαθμισμένη GPU. Ενώ εξακολουθεί να βασίζεται στην ίδια αρχιτεκτονική, η GPU του PS5 Pro διαθέτει πλέον 67% περισσότερες υπολογιστικές μονάδες και 28% ταχύτερη μνήμη. Η Sony ισχυρίζεται ότι αυτές οι αλλαγές παρέχουν 45% ταχύτερη απόδοση στο rendering σε σύγκριση με το PS5.

Sony PlayStation 5 Pro, Sony PlayStation 5 Pro: Ανακοινώθηκε με αναβαθμισμένη GPU και βελτιωμένα γραφικά – Πόσο κοστίζει

Η άλλη βελτίωση είναι το επιταχυνόμενο ray tracing. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα γραφικά AMD βασίζονται στις υπολογιστικές τους μονάδες για το ray tracing, η αύξηση του αριθμού των υπολογιστικών μονάδων αυξάνει και την απόδοση του ray tracing.

Τέλος, η Sony ανακοίνωσε επίσης μια νέα τεχνολογία αναβάθμισης εικόνας βάσει τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε εσωτερικά. Ονομάζεται PlayStation Spectral Super Resolution, και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και machine learning για τη δειγματοληψία εικόνων σε υψηλότερη ανάλυση.

O lead architect της PlayStation, Mark Cerny, μίλησε για τη δυνατότητα εναλλαγή απόδοσης και ποιότητας στα παιχνίδια του PS5, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει μεταξύ υψηλών ρυθμών καρέ ή ποιότητας εικόνας. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες να επιλέγουν τη λειτουργία απόδοσης για καλύτερους ρυθμούς καρέ, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα της εικόνας.

Ο στόχος του PS5 Pro, φαίνεται, ήταν να κάνει αυτή την εναλλαγή περιττή και να παρέχει παρέχει και την επιθυμητή ποιότητα εικόνας και τους υψηλούς ρυθμούς καρέ.

Η Sony παρουσίασε και κάποιους τίτλους δικούς της και άλλων κατασκευαστών, οι οποίοι αξιοποιούν τη βελτιωμένη απόδοση της νέας κονσόλας. Τα παιχνίδια που έχουν βελτιστοποιηθεί για τη νέα κονσόλα θα διαθέτουν μια ετικέτα PS5 Pro Enhanced μέσα.

Η Sony ανακοίνωσε επίσης μια νέα δυνατότητα PS5 Pro Game Boost, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε περισσότερους από 8500 τίτλους PS4 και να ενισχύσει την ανάλυση και τον ρυθμό καρέ για τη νέα κονσόλα. Η νέα κονσόλα διαθέτει επίσης Wi-Fi 7 στις περιοχές όπου υποστηρίζεται, καθώς και υποστήριξη για οθόνες VRR και 8K.

Το PS5 Pro διαθέτει μόνο μικρές οπτικές αλλαγές από το τυπικό PS5. Είναι ψηλότερο από το τρέχον λεπτό μοντέλο, αλλά έχει το ίδιο πάχος με το μοντέλο PS5 χωρίς δίσκο Blu-ray. Το PS5 Pro δεν διαθέτει μοντέλο με disc drive και οι χρήστες θα πρέπει να το αγοράσουν ξεχωριστά (το αποσπώμενο Blu-ray drive κοστίζει €119,99). Ακόμα, περιλαμβάνει 2TB εσωτερική αποθήκευση σε σύγκριση με 1TB στο τυπικό μοντέλο.

Το PS5 Pro θα κοστίζει στην Ευρώπη €799.99, με ένα DualSense χειριστήριο και προ-εγκατεστημένο ένα αντίτυπο του Astro’s Playroom. Η βάση κάθετης στήριξης θα πωλείται ξεχωριστά, όπως και το Vertical Stand (€29.99).

Η κονσόλα θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος στις 7 Νοεμβρίου, με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Pro: Θα χρησιμοποιήσει το chip 2nm της Apple το 2025

Η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τσιπ 2 nm το 2025, πάνω στην ώρα για την κυκλοφορία του iPhone 17.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Πιστοποιημένη από τον FDA η λειτουργία ανίχνευσης της υπνικής άπνοιας

O FDA παρείχε πιστοποίηση για το Hearing Aid των AirPods και τώρα πιστοποιεί τη λειτουργία ανίχνευσης της υπνικής άπνοιας του Apple Watch.

Smartphones Apple featured iPhone 16 Pro Max

iPhone 16 Pro: Η αντικατάσταση της μπαταρίας του θα κοστίσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο iPhone

Η Apple αποφάσισε να αυξήσει την τιμή για την αντικατάσταση της μπαταρίας στα premium iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 9 Pro Fold: Απέτυχε σε τεστ κάμψης – Έσπασε στα δύο

Το Google Pixel Fold είχε αποτύχει στο τεστ κάμψης του JerryRigEverything και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί ο διαδοχός του, το Google Pixel 9 Pro Fold.