STAR: Η πρώτη ρομποτική επέμβαση σε μαλακούς ιστούς χωρίς γιατρό

Η ρομποτική χειρουργική σήμερα βασίζεται κυρίως στον γιατρό, ο οποίος πραγματοποιεί την επέμβαση καθοδηγώντας το ρομπότ και έχοντας μεγάλη βοήθεια από αυτό. Το μέλλον όμως δείχνει ότι τα ρομπότ δεν θα έχουν πλέον την ανάγκη της παρουσίας του γιατρού.

Για πρώτη φορά το ρομπότ STAR (Smart Tissue Automation Robot) κατάφερε να πραγματοποιήσει με επιτυχία μια εγχείρηση στους μαλακούς ιστούς ενός ζώου, χωρίς να χρειάζεται τις οδηγίες ή την επέμβαση του γιατρού. Το μόνο που έκανε ο χειρουργός ήταν να παρακολουθεί την διαδικασία.

Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται σημαντικό κατόρθωμα, καθώς κατά την διάρκεια της επέμβασης οι μαλακοί ιστοί (τένοντες, μυς, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, δέρμα, λιπώδης ιστός) παρουσιάζουν διάφορες απρόβλεπτες αλλαγές και οι χειρουργοί πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτές. Το ίδιο όμως κατάφερε να κάνει και το STAR, του Johns Hopkins University, που στην συγκεκριμένη περίπτωση μπόρεσε να ράψει ξανά το έντερο σε ζωντανό χοίρο.

Το STAR αποτελείται από έναν ρομποτικό βραχίονα με ένα εργαλείο συρραφής, σύστημα 3D απεικόνισης και near-infrared αισθητήρα. Η χειρουργική επέμβαση καθοδηγείται από έναν “αυτόνομο αλγόριθμο συρραφής” ειδικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί με το παραπάνω σύστημα. Αυτά του επιτρέπουν να παίρνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις κινήσεις του.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του STAR είναι συγκρίσιμα με εκείνα από ανθρώπους χειρουργούς ίσως και καλύτερα. Εκτιμούν ότι ο ρομποτικός χειρουργός STAR μπορεί να μπει στα νοσοκομεία μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, εξαλείφοντας την ανάγκη για ανθρώπους χειρουργούς, οι οποίοι θα αναλάβουν απλά την παρακολούθηση της διαδικασίας. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο εύκολα θα πειστούν οι ασθενείς να αφεθούν στα χέρια ενός ρομπότ.

STAR-robot-surgeon-570

STAR-robot-surgeon-01-570

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κk

Σίγουρα, κάτι ενδιαφέρον …αλλά ο τίτλος σωστός. Δεν μιλάμε για αυτόνομη οδήγηση (εγχείρηση) αλλά για ένα είδος ημιαυτόνομης…δηλαδή υπεύθυνος είναι ο Γιατρός και αν κάτι δεν πάει καλά αναλαμβάνει πλήρως τη διαδικασία μια και ο Γιατρός παίρνει αποφάσεις για να σωθεί η ζωή κάποιου.
Βέβαια στο μέλλον για απλές μικροεγχειρήσεις θα μπορείς να ξεκουράζεις τους χειρούργους και να τους χρησιμοποιείς για τις μέτρια και φυσικά στις δύσκολες επεμβάσεις.
Πάντως είναι κάτι πραγματικά θετικό η κατεύθυνση της τεχνολογίας προς καλύτερη υγεία και βοήθεια των ανθρώπων.

loni

Στην Ελλάδα αν έρθουν αυτα τα ρομπότ, θα ζητάνε φακελάκι? Και αν ναι τι θα δίνουμε ? Μνημες RAM?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear iPhone 12 Pro Max Canon

Canon EOS R5 vs iPhone 12 Pro Max: Μεγάλη κόντρα

Η συζήτηση για το αν τα smartphones έχουν φτάσει ή αν έχουν πλησιάσει σε ποιότητα τις φωτογραφικές μηχανές δεν είναι νέα. Εδώ όμως η σύγκριση είναι διαφορετική!

Gear Apple iPad mini

Έρχονται έντονες και ενδιαφέρουσες φήμες για το iPad Μini Pro

Δεν έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στο σχεδιασμό του iPad mini μέχρι σήμερα, αλλά φέτος η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει.

Gear Drones

Airwards: Βραβεία για τις καλές πρακτικές χρήσεις των drones

Βραβεία για τις επιτυχημένες, καλές, δημιουργικές πρακτικές χρήσεων των drones με απώτερο σκοπό να επηρεάσει επίσης, με τη σειρά της, θετικά την αντίληψη του κοινού για τα drone.

Gear NASA Science

Το Perseverance Rover της NASA χρησιμοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή με iMac του 1998

Πρόκειται για τον επεξεργαστή PowerPC 750, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στο iMac G3 του 1998.