STAR: Η πρώτη ρομποτική επέμβαση σε μαλακούς ιστούς χωρίς γιατρό

Η ρομποτική χειρουργική σήμερα βασίζεται κυρίως στον γιατρό, ο οποίος πραγματοποιεί την επέμβαση καθοδηγώντας το ρομπότ και έχοντας μεγάλη βοήθεια από αυτό. Το μέλλον όμως δείχνει ότι τα ρομπότ δεν θα έχουν πλέον την ανάγκη της παρουσίας του γιατρού.

Για πρώτη φορά το ρομπότ STAR (Smart Tissue Automation Robot) κατάφερε να πραγματοποιήσει με επιτυχία μια εγχείρηση στους μαλακούς ιστούς ενός ζώου, χωρίς να χρειάζεται τις οδηγίες ή την επέμβαση του γιατρού. Το μόνο που έκανε ο χειρουργός ήταν να παρακολουθεί την διαδικασία.

Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται σημαντικό κατόρθωμα, καθώς κατά την διάρκεια της επέμβασης οι μαλακοί ιστοί (τένοντες, μυς, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, δέρμα, λιπώδης ιστός) παρουσιάζουν διάφορες απρόβλεπτες αλλαγές και οι χειρουργοί πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτές. Το ίδιο όμως κατάφερε να κάνει και το STAR, του Johns Hopkins University, που στην συγκεκριμένη περίπτωση μπόρεσε να ράψει ξανά το έντερο σε ζωντανό χοίρο.

Το STAR αποτελείται από έναν ρομποτικό βραχίονα με ένα εργαλείο συρραφής, σύστημα 3D απεικόνισης και near-infrared αισθητήρα. Η χειρουργική επέμβαση καθοδηγείται από έναν “αυτόνομο αλγόριθμο συρραφής” ειδικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί με το παραπάνω σύστημα. Αυτά του επιτρέπουν να παίρνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις κινήσεις του.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του STAR είναι συγκρίσιμα με εκείνα από ανθρώπους χειρουργούς ίσως και καλύτερα. Εκτιμούν ότι ο ρομποτικός χειρουργός STAR μπορεί να μπει στα νοσοκομεία μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, εξαλείφοντας την ανάγκη για ανθρώπους χειρουργούς, οι οποίοι θα αναλάβουν απλά την παρακολούθηση της διαδικασίας. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο εύκολα θα πειστούν οι ασθενείς να αφεθούν στα χέρια ενός ρομπότ.

STAR-robot-surgeon-570

STAR-robot-surgeon-01-570

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κk

Σίγουρα, κάτι ενδιαφέρον …αλλά ο τίτλος σωστός. Δεν μιλάμε για αυτόνομη οδήγηση (εγχείρηση) αλλά για ένα είδος ημιαυτόνομης…δηλαδή υπεύθυνος είναι ο Γιατρός και αν κάτι δεν πάει καλά αναλαμβάνει πλήρως τη διαδικασία μια και ο Γιατρός παίρνει αποφάσεις για να σωθεί η ζωή κάποιου.
Βέβαια στο μέλλον για απλές μικροεγχειρήσεις θα μπορείς να ξεκουράζεις τους χειρούργους και να τους χρησιμοποιείς για τις μέτρια και φυσικά στις δύσκολες επεμβάσεις.
Πάντως είναι κάτι πραγματικά θετικό η κατεύθυνση της τεχνολογίας προς καλύτερη υγεία και βοήθεια των ανθρώπων.

loni

Στην Ελλάδα αν έρθουν αυτα τα ρομπότ, θα ζητάνε φακελάκι? Και αν ναι τι θα δίνουμε ? Μνημες RAM?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Huawei Samsung

Νότια Κορέα: Αποσύρει πιστοποίηση ασφαλείας χιλιάδων προϊόντων

Σχεδόν 1700 προϊόντα χάνουν την πιστοποίηση ασφαλείας τους στη Νότια Κορέα λόγω των ελέγχων στους οποίους είχαν υποβληθεί.

Gear Apple iPad

To μερίδιο αγοράς του iPad συνεχίζει να αυξάνεται το 2021

Τα στοιχεία της Counterpoint Research για την εμπορική πορεία του iPad το πρώτο τρίμηνο του 2021 φέρνουν χαμόγελα στην Apple.

Gear ΙΒΜ

H IBM αποκαλύπτει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή της

Τη Γερμανία επιλέγει η IBM για να παρουσιάσει τον έναν από τους πιο ισχυρούς κβαντικούς υπολογιστές στην Ευρώπη.

Gear IKEA

Ikea Tradfi: Η smart λάμπα μπορεί να τρέξει… Doom

Τρελαμένοι gamers κατάφεραν να βάλουν την έξυπνη λάμπα Tradfi του Ikea να τρέχει Doom, με μερικές προσαρμογές.