Tα smartphones μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 5 χρόνια

smartphone, Tα smartphones μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο θανάτου για τα επόμενα 5 χρόνια

fitness trackers των smartphone μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η τεχνολογία διευκολύνει τη διεξαγωγή των ελέγχων υγείας, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Illinois στην Urbana-Champaign.

Τα ευρήματα βασίζονται σε 100.655 συμμετέχοντες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου που φορούσαν wearable με ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης στον καρπό τους για μία εβδομάδα. Αυτές οι συσκευές εξήγαγαν πληροφορίες από σύντομες δραστηριότητες, σαν μια καθημερινή εκδοχή ενός τεστ βάδισης.

Η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μοντέλα πρόβλεψης χρησιμοποιώντας μόλις έξι λεπτά περπατήματος την ημέρα, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Το ισοδύναμο της ταχύτητας βάδισης που υπολογίστηκε από αυτά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν παθητικά από τα smartphone ήταν ένας προγνωστικός παράγοντας πενταετούς θνησιμότητας ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο.

«Η θνησιμότητα είναι το πιο οριστικό αποτέλεσμα, με ακριβή αρχεία θανάτου για πέντε χρόνια διαθέσιμα για τους 100.000 συμμετέχοντες που φορούσαν συσκευές αισθητήρων. Αναλύσαμε αυτό το σύνολο δεδομένων που συγκεντρώθηκε από περιπάτους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής και στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε χαρακτηριστικές κινήσεις για να προβλέψουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας. Η ακρίβεια που επιτεύχθηκε ήταν παρόμοια με τα όργανα παρακολούθησης δραστηριότητας που μετρούν τη συνολική δραστηριότητα και ακόμη παρόμοια με τα σωματικά μέτρα, όπως η ταχύτητα βάδισης κατά τη διάρκεια των παρατηρούμενων περιπάτων. Οι επεκτάσιμες μέθοδοι μας προσφέρουν μια εφικτή πορεία προς τον εθνικό έλεγχο για κινδύνους για την υγεία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα μοντέλα πρόβλεψης που περιγράφονται στο PLOS Digital Health χρησιμοποιούσαν μόνο την ένταση και επιτάχυνση της βάδισης. Η ανάλυση έδειξε ότι όταν υπάρχουν ασθένειες όπως της καρδιάς και των πνευμόνων, οι άνθρωποι επιβραδύνουν συχνά τον βηματισμό τους και μετά τον επιταχύνουν ξανά σε μικρές δόσεις.

Αξίζει να πούμε πως στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας το 2% περίπου των συμμετεχόντων είχε πεθάνει από διάφορες αιτίες.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear LG

H LG μπαίνει στο παιχνίδι των foldable laptop με το Gram Fold

Η Lenovo κυκλοφόρησε το πρώτο foldable laptop της το 2020 αλλά η πρώτη πραγματική εποχή των foldable υπολογιστών τώρα… ξεδιπλώνεται. 

Gear

Παρακολούθησε το χώρο σου μέσω AI από τη Synology

Η ασφάλεια στο χώρο μας είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό στοιχείο, με τη Synology να μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για αδιάκοπη παρακολούθηση του χώρου μας ακόμα και όταν δεν βρισκόμαστε στο χώρο.

Gear Apple featured iPhone 15

iPhone 15: Οι ‘FineWoven’ θήκες διαθέσιμες σε 10 επιλογές χρώματος

Οι θήκες “FineWoven” για τo iPhone 15 θα ταιριάζουν με ένα νέο band για το Apple Watch και θα είναι διαθέσιμες σε δέκα διαφορετικά χρώματα.

Gear Bluetooth featured IFA 2023

Urbanista Malibu: Το ηχείο Bluetooth που δε θα χρειαστεί να φορτίσεις [IFA 2023]

H σουηδική Urbanista παρουσίασε το Malibu, ένα ηχείο Bluetooth εξωτερικού χώρου που έχει τη δυνατότητα να μην ξεμείνει ποτέ από μπαταρία.