Ρομπότ λαμβάνει οδηγίες απευθείας από τον εγκέφαλο

Τα ρομπότ τηλεπαρουσίας (telepresence robots) θα γίνουν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας στο μέλλον. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εικονικά meetings, για να δημιουργηθούν ολογράμματα αγαπημένων καλλιτεχνών, ψηφιακοί βοηθοί και άλλα πολλά. Αναπτύσσονται διάφοροι τρόποι για να ενσωματωθεί η τεχνολογία αυτή στην ζωή μας.

Πέρα από τις προφανείς εφαρμογές, η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να φέρει επανάσταση σε χιλιάδες ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Μια ομάδα Ελβετών και Ιταλών επιστημόνων δημιούργησαν ένα πειραματικό ρομπότ τηλεπαρουσίας που ελέγχεται μόνο από τα εγκεφαλικά κύματα.

Αποτελείται από ένα laptop τοποθετημένo σε μια βάση η οποία μπορεί να κινείται ελεύθερα. Η κίνησή του ελέγχεται μέσω ενός σκούφου που διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα. Ο χρήστης μπορεί να το εκπαιδεύσει έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται πότε φαντάζεται με το μυαλό του την κίνηση των χεριών και των ποδιών, κι έτσι να δρα ανάλογα.

Η κάμερα του laptop επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί στο περιβάλλον, το μικρόφωνο και τα ηχεία του δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνεί μέσω Skype.

Στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί παρόμοια ρομπότ, αλλά η διαφορά με το συγκεκριμένο είναι ότι έχει κάποια δική του εξυπνάδα. Το λογισμικό ελέγχου του ρομπότ αποφασίζει μόνο του πως να ερμηνεύσει μια εντολή που του λέει για παράδειγμα να κινηθεί προς τα εμπρός και να αποφύγει τυχόν εμπόδια. Αυτό το κάνει πιο εύκολο να ελεγχθεί από όλα τα προηγούμενα.

“Φανταστείτε έναν χρήστη [με ειδικές ανάγκες] ο οποίος θα είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού του και θα έχει συνδεδεμένα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να συνεχίσει να ζει. Με το telepresence robot μπορεί να συμμετέχει ξανά στην οικογενειακή ζωή”, δήλωσε ο Robert Leeb, μέλος του project.

telepresence robot, Ρομπότ λαμβάνει οδηγίες απευθείας από τον εγκέφαλο

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.