Ρομπότ λαμβάνει οδηγίες απευθείας από τον εγκέφαλο

0

Τα ρομπότ τηλεπαρουσίας (telepresence robots) θα γίνουν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας στο μέλλον. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εικονικά meetings, για να δημιουργηθούν ολογράμματα αγαπημένων καλλιτεχνών, ψηφιακοί βοηθοί και άλλα πολλά. Αναπτύσσονται διάφοροι τρόποι για να ενσωματωθεί η τεχνολογία αυτή στην ζωή μας.

Πέρα από τις προφανείς εφαρμογές, η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να φέρει επανάσταση σε χιλιάδες ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Μια ομάδα Ελβετών και Ιταλών επιστημόνων δημιούργησαν ένα πειραματικό ρομπότ τηλεπαρουσίας που ελέγχεται μόνο από τα εγκεφαλικά κύματα.

Αποτελείται από ένα laptop τοποθετημένo σε μια βάση η οποία μπορεί να κινείται ελεύθερα. Η κίνησή του ελέγχεται μέσω ενός σκούφου που διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα. Ο χρήστης μπορεί να το εκπαιδεύσει έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται πότε φαντάζεται με το μυαλό του την κίνηση των χεριών και των ποδιών, κι έτσι να δρα ανάλογα.

Η κάμερα του laptop επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί στο περιβάλλον, το μικρόφωνο και τα ηχεία του δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνεί μέσω Skype.

Στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί παρόμοια ρομπότ, αλλά η διαφορά με το συγκεκριμένο είναι ότι έχει κάποια δική του εξυπνάδα. Το λογισμικό ελέγχου του ρομπότ αποφασίζει μόνο του πως να ερμηνεύσει μια εντολή που του λέει για παράδειγμα να κινηθεί προς τα εμπρός και να αποφύγει τυχόν εμπόδια. Αυτό το κάνει πιο εύκολο να ελεγχθεί από όλα τα προηγούμενα.

“Φανταστείτε έναν χρήστη [με ειδικές ανάγκες] ο οποίος θα είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού του και θα έχει συνδεδεμένα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να συνεχίσει να ζει. Με το telepresence robot μπορεί να συμμετέχει ξανά στην οικογενειακή ζωή”, δήλωσε ο Robert Leeb, μέλος του project.

brainbot-01-570

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα