Το Apple Watch μπορεί να διαγνώσει τo Πάρκινσον επτά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Apple Watch Πάρκινσον, Το Apple Watch μπορεί να διαγνώσει τo Πάρκινσον επτά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

H ανίχνευση ασθενειών προτού αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματά τους είναι ένας από τους βασικούς στόχους του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Εάν κάποιος γνωρίζει ότι πρόκειται να νοσήσει από μια συγκεκριμένη ασθένεια, μπορεί να καταφέρει να προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά για αυτήν και ενδεχομένως να πάρει φάρμακα για να την αποτρέψει.

Όπως αναφέρει το BBC, ένα smartwatch όπως το Apple Watch μπορεί να ανιχνεύσει μια συγκεκριμένη ασθένεια έως και επτά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Μιλάμε για τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία βλάπτει αργά τον εγκέφαλο προκαλώντας ακούσιο τρέμουλο ή τρόμο, αργή κίνηση, δύσκαμπτους και άκαμπτους μύες, σπαστικότητα, μη φυσιολογικό βάδισμα και άλλα.

Μέχρι να γίνει η διάγνωση, έχει ήδη γίνει υπερβολική ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα των νοσούντων.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, η ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ανέλυσε δεδομένα από 103.712 χρήστες smartwatch. Παρακολουθώντας πόσο γρήγορα μπορούσε να κινηθεί κάθε άτομο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας μεταξύ 2013 και 2016, η ομάδα μπόρεσε να προσδιορίσει ποιος ήταν πιθανό να αναπτύξει τη νόσο του Πάρκινσον. Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Cynthia Sandor είπε ότι με το 30% των ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο να φορούν ένα smartwatch, η συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός λιγότερο δαπανηρού και ακριβούς τρόπου για να διαγνώσετε τη νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο.

“Δείξαμε εδώ ότι μια εβδομάδα δεδομένων που συλλέγονται μπορεί να προβλέψει γεγονότα έως και επτά χρόνια στο μέλλον. Με αυτά τα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα πολύτιμο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για να βοηθήσουμε στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον. επιπτώσεις τόσο στην έρευνα, στη βελτίωση της πρόσληψης σε κλινικές δοκιμές, όσο και στην κλινική πράξη, στο να επιτρέπεται στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες σε πρώιμο στάδιο, στο μέλλον, όταν αυτές οι θεραπείες είναι διαθέσιμες”, είπε η δρ. Sandor.

Η δρ. Catherine Peall, η οποία επίσης εργάστηκε στη μελέτη, είπε στο BBC ότι η χρήση smartwatch προβλέπει με ακρίβεια ποιος θα νοσήσει από Πάρκινσον, αλλά καθορίζει επίσης εάν τα συμπτώματα προέρχονται από τη νόσο ή από την αδυναμία που είναι κοινή. σε αυτούς που είναι μεγάλοι. «Τα αποτελέσματα από άτομα που διαγνώστηκαν με τη νόσο του Πάρκινσον ήταν διακριτά», είπε η δρ. Peall.

Η γιατρός δήλωσε επίσης, «Συγκρίναμε το μοντέλο μας με έναν αριθμό διαφορετικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων νευροεκφυλιστικών διαταραχών, ατόμων με οστεοαρθρίτιδα και άλλες κινητικές διαταραχές, μεταξύ άλλων, ένα πλεονέκτημα της δυνατότητας εργασίας με ένα σύνολο δεδομένων όπως το UK Biobank.” Η Biobank είναι μια «βάση δεδομένων υγείας σε βάθος» που καλύπτει περισσότερα από 500.000 άτομα.

Το ζήτημα είναι εάν το άτομο θα θέλει να γνωρίζει ότι θα πάθει αργότερα μια τέτοια ασθένεια. Αυτό, είπε η δρ. Peall, “θα παραμένει πάντα μια ατομική και προσωπική επιλογή. Εκεί που αυτή η εργασία είναι δυνητικά σημαντική για το πεδίο είναι ότι ελπίζουμε τελικά ότι θα γίνουν διαθέσιμες νέες θεραπείες που θα μας επιτρέπουν να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της νόσου.”

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS

iOS 18: Φήμες για διασύνδεση μεταξύ των εφαρμογών Calendar και Reminders

Mε την έλευση του iOS 18, η εφαρμογή Calendar στο iPhone θα διαθέτει διασύνδεση με την εφαρμογή Reminders, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το AppleInsider.

Smartphones Apple Google iPhone

Google: Πλήρωσε στην Apple 20 δισ. $ το 2022 για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari

Tα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Google μόλις αποσφραγίστηκαν.

Smartphones Apple featured iPhone

iOS 17.5 beta: Θα επιτρέπει στο Find My να είναι ενεργό όταν το iPhone είναι για επισκευή

Σύντομα η Apple θα επιτρέπει στους χρήστες iPhone να στέλνουν τη συσκευή τους για επισκευή χωρίς να απενεργοποιούν το Find My.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Ultra: Φήμες ότι δεν θα δει «σχεδόν καμία» αναβάθμιση hardware φέτος

Ενώ η πιθανότητα κυκλοφορίας ενός νέου Apple Watch Ultra το 2024 «μειωνόταν», τώρα φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα Apple Watch Ultra 3 φέτος.