Techblog Tutorials: Apps και tweaks για την Xiaomi Mi TV 4A 43″

Xiaomi Mi TV 4A 43 revealed

Όπως υποσχέθηκα στο review της Xiaomi Mi TV 4A, ετοίμασα έναν οδηγό για να σας δείξω πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το Android λειτουργικό για να τροποποιήσουμε την τηλεόραση σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Στόχος
Εξοικείωση με το ήδη υπάρχον software, αλλαγή της γλώσσας σε Αγγλικά, εγκατάσταση των δικών μας εφαρμογών και σύνδεση με άλλες συσκευές για αυτοματισμούς και απομακρυσμένο έλεγχο.

Πάμε να δούμε λίγα πράγματα για το software που συνοδεύει την Xiaomi Mi TV 4A:

Android και Patch Wall
H τηλεόραση έρχεται με Android Marshmallow 6.0.1.

Xiaomi Mi TV 4A 43

Πάνω από αυτό, υπάρχει το λογισμικό της Xiaomi, που ονομάζει Patch Wall και ουσιαστικά είναι ένας launcher που σχεδίασε η εταιρία για να κάνει πιο ευχάριστη την πλοήγηση αλλά και να μας προτείνει υλικό για παρακολούθηση και εφαρμογές. Το Patch Wall παρακολουθεί το ποια είναι τα αγαπημένα μας προγράμματα και εφαρμογές και αναλόγως μας προτείνει νέα. Στην αρχική οθόνη, βλέπουμε τα sources(TV, HDMI κλπ), πάρα πολλές ταινίες και σειρές που μπορούμε να δούμε αλλά και κάποιες εφαρμογές. Όλα αυτά , δυστυχώς, είναι στα Κινέζικα. Γενικότερα, ο launcher αυτός είναι σχεδόν άχρηστος για τους χρήστες εκτός Κίνας, παρακάτω όμως θα δούμε ότι μπορούμε αρκετά εύκολα να «απαλλαγούμε» από αυτόν.

Xiaomi Mi TV 4A 43

Εφόσον το Patch Wall αποτελεί ένα ξεχωριστό UI, η Xiaomi δημιούργησε ένα ξεχωριστό app για την ρυθμισή του. Έτσι έχουμε settings για το Patch Wall και settings για το Android που βρίσκεται από κάτω, τα οποία μοιάζουν πάρα πολύ με τα settings μιας κλασσικής συσκευής με Android.

Πρέπει να τονίσουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει international firmware ούτε τρόπος να κάνουμε root ακίνδυνα.

Eφαρμογές
Η τηλεόραση έρχεται με μια πληθώρα προεγκατεστημένων εφαρμογών εκ των οποίων οι περισσότερες είναι στα Κινέζικα. Μπορείτε να τις βρείτε σε ξεχωριστό folder στην αρχική οθόνη του Patch Wall.

Xiaomi Mi TV 4A 43

Για την απομακρυσμένη χρήση της Xiaomi Mi TV 4A, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε το Mi Remote app, είτε το Mi TV Assistant που θα πάρετε στην συσκευή σας αν σκανάρετε το barcode που έρχεται μαζί με τις οδηγίες της τηλεόρασης.

Το Mi TV Assistant είναι σχεδόν όλο στα Κινέζικα αλλά κάποια βασικά πράγματα θα τα δείτε στα Αγγλικά. Μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της εφαρμογής είναι:
– Απομακρυσμένος έλεγχος με χρήση pad, game pad, mouse και keyboard
– Screenshot
– Όλα τα buttons του κανονικού χειριστηρίου
– Game pad
– Remote στην Lock screen
– Miracast, File Sharing, picture and video push, app transfer κ.α

Φτάνουμε όμως στο πιο σημαντικό κομμάτι. Όπως είπαμε η TV δεν έχει Play Store. Για να περάσουμε τις δικές μας εφαρμογές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε USB, καθώς υποστηρίζεται το sideload των εφαρμογών από εκεί.

Εγκατάσταση μέσω USB:
1) Βάζουμε σε ένα USB stick την εφαρμογή (apk) που χρειαζόμαστε
2) Εισάγουμε το stick σε μία από τις 2 θύρες της τηλεόρασης
3) Ανοίγουμε την εφαρμογή TV Manager και επιλέγουμε “Install via USB”

Xiaomi Mi TV 4A 43

4) Βρίσκουμε το apk που βάλαμε στο stick, το τρέχουμε και η εγκατάσταση ξεκινάει κανονικά όπως θα το βλέπαμε στο Android κινητό μας.
5) Εφόσον η εγκατάσταση ολοκληρωθεί επιτυχώς μπορείτε είτε να ανοίξετε το app επιτόπου, είτε να το βρείτε στο γνωστό folder που δείξαμε παραπάνω.

Τώρα που γνωρίζουμε τα βασικά, πάμε να δούμε τα βήματα για το σετάρισμα της τηλεόρασης:

1. Εγκατάσταση Αγγλικής γλώσσας και χρήσιμων εφαρμογών
Με την εγκατάσταση ενός apk για τα settings, μπορούμε να έχουμε Αγγλική γλώσσα σε πληκτρολόγιο αλλά και σε μεγάλο κομμάτι του μενού. Και πάλι δεν γλιτώνουμε όλα τα Κινέζικα, όμως η TV μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα. Το αρχείο apk θα το βρείτε εδώ.

Το εγκαθιστούμε μέσω USB όπως δείξαμε παραπάνω και μετά πηγαίνουμε στα settings του Android και αλλάζουμε γλώσσα και πληκτρολόγιο σε Αγγλικά.

Xiaomi Mi TV 4A 43

2. Shafa Market
Η πρώτη εφαρμογή που θα εγκαταστήσουμε είναι το Shafa Market. Ουσιαστικά είναι ένα store με εφαρμογές και εργαλεία για έξυπνες τηλεοράσεις. Πέρα από τις πολλές εφαρμογές που προσφέρει, μας δίνει την δυνατότητα να στέλνουμε αρχεία στην τηλεόραση μέσω WiFi με έναν server που δημιουργεί η ίδια η εφαρμογή.

Xiaomi Mi TV 4A 43

Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε την χρήση USB. Διαλέξτε όποιον τρόπο σας βολεύει περισσότερο για την μεταφορά των αρχείων σας.
Επίσης, μία από τις εφαρμογές που προσφέρει το Shafa Market, είναι ο Shafa Launcher, για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

3. Εγκατάσταση νέου Launcher
Για να αποφύγουμε το Patch Wall όσο περισσότερο μπορούμε, ένας καλός τρόπος είναι να εγκαταστήσουμε τον δικό μας launcher. Μπορούμε να επιλέξουμε τον Shafa Launcher που είναι σχεδιασμένος για τηλεοράσεις με μενού στα Αγγλικά ή να εγκαταστήσουμε έναν άλλο launcher της επιλογής μας.

Επέλεξα έναν από τους πιο γνωστούς, τον Nova Launcher (τα παρακάτω ισχύουν όμως και για άλλους launchers). Βρίσκετε το apk στο διαδίκτυο και κάνετε εγκατάσταση όπως δείξαμε παραπάνω.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον default launcher μέσα από τα settings της TV (χρειάζεται root) οπότε θα χρησιμοποιήσουμε έναν άλλο τρόπο για να έχουμε άμεση πρόσβαση στον Nova.

Το Button Mapper. Με αυτήν την εφαρμογή μπορούμε να αλλάξουμε το τι κάνει το κάθε κουμπί στο χειριστήριο της τηλεόρασης. Αφού την εγκαταστήσουμε, επιλέγουμε το Home button, Single Tap, Applications και Nova Launcher.

Xiaomi Mi TV 4A 43

Έτσι, στο εξής, με το Home Button του χειριστηρίου της τηλεόρασης θα βρισκόμαστε κατευθείαν μέσα στον Nova Launcher.

Xiaomi Mi TV 4A 43

4. Εγκατάσταση χρήσιμων εφαρμογών
Κάποιες απαραίτητες εφαρμογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε (έχουν δοκιμαστεί και λειτουργούν χωρίς πρόβλημα):
– Netflix
– Chrome
– Popcorn Time
– Stremio
– Twitch
– YouΤube
– Kodi (SPMC)
– ES File Explorer
– Spotify
Τα apks μπορείτε να τα βρείτε είτε στο Shafa Market είτε online.

Xiaomi Mi TV 4A 43

5. Smart Home και Home Assistant
H Xiaomi φρόντισε να ενσωματώσει ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Με το Home app, η TV μπορεί να λειτουργήσει σαν smart hub, από το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε τις Xiaomi συσκευές μας. Για να το χρησιμοποιήσουμε, ανοίγουμε το MiHome app:

Xiaomi Mi TV 4A 43

Δοκίμασα να ελέγξω μία λάμπα Xiaomi Yeelight και δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα. Πρέπει όμως να διευκρινίσω το εξής: Η τηλεόραση συνδέεται σε Mainland China server. Αν στην εφαρμογή Yeelight που έχετε στην Android συσκευή σας, η λάμπα συνδέεται σε κάποιο άλλο server (π.χ. Singapore) τότε η τηλεόραση δεν θα μπορεί να την ελέγξει. Αν αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να κάνετε pair την λάμπα από την αρχή χρησιμοποιώντας τον server της Κίνας.

Όσοι έχετε αρκετές συσκευές Xiaomi θα βρείτε χρήσιμη αυτή την εφαρμογή της τηλεόρασης, μιας και μπορείτε να τις ελέγξετε μέσα από ένα όμορφο περιβάλλον:

Xiaomi Mi TV 4A 43

Όσοι όμως έχετε ασχοληθεί με τον Home Assistant, μπορείτε να περάσετε κατευθείαν το αρχείο apk που λειτουργεί σαν συνοδευτική εφαρμογή, είτε να δημιουργήσετε μία συντόμευση από τον Chrome. Έτσι θα μπορείτε να ελέγχετε όλες τις συσκευές σας πιο εύκολα μέσα από την τηλεόραση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τις ελέγχετε από την Android συσκευή σας.

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η αρχική «μεταμόρφωση» της Xiaomi Mi TV 4A. Υπενθυμίζω ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να κάνουμε root, ούτε διαθέσιμο international firmware. Θα επανέλθω με νέο οδηγό όταν οι διαθέσιμες λύσεις είναι εύκολες και σχετικά ακίνδυνες για το μέσο χρήστη. Για τους λάτρεις του Home Assistant, πιστεύω ότι σύντομα θα έχω έναν τρόπο για τον έλεγχο της TV από εκεί ώστε να την ενσωματώσουμε στους αυτοματισμούς μας.

Μέχρι τότε, περιμένω τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις σας!

Την Xiaomi Mi TV 4A 43″ θα την βρείτε στο Gearbest με τιμή περίπου 375 ευρώ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Λ

Μια ερώτηση ήθελα να κάνω έχω 4κ smart tv από την samsung και θέλω να εγκαταστήσω το popcorn time μπορεί κάποιος να μου πει πως ή αν ξέρει κάποιο guide στο youtube να μου δώσει link

Γιώργος Λ

@Δημήτρη φίλε το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι series 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear MacBook Pro

Το νέο MacBook Pro έχει killer γραφικά σε σχέση με το προηγούμενο

Το M1 Max chip είναι πιο γρήγορο κατά 181% σε σχέση με το προηγούμενο MacBook Pro με οθόνη 16 ιντσών στον τομέα των γραφικών.

Gear DJI

DJI Ronin 4D: Κινηματογραφική κάμερα με σταθεροποίηση 4 αξόνων και 8K 75p

Η DJI παρουσίασε την πρόταση της για μία πλήρη κινηματογραφική κάμερα, την Ronin 4D με σταθεροποίηση 4 αξόνων, 8K 75p, LiDAR εστίαση και ασύρματη μετάδοση εικόνας.

Gear USB-C

Spigen ArcStation Super Mini USB-C: Σούπερ μίνι αλλά σούπερ ισχυρός

Η Spigen παρουσίασε τον νέο, ultra compact ArcStation Super Mini USB-C φορτιστή, που είναι ιδιαίτερα γρήγορος με ισχύ έως και 27W αλλά και κατά 36% μικρότερος από τον αντίστοιχο fast charger 20W της Apple.

Gear Apple iMac

Ο iMac των 27 ιντσών με οθόνη mini-LED έρχεται στις αρχές του 2022

Δεν είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι η Apple έχει εγκαταλείψει την ιδέα της παρουσίασης ενός iMac με μεγαλύτερη οθόνη.