Ο Μαγνητικός Βορράς της Γης έχει μετατοπιστεί τόσο πολύ που πρέπει να προβούμε σε διορθώσεις του παγκόσμιου GPS

GPS, Ο Μαγνητικός Βορράς της Γης έχει μετατοπιστεί τόσο πολύ που πρέπει να προβούμε σε διορθώσεις του παγκόσμιου GPS

Ο μαγνητικός βορράς δεν βρίσκεται πλέον εκεί που συνήθιζε να είναι. Από το 2015, το σημείο προς το οποίο δείχνει μια πυξίδα τον Βορρά αλλάζει με ρυθμό άνω των 48 χιλιομέτρων το χρόνο. Και αυτή την εβδομάδα, μετά από μια καθυστέρηση που προκάλεσε η -διάρκειας ενός μήνα- διακοπή λειτουργίας (το λεγόμενο shut down) της κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι τελικά ενημερώθηκαν για την πραγματική κατάσταση.

GPS, Ο Μαγνητικός Βορράς της Γης έχει μετατοπιστεί τόσο πολύ που πρέπει να προβούμε σε διορθώσεις του παγκόσμιου GPS

Οι επιστήμονες τη Δευτέρα δημοσίευσαν μια επείγουσα ενημέρωση για το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο, η οποία αφορά φορητές συσκευές με συστήματα GPS καθώς και στρατιωτικούς πλοηγούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται για προσανατολισμό και πλόηγηση. Μπορεί να είναι μια μικρή αλλαγή για τους περισσότερους από εμάς αλλά αισθητή στους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν με μεγάλη ακρίβεια στην περιοχή της Αρκτικής.

Αυτή η αδυσώπητη μετατόπιση του βόρειου μαγνητικού πόλου δείχνει ότι κάτι παράξενο – και ενδεχομένως ισχυρό – λαμβάνει χώρα βαθιά μέσα στη Γη. Μόνο παρακολουθώντας το φαινόμενο θα καταλάβουν οι επιστήμονες τι ακριβώς συμβαίνει, δήλωσε ο γεωφυσικός του Πανεπιστημίου του Λιντς Phil Livermore. Το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη δημιουργείται σχεδόν 2.000 μίλια (3.200 χιλιόμετρα) κάτω από τα πόδια μας, μέσα στην περιστρεφόμενη σφαίρα από λιωμένο μέταλλο (κυρίως σίδηρο) που αποτελεί τον πυρήνα της Γης.

GPS, Ο Μαγνητικός Βορράς της Γης έχει μετατοπιστεί τόσο πολύ που πρέπει να προβούμε σε διορθώσεις του παγκόσμιου GPS

Μεταβολές σε αυτή τη υπόγεια ροή μπορούν να μεταβάλουν τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης – και τους πόλους όπου αυτές συγκλίνουν. Συνεπώς, ο μαγνητικός βορράς δεν ευθυγραμμίζεται με το γεωγραφικό βορρά (το τελικό σημείο του περιστροφικού άξονα της Γης) και είναι συνεχώς εν κινήσει. Δεδομένα αρχαίων μαγνητικών πεδίων που προέρχονται από εξαιρετικά παλιούς βράχους δείχνουν ότι οι πόλοι μπορούν ακόμη και να αναστραφούν – ένα γεγονός που συμβαίνει κατά μέσο όρο τρεις φορές ανά 1 εκατομμύριο χρόνια.

Η πρώτη αποστολή για να βρεθεί ο μαγνητικός βορράς, ήταν το 1831, που εντοπίστηκε στο Καναδικό τμήμα της Αρκτικής. Μέχρι τη στιγμή που ο στρατός των ΗΠΑ έψαχνε για τον πόλο στα τέλη της δεκαετίας του 1940, είχε μετατοπίσει ήδη 250 μίλια (400 χιλιόμετρα) προς στα βορειοδυτικά. Από το 1990, έχει μετακινηθεί κατά μία τεράστια απόσταση 600 μιλίων (970 χιλιόμετρα) και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού, 4 μοίρες νοτιότερα του γεωγραφικού βορρά.

Περιέργως, ο νότιος μαγνητικός πόλος δεν έχει αντιγράψει τις παραξενιές του βόρειου ομολόγου του. Από το 1990, η θέση του παραμένει σχετικά σταθερή, λίγο πιο έξω από τις ακτές της ανατολικής Ανταρκτικής. Η έρευνα του Livermore υποδηλώνει ότι η τοποθεσία του Βόρειου Πόλου ελέγχεται από δύο ρεύματα μαγνητικού πεδίου κάτω από τον Καναδά και τη Σιβηρία. Το 2017, ανέφερε ότι το καναδικό ρεύμα φαίνεται να εξασθενεί, ως αποτέλεσμα ενός τμήματος υγρού σιδήρου που έχει «λασπώσει» μέσα στον «θυελλώδη» πυρήνα της Γης.

Μιλώντας σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης τον Δεκέμβριο, πρότεινε ότι το ρεύμα που βρίσκεται πολύ κάτω από την Αρκτική μπορεί να εξηγήσει την κίνηση των γραμμών του μαγνητικού πεδίου πάνω από αυτό. Οι επιστήμονες της Εθνικής Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης και η υπηρεσία της Βρετανικής Γεωλογικής Έρευνας συνεργάζονται για την δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου μαγνητικού μοντέλου – μια μαθηματική αναπαράσταση του μαγνητικού πεδίου – κάθε πέντε χρόνια. Η επόμενη ενημέρωση δεν είχε προγραμματιστεί για πριν το 2020 αλλά η Γη είχε άλλα σχέδια.

GPS, Ο Μαγνητικός Βορράς της Γης έχει μετατοπιστεί τόσο πολύ που πρέπει να προβούμε σε διορθώσεις του παγκόσμιου GPS

Οι διακυμάνσεις στην Αρκτική σημειώθηκαν ταχύτερα από ό, τι προβλεπόταν. Μέχρι το καλοκαίρι, η διαφορά μεταξύ του παγκόσμιου μαγνητικού μοντέλου και της πραγματικής θέσης του βόρειου μαγνητικού πόλου θα έχει σχεδόν υπερβεί το όριο που απαιτείται για ακριβή πλοήγηση, δήλωσε ο William Brown, ένας σχεδιαστής μοντέλων γεωμαγνητικού πεδίου για το BGS. Αυτός και Αμερικάνοι ομολόγοι του εργάστηκαν πάνω σε ένα νέο μοντέλο, το οποίο ήταν σχεδόν έτοιμο να κυκλοφορήσει όταν μεγάλο μέρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ξέμεινε από χρηματοδότηση. Αν και η βρετανική υπηρεσία ήταν σε θέση να δημοσιεύσει στοιχεία του νέου μοντέλου στην ιστοσελίδα της, η NOAA ήταν η υπεύθυνη για τη φιλοξενία του μοντέλου και τη διάθεσή του για δημόσια χρήση. Αυτό το τμήμα του μοντέλου δεν ήταν διαθέσιμο μέχρι τη Δευτέρα, μια εβδομάδα μετά την επιστροφή στην εργασία των περισσοτέρων υπαλλήλων της NOAA.

Υπάρχουν παρόλα αυτά ορισμένοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Γη έχει καθυστερήσει για την επόμενη αντιστροφή των Πόλων του μαγνητικού πεδίου – ένα γεγονός που έχει να συμβεί για 780.000 χρόνια – και η πρόσφατη ανησυχία για την μετατόπιση του Βόρειου Πόλου μπορεί να είναι σημάδι ενός κατακλυσμού που πρόκειται να έρθει. Ο Λίβερμορ ήταν σκεπτικός. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι τοπικές αλλαγές στην Αρκτική είναι ένα σημάδι για κάτι μεγαλύτερο», τόνισε.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

πολύ καλο άρθρο αλλα δε κατάλαβα τίποτα απο δικη μου γνωστική ανεπάρκεια επι του θέματος αυτου!
καταλαβα τον τίτλο τουλάχιστον!😂

Darth

@Παπαροκας tiamat με αλα λόγια αν συνεχιστεί ετοιμάσου για τέλος του κόσμου

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

darthvader μπορείς να μου το εξηγήσεις απλα και κατανοητα?

Chris_BMW

Ρε @Παπαροκας τι να σου εξηγήσει απλά κ κατανοητά !
Διάβασε την τελευταία παράγραφο ..
Σου λέει ότι η γη κάθε 1000000 χρόνια περίπου αλλάζει τους πόλους της . Ε αυτό έχει να συμβεί 780.000 χρόνια . Η έντονη μετατόπιση δείχνει πως οδεύουμε προς τα εκεί ..

Και όλο αυτό το φαινόμενο μάλλον συνοδεύεται και από κατακλυσμό …

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

κρις εισαι σοβαρό παιδι μη γραφεις τέτοια..

α. με ποια μεθοδο οριζουμε τον πολο
β. πως διαπιστώνεται η πολική μετατόπιση
γ. πως απο αυτα συμπεραινεται κατακλυσμος?
δ. πως συνδέεται το shutdown της Αμερικής με ολα αυτα?

με λογια του αερα κ γω λεω οτι ερχεται ο νεφέλημ με τον ελοχημ για καφε στη γη αύριο

Chris_BMW

@Παπαροκας

Δεν το παίζω ξερολας .. ότι διάβασα σου λέω ..

Δημήτρης Θεοδώρου

Με ποια μέθοδο ορίζονται οι μαγνητικοί πόλοι της Γης δεν είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί σε ένα blog τεχνολογίας. Κράτησε μόνο ότι η Γη συμπεριφέρεται ως μαγνήτης και οτι το που θα βρίσκεται ο “θετικός” πόλος και πού ο “αρνητικός” εξαρτάται από τις μετατοπίσεις του υγρού σιδήρου στον πυρήνα της Γης. Δεύτερον, η πολική μετατόπιση διαπιστώνεται από το οτι την Χ ημερομηνία (πχ πριν 1 χρόνο) είχαμε σημειώσει τον Βόρειο Μαγνητικό Πόλο σε συγκεκριμένες συντεταγμένες, ενώ με τις σημερινές μετρήσεις προκύπτει σε άλλες συντεταγμένες (μερικά χιλιόμετρα παραπέρα). Τρίτον, το που ακριβώς βρίσκονται οι δύο μαγνητικοί Πόλοι, ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος στον Γεωγραφικό Βορρά και ο Νότιος Μαγνητικός Πόλος στον Νότο, δημιουργεί μια μαγνητική ασπίδα η οποία μας προστατεύει από τις Ηλιακές εκρήξεις και την Ηλιακή Ακτινοβολία. Αν αντιστραφούν οι Πόλοι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συνεχίσει να ισχύει και αφού θα ανατραπεί πλήρως το Μαγνητικό Πεδίο της Γης, θα ανατραπούν και τα φαινόμενα πλημμυρίδας και άμπωτης που είναι πληρως συνυφασμένα με το μαγνητικό Πεδίο της Γης και την έλξη Γης-Σελήνης. Τέταρτον το γεγονός ότι επί ένα μήνα το Κράτος των ΗΠΑ υπολειτουργούσε είχε ως συνέπεια να υπολειτουργούν και όλες οι Υπηρεσίες, Επιστημονικές και μη, με αποτέλεσμα η ενημέρωση… Συνέχεια »

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

ευχαριστώ για το κοπο σου Δημήτρης! νομιζω βοηθησες αρκετο κοσμο να το πιάσει το νοημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple featured iOS

iOS 18: Mια πρώτη ματιά στα μηνύματα μέσω δορυφόρου

Η Apple επεκτείνει σταδιακά τη σουίτα δυνατοτήτων δορυφορικής συνδεσιμότητας για iPhone και το iOS 18 φέρνει ένα σημαντικό νέο με τη μορφή Μηνυμάτων μέσω δορυφόρου.

Software Apple ChatGPT featured

iOS 18: Η Apple δεν πληρώνει την OpenAI για να χρησιμοποιήσει το ChatGPT

Εκτός από το Apple Intelligence, η Apple ανακοίνωσε μια συνεργασία με την OpenAI που θα επιτρέψει στη Siri να έχει πρόσβαση στο ChatGPT.

Software Apple Apple Music featured

iOS 18: Το Apple Music αποκτά βελτιωμένο σύστημα ουράς αναπαραγωγής όπως το Spotify

Η Apple έχει ανανεώσει το σύστημα ουράς αναπαραγωγής τραγουδιών στην εφαρμογή Music στο iOS 18 και οι αλλαγές είναι πολύ ευπρόσδεκτες.

Software

Βελτιώστε τον υπολογιστή του πατέρα σας με Lifetime Office 2021 Pro για 27,25€

Έχετε κολλήσει στο τι δώρο θα πάρετε για την Ημέρα του Πατέρα που θα χρησιμοποιεί ο μπαμπάς σας κάθε μέρα; Έχουμε τη λύση!