Έξι συμβουλές για καλύτερη βιντεοσκόπηση

Αγοράσατε καινούργια βιντεοκάμερα και είστε έτοιμοι να γίνεται ο Στήβεν Σπήλμπεργκ της ζωής σας. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Μπορεί οι αυτοματισμοί της νέας σας κάμερας να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση τις περισσότερες φορές, όμως για να πάρετε το 100% των δυνατοτήτων της θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές.

Βιντεοσκοπώντας στην θάλλασα – παραλλία
Προσέχουμε να μην «γέρνει» ο ορίζοντας. Αν η βιντεοκάμερα διαθέτει χειροκίνητη ρύθμιση του διαφράγματος, «ανοίγουμε» 1-2 Fstop η κάνουμε χρήση του Backlight αν αυτό δεν έχει έντονα αποτελέσματα. Αποφέυγουμε να έχουμε τον ήλιο μέσα στο κάδρο μας – εκτός ίσως από τα ηλιοβασιλέματα – και προσέχουμε τα σταγονίδια από τα κύματα. Είναι προτιμότερο να τραβάμε το πρωί μέχρι τις 10 και το απόγευμα μετά τις 4 όταν ο ήλιος είναι χαμηλά και το φως πλάγιο και πιο γλυκό.

Βιντεοσκοπώντας στο χιόνι
Πραγματοποιούμε χειροκίνητη ρύθμιση του White Balance (εξισορρόπησης λευκού) σε ένα κομμάτι καθαρού χιονιού, και ίσως άνοιγμα διαφράγματος κατά 1-2 Fstop. Προσοχή στην ύγρασία και στις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας όταν είμαστε σε εσωτερικό χώρο και βγαίνουμε έξω (προκαλείται θάμπωμα του φακού). Καλό θα ήταν να έχουμε και μία έξτρα μπαταρία.

Βιντεοσκοπώντας τη νύχτα ή σε σκοτάδι
Όταν βιντεοσκοπούμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως για παράδειγμα τη νύχτα, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί από τη πλευρά της βιντεοκάμεράς μας, για το πόσο φως μπορεί να «περάσει» σε αυτή. Σημαντικό χαρακτηριστικό για συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είναι η τιμή Lux που δίνει στις προδιαγραφές της βιντεοκάμερας ο κατασκευαστής. Ο βαθμός των Lux αντικατοπτρίζει το επίπεδο φωτεινότητας που είναι ικανός ο αισθητήρας CCD της βιντεοκάμερας να συνεχίσει να βιντεοσκοπεί απρόσκοπτα. Αυτό μεταφράζεται στο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή Lux της βιντεοκάμερας, τόσο το λιγότερο φως χρειάζεται για να λειτουργεί απρόσκοπτα. Προσοχή: αν η τιμή των Lux είναι πολύ υψηλή δηλαδή πάνω από 2.0, μπορεί σε σχεδόν πλήρες σκοτάδι να «τραβάει» καλά όταν όμως τύχει να «γράψει» το φως ενός κεριού ή ενός πορτατίφ, τότε εκείνο το σημείο της εικόνας, είναι πιθανόν να υπερφωτιστεί χωρίς σωστό αποτέλεσμα.

Βιντεοσκοπώντας με βροχή
Όπως όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές, έτσι και η ψηφιακή βιντεοκάμερα δεν είναι φίλος με την υγρασία και το νερό. Αν ρίχνει ψιλόβροχο μπορείτε να προστατευτείτε εσείς και η βιντεοκάμερα σας με μια ομπρέλα, αν όμως αρχίσει δυνατός αέρας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διακόψετε τη βιντεοσκόπηση. Μπορείτε να προφυλαχτείτε σε ένα ασφαλή χώρο και να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα που σας παρέχει το ζουμ του φακού σας για να πραγματοποιήσετε τις λήψεις σας. Μην ξεγελιέστε με τις υπερβολικές τιμές του ζουμ που διατείνονται ότι προσφέρουν κάποιες βιντεοκάμερες. Όταν για παράδειγμα ο πωλητής στο κατάστημα σας μιλάει για 800x ζουμ εννοεί το συνδυασμό οπτικού και ψηφιακού. Για να γνωρίσετε τις πραγματικές δυνατότητες του φακού μιας βιντεοκάμερας θα πρέπει να μάθετε την τιμή του οπτικού ζουμ. Χρησιμοποιώντας την βιντεοκάμερα μέσα στα όρια του οπτικού ζουμ, μπορούμε να «φέρουμε» την εικόνα πιο κοντά χωρίς να χάσουμε καθόλου ποιότητα. «Μπαίνοντας» στα χωράφια του ψηφιακού ζουμ μειώνεται η ανάλυση και η ποιότητα της εικόνας. Προσοχή: Όταν ζουμάρετε αρκετά μακριά, ακόμα και στα όρια του οπτικού ζουμ, η εικόνα γίνεται ασταθής. Οι εταιρείες καταβάλουν προσπάθειες ενσωματώνοντας στα μοντέλα τους ψηφιακούς σταθεροποιητές εικόνας. Αν όμως θέλετε να είστε σίγουροι, καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε ένα τρίποδο.

Βιντεοσκοπώντας σε μέρη με θόρυβο
Σε αρκετές περιπτώσεις εξωτερικών χώρων που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την βιντεοκάμερά μας, υπάρχει θόρυβος που δεν μπορούμε να ελένξουμε, όπως για παράδειγμα η φασαρία από τον κόσμο ή τα αυτοκίνητα. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από την πηγή του θορύβου ώστε αυτός να ακούγεται απλά σαν μικρή φασαρία. Σημαντική είναι η θέση που θα πάρουμε και το που θα «στοχεύει» το μικρόφωνό μας. Αστάθμητοι παράγοντες όπως το να περάσει ένα αεροπλάνο, δεν μπορούν να ελεγχθούν. Θα πρέπει απλά να σταθείτε τυχεροί.

Βιντεοσκοπώντας κάτω από το νερό
Μαγικές στιγμές μπορούμε να ζήσουμε με την ψηφιακής μας βιντεοκάμερα κάτω από νερό. Είτε σε θάλασσα είτε σε λίμνη, οι εικόνες που θα «τραβήξουμε» κάτω από νερό, θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές υποβρύχιες θήκες και για την δική σας βιντεοκάμερα. Η τοποθέτηση σε αυτές γίνεται εύκολα μιας και έχουν μελετηθεί ειδικά για το κάθε μοντέλο. Προσοχή: κάθε τύπος υποβρύχιας θήκης λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι ένα συγκεκριμένο βάθος μέσα στο νερό, δεν χρειάζεται να το ξεπεράσετε. Μειονέκτημα των υποβρύχιων λήψεων είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να «γράψουμε» ήχο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

How to WhatsApp

Πώς να στείλετε φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση μέσω του WhatsApp

Το WhatsApp είναι ένας από τους δημοφιλέστερους instant messengers, που μας δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε και διαφόρων ειδών αρχεία μεταξύ μας, φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, gif εικόνες και άλλα.

How to Microsoft Windows 8 Windows 8.1

Windows 8.1, Μικρά χρήσιμα κόλπα που μας λύνουν τα χέρια

Τα Windows 8 είναι εδώ, μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τα Windows με ματιά διαφορετική από του παρελθόντος, και η αναβάθμιση στην έκδοση 8.1 φέρνει μαζί και κάποια κόλπα τα οποία μας λύνουν τα χέρια και μας βοηθούν στο να κερδίσουμε χρόνο.

How to iPhone TechblogTV

techblogTV | Ενεργοποιήστε το iPhone 3G με δύο απλά βήματα

Καλορίζικο το νέο σας iPhone 3G. Είστε από τους πρώτους που το πήρατε στα χέρια σας και ανυπομονείτε να παίξετε μαζί του. Από το κουτί του, το iPhone 3G είναι “κλειδωμένο” και χρειάζεται ενεργοποίηση. Η διαδικασία της ενεργοποίησης είναι πολύ απλή και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι έναν υπολογιστή με σύνδεση στο ίντερνετ. Σε […]

How to How

“Μαγειρεύοντας” τα Beat

Οι στιγμές που ζει ένας Dj όταν το κοινό ανταποκρίνεται χορεύοντας και διασκεδάζοντας, δεν αλλάζονται με τίποτα. Η συγκίνηση χτυπάει κόκκινο και η αδρεναλίνη ξεχειλίζει. Η επιλογή της κατάλληλης μουσικής για την κάθε περίπτωση είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός δυναμικού και αξέχαστου set, όπως και ο καλός εξοπλισμός. Όμως δεν κάνουν τα ράσα, τον παπά! Ούτε […]