2.4 GHz Vs. 5 GHz Wi-Fi: Ποιο πρέπει να χρησιμοποιείτε;

wi-fi, 2.4 GHz Vs. 5 GHz Wi-Fi: Ποιο πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Όταν πάμε να συνδεθούμε σε ένα Wi-Fi router παρατηρούμε δύο διαθέσιμα δίκτυα: 2,4 GHz και 5 GHz. Ποιο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε;

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν τη συχνότητα στην οποία λειτουργεί το δίκτυο και το ποια θα επιλέξουμε μπορεί να αλλάξει τη συνολική μας εμπειρία ή να μην παρατηρήσουμε καμία διαφορά. Ανάλογα με το τι κάνουμε.

Wi-Fi 2,4 GHz

Το Wi-Fi 2,4 GHz παρουσιάστηκε το 1999 και έχει υπάρξει το καλύτερο για οικιακή χρήση, ακόμα και με dual και triple-band routers. Το πρότυπο 2,4 GHz έχει υποστεί πολλές αναθεωρήσεις μέσα στα χρόνια και κατέληξε σε 802.11g, ή Wi-Fi 3, επιτρέποντάς του να φτάσει μεγαλύτερες ταχύτητες και θεωρητικά να μειώσει τις παρεμβολές μεταξύ των καναλιών.

Το δίκτυο χρησιμοποιεί κανάλια στη συχνότητα 2,4 GHz και συγκεκριμένα στην περιοχή από 2401 έως 2495 MHz.  Μπορεί η ταχύτητα να είναι χαμηλότερη του 5 GHz αλλά σίγουρα είναι επαρκής για οικιακή χρήση. Ακόμα, η εμβέλεια του αγγίζει τα 45 μέτρα, σύμφωνα με το Pearson IT Certification, και την καθιστά εξαιρετική επιλογή για εφαρμογές χαμηλού εύρους ζώνης και μεγάλης εμβέλειας.

Βέβαια, επειδή χρησιμοποιείται από πολλές οικιακές συσκευές, ενδέχεται να υπάρχουν πιο εύκολα παρεμβολές.

Wi-Fi 5 GHz

Και αυτό παρουσιάστηκε το 1999 και μάλιστα νωρίτερα από το 2,4 GHz, αν και υιοθετήθηκε ευρέως πολύ αργότερα. Τα router με υποστήριξη 5 GHz έχουν επισημανθεί ως 802.11b / g / n, 802.11ac ή 802.11ax – με τον καθένα να έχει τους δικούς του περιορισμούς εύρους ζώνης. To αρχικό 802.11a, έτρεχε με ταχύτητες έως και 54 megabit ανά δευτερόλεπτο – όχι μεγαλύτερες από 2,4 GHz – ενώ τα πιο πρόσφατα πρότυπα που χρησιμοποιούν τη συχνότητα των 5 GHz ανέβασαν ταχύτητες στα 2,4 gigabit ανά δευτερόλεπτο.

Η σύγχρονη τεχνολογία Wi-Fi 5 GHz φτάνει αυτές τις ταχύτητες επειδή το δίκτυο εξισορροπεί με τέτοιον τρόπο την κυκλοφορία, επιτρέποντας περισσότερες συνδέσεις σε μια συσκευή, ενεργοποιώντας λειτουργίες όπως η πολλαπλή έξοδος πολλαπλών εισόδων πολλαπλών χρηστών (MU-MIMO) . Τα δίκτυα που χρησιμοποιούν τεχνολογία 5 GHz έχουν επίσης πρόσβαση σε περισσότερα, ευρύτερα κανάλια εντός του φάσματος συχνοτήτων των 5 GHz, μειώνοντας σημαντικά τις παρεμβολές. Να ξεκαθαρίσουμε ότι, αν και η πιο πρόσφατη 802.11ax, ονομάζεται επίσης Wi-Fi 6, δεν περιλαμβάνει τη συχνότητα των 6 GHz αλλά προσθέτει μια σειρά από χαρακτηριστικά.

Τα 5 GHz είναι πιο γρήγορα αλλά τα 2,4 GHz έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια

Όπως είπαμε, τα Wi-Fi 5 GHz είναι ταχύτερα από τα αντίστοιχα των 2,4 GHz, αλλά αυτό δε φτάνει. Επειδή χρησιμοποιούν μικρότερο μήκος κύματος για τη μετάδοση δεδομένων, είναι πολύ πιο εύκολο να υποβαθμιστεί το σήμα τους. Από την άλλη, τα δίκτυα 2,4 GHz έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, φτάνοντας σε εσωτερικούς χώρους μέχρι και 70 μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, τη στιγμή που τα 5GHz φτάνουν το μέγιστο 35 μέτρα. Οι τοίχοι στα σπίτια, δε, κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δυσχερή.

Τελικά, τι να επιλέξουμε;

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι πρέπει να κάνουμε και που βρίσκεται το router μας. Εάν πολλές συσκευές συνδέονται στο ίδιο δίκτυο μέσω Wi-Fi και το router υποστηρίζει dual band, συνδέουμε συσκευές υψηλού εύρους ζώνης όπως laptop, τηλεοράσεις και smartphone κοντά στο router στο δίκτυο 5 GHz και συσκευές που βρίσκονται σε άλλα δωμάτια ή ορόφους στο δίκτυο 2,4 GHz.

Καθώς το δίκτυο 2,4 GHz τείνει να γεμίζει και μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβολές, μην το φορτώνετε με πολλές συσκευές. Εάν οι ταχύτητες 5 GHz, ωστόσο, είναι προτεραιότητα, μπορούμε να αλλάξουμε θέση στο router ή να πάρουμε extender.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Juri Dark

Με τά σαραβαλακια τά κινέζικα ANDROID BOX TV δεν υπάρχει λύση τελικά !!!!Σε 3χρονια αγόρασα 6 συσκευές BOX TV κάθε βδομάδα χαλάει και κάτι!!!! Με χειρότερα από όλα τα πολυδιαφημισμένα GT KING BEELING.2 συσκευές μου χάλασαν από αυτή την κολοεταιρια τζάμπα λεφτά πλήρωσα στους απατεώνες !!!!

Δημητρης

Της Xiaomi το έχεις δει/ χρησιμοποιήσει?

Σιδηροπουλος

Έχω εδω και οχτώ μήνες το GT KING BEELING ως τώρα δεν εχω πρόβλημα εκτός της περίπτωσης που δεν κάνει ενημέρωση των εφαρμογών δεν μπορώ να ενεργοποιηθεί είναι απαράδεκτο γιατί πρόκειται για ακριβή συσκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8: Διέρρευσαν οι επίσημες θήκες σιλικόνης

Η τελευταία διαρροή για τα Pixel 8 και Pixel 8 Pro αφορά στις επίσημες θήκες από τη Google, τις οποίες βλέπουμε σε εικόνες πλήρους μεγέθους.

Gear featured Samsung Samsung Android Tablets

Galaxy Tab S9 series: Premium εμπειρία tablet κάθε στιγμή

Η Samsung φέρνει τη νέα σειρά Galaxy Tab S9 series, που αποτελείται από τρεις διαφορετικές εκδόσεις με σχεδιασμό που τις κάνει ξεχωριστές, μαζί με επιδόσεις και δυνατότητες εντυπωσιακές.

Software Android featured Google

Android 14: Επιβεβαιώθηκε από πάροχο η κυκλοφορία στις 4 Οκτωβρίου

Οι φήμες ότι το Android 14 θα κυκλοφορήσει από τη Google στις 4 Οκτωβρίου, μαζί με τα νέα προϊόντα Pixel, ακούγονταν εδώ και καιρό.

Smartphones featured Google Google Pixel

Pixel 8 Pro: Διέρρευσαν αποτελέσματα benchmark

H Google θα παρουσιάσει το Pixel 8 και το Pixel 8 Pro στις 4 Οκτωβρίου, με τις διαρροές για τις συσκευές να είναι αναρίθμητες.