Αδύναμα passwords προκάλεσαν το 30% των ransomware το 2019

Το ransomware είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σοβαρότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και σύμφωνα με πληροφορίες θα επικρατήσει το 2020. Τώρα, σύμφωνα με μία έρευνα του PreciseSecurity, οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης αποτέλεσαν τρωτό σημείο στην μόλυνση με ransomware το 2019 αφού έφτασαν σε ποσοστό το 30%.

Αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης η τρίτη πιο κοινή αιτία για ransomware παγκοσμίως

Η έρευνα της PreciseSecurity αποκάλυψε ότι η τακτική του “ψαρέματος” ή όπως είναι γνωστό phishing scams προκάλεσαν το 67% των μολύνσεων με ransomware ενώ το υπόλοιπο 36% βασίστηκε στην έλλειψη γνώσης προστασίας στον κυβερνοχώρο. Η χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης προκάλεσε μολύνσεις τις τάξεως του 30%.

Έρευνα της Google το 2019 έδειξε ότι 2 στους 3 χρήστες χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς, ενώ το 50% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί έναν “αγαπημένο” κωδικό πρόσβασης για την πλειοψηφία των λογαριασμών.

Μόνο το 12% των Αμερικανών Συνδεδεμένων Χρηστών χρησιμοποιούν Password Managers

Μία άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι το 64% των Αμερικανών θεωρούν τους κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης ως το πιο σημαντικό ζήτημα για την προστασία των δεδομένων. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 45% των ερωτηθέντων απλά μαθαίνει απ’ έξω τα στοιχεία σύνδεσης ενώ το 43% τα έγραφε. Ταυτόχρονα, μόνο το 12% των Αμερικανών χρησιμοποιεί κάποιο password manager.

23.2 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως είχαν κωδικό πρόσβασης 123456

Στο διαδίκτυο ο πιο απλός και εύκολος τρόπος προστασίας είναι η τοποθέτηση ενός εξαιρετικά δύσκολου κωδικού πρόσβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ξεκλείδωμα ενός pin με τέσσερα ψηφία χρειάζονται 111 ώρες ενώ το “σπάσιμο” ενός οκταψήφιου κωδικού πρόσβασης χρειάζεται σχεδόν 1.5 έτη.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, η επαναχρησιμοποίηση ενός κωδικού πρόσβασης καθώς και οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν σημαντικό κίνδυνο τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους χρήστες.

Η ανάλυση έδειξε ότι 23.2 εκατομμύρια λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν ως κωδικό πρόσβασης τον συνδυασμό 123456 ενώ επιπλέον 7.8 εκατομμύρια χρησιμοποιούσαν 12345678. Παγκοσμίως 3.5 εκατομμύρια χρήστες έβαλαν ως κωδικό πρόσβασης την λέξη “password“.

Εσείς χρησιμοποιείτε δύσκολους κωδικούς πρόσβασης; Επαναχρησιμοποιείται τους κωδικούς σας ή για κάθε σας λογαριασμό δημιουργείται και έναν διαφορετικό συνδυασμό; Πείτε μας στα σχόλια.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ozzywalker

Password manager εδώ και πολλά χρόνια. Συνήθως επιλέγω κωδικούς από 24 έως 32 χαρακτήρες, σύμβολα, κτλ.. Τόσα εκατομμύρια να χρησιμοποιούν το 12345 σαν κωδικό.. απίστευτο! 😲

Βασίλης

Οι περισσότεροι κωδικοί διαρρέουν από “σπασμένες” σελίδες.. Ό,τι και να βάλεις θα στο βρούνε!
Πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε διαφορετικό κωδικό σε κάθε σελίδα και αλλαγή κωδικού συχνά.

Beowolf

Εσύ Γιώργη που σβήνεις τα σχόλια που δεν σου αρέσουν, διόρθωσε και το “επαναχρησιμοποιείτΕ” καθώς και το “δημιουργείτΕ”.
Αντί να “παρεξηγιέσαι”, διάβασε λίγο γραμματική, ποτέ είναι ΑΙ και πότε Ε. Δημόσια άρθρα γράφεις και γελάει κάθε πικραμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Hackers

Νέο περιστατικό hacking στις ΗΠΑ μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες

Οι Αρχές στις ΗΠΑ μελετούν ένα περιστατικό hacking στην εταιρεία Codecov, η οποία έχει πελάτες της πολύ μεγάλες εταιρείες.

Internet Bitcoin

Η μεγαλύτερη πτώση του Bitcoin τους τελευταίους δύο μήνες

To Bitcoin σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τους τελευταίους δύο μήνες, κυρίως λόγω των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων.

Internet ebay

Fake πιστοποιητικά εμβολιασμού στις ΗΠΑ πωλούνται στο eBay

Περισσότερα από 100 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού πωλήθηκαν από έναν λογαριασμό στο eBay μέσα σε δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ.

Internet featured

To Reuters ξεκινά να χρεώνει τους αναγνώστες του

Με το μηνιαίο αντίτιμο των 34,99 δολαρίων χρεώνει το Reuters όσους θέλουν να διαβάζουν το ειδησεογραφικό του περιεχόμενο.