Αδύναμα passwords προκάλεσαν το 30% των ransomware το 2019

Το ransomware είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σοβαρότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και σύμφωνα με πληροφορίες θα επικρατήσει το 2020. Τώρα, σύμφωνα με μία έρευνα του PreciseSecurity, οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης αποτέλεσαν τρωτό σημείο στην μόλυνση με ransomware το 2019 αφού έφτασαν σε ποσοστό το 30%.

Αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης η τρίτη πιο κοινή αιτία για ransomware παγκοσμίως

Η έρευνα της PreciseSecurity αποκάλυψε ότι η τακτική του “ψαρέματος” ή όπως είναι γνωστό phishing scams προκάλεσαν το 67% των μολύνσεων με ransomware ενώ το υπόλοιπο 36% βασίστηκε στην έλλειψη γνώσης προστασίας στον κυβερνοχώρο. Η χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης προκάλεσε μολύνσεις τις τάξεως του 30%.

Έρευνα της Google το 2019 έδειξε ότι 2 στους 3 χρήστες χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς, ενώ το 50% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί έναν “αγαπημένο” κωδικό πρόσβασης για την πλειοψηφία των λογαριασμών.

Μόνο το 12% των Αμερικανών Συνδεδεμένων Χρηστών χρησιμοποιούν Password Managers

Μία άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι το 64% των Αμερικανών θεωρούν τους κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης ως το πιο σημαντικό ζήτημα για την προστασία των δεδομένων. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 45% των ερωτηθέντων απλά μαθαίνει απ’ έξω τα στοιχεία σύνδεσης ενώ το 43% τα έγραφε. Ταυτόχρονα, μόνο το 12% των Αμερικανών χρησιμοποιεί κάποιο password manager.

23.2 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως είχαν κωδικό πρόσβασης 123456

Στο διαδίκτυο ο πιο απλός και εύκολος τρόπος προστασίας είναι η τοποθέτηση ενός εξαιρετικά δύσκολου κωδικού πρόσβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ξεκλείδωμα ενός pin με τέσσερα ψηφία χρειάζονται 111 ώρες ενώ το “σπάσιμο” ενός οκταψήφιου κωδικού πρόσβασης χρειάζεται σχεδόν 1.5 έτη.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, η επαναχρησιμοποίηση ενός κωδικού πρόσβασης καθώς και οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν σημαντικό κίνδυνο τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους χρήστες.

Η ανάλυση έδειξε ότι 23.2 εκατομμύρια λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν ως κωδικό πρόσβασης τον συνδυασμό 123456 ενώ επιπλέον 7.8 εκατομμύρια χρησιμοποιούσαν 12345678. Παγκοσμίως 3.5 εκατομμύρια χρήστες έβαλαν ως κωδικό πρόσβασης την λέξη “password“.

Εσείς χρησιμοποιείτε δύσκολους κωδικούς πρόσβασης; Επαναχρησιμοποιείται τους κωδικούς σας ή για κάθε σας λογαριασμό δημιουργείται και έναν διαφορετικό συνδυασμό; Πείτε μας στα σχόλια.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ozzywalker

Password manager εδώ και πολλά χρόνια. Συνήθως επιλέγω κωδικούς από 24 έως 32 χαρακτήρες, σύμβολα, κτλ.. Τόσα εκατομμύρια να χρησιμοποιούν το 12345 σαν κωδικό.. απίστευτο! 😲

Βασίλης

Οι περισσότεροι κωδικοί διαρρέουν από “σπασμένες” σελίδες.. Ό,τι και να βάλεις θα στο βρούνε!
Πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε διαφορετικό κωδικό σε κάθε σελίδα και αλλαγή κωδικού συχνά.

Beowolf

Εσύ Γιώργη που σβήνεις τα σχόλια που δεν σου αρέσουν, διόρθωσε και το “επαναχρησιμοποιείτΕ” καθώς και το “δημιουργείτΕ”.
Αντί να “παρεξηγιέσαι”, διάβασε λίγο γραμματική, ποτέ είναι ΑΙ και πότε Ε. Δημόσια άρθρα γράφεις και γελάει κάθε πικραμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Pinterest TikTok

To Pinterest επανασχεδιάζει το home feed του για να μιμηθεί το Tik Tok

Μία από τις μεγάλες αλλαγές που κάνει το Pinterest είναι ο επανασχεδιασμός του home feed και η δημιουργία μιας νέας καρτέλας που λέγεται “Watch”. 

Internet Bitcoin

To Bitcoin φτάνει στην ιστορική τιμή ρεκόρ των 66.000 δολαρίων

To πλέον δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο, το Bitcoin, κατέκτησε μία ιστορική κορυφή, αγγίζοντας σε αξία τα 66.000 δολάρια.

Internet Facebook

Σκέφτεται σοβαρά το Facebook να αλλάξει το όνομά του;

Μία αναφορά στο Verge πυροδότησε έντονη φημολογία περί ενδεχόμενης αλλαγής του ονόματος του Facebook και μάλιστα πολύ σύντομα.

Internet Nova

Nova Eon: Νέα τηλεόραση με πλατφόρμα που βασίζεται στο Android TV

Η Nova Eon (προφέρεται Έον) φέρνει στην ελληνική αγορά την νέα πρόταση παρακολούθησης τηλεόρασης και περιεχομένουν On demand με κωδικοποιητή που βασίζεται στο Android TV.