Akatsuki: Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο μπήκε σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη

Μετά από πέντε χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, το Akatsuki της ιαπωνικής υπηρεσίας διαστήματος (Japan Aerospace Exploration Agency JAXA) κατάφερε επιτέλους να φτάσει στον τελικό του προορισμό που ήταν να μπει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη. Η JAXA ανακοίνωσε σήμερα ότι το διαστημικό σκάφος κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την περιστροφή του πλανήτη.

Το Akatsuki (Αυγή στα ιαπωνικά) πετά σε ελλειπτική τροχιά σε ύψος απόαψης 440.000 χλμ και ύψος περίαψης 400 χλμ από την Αφροδίτη. Κάθε περιστροφή γύρω από τον πλανήτη απαιτεί 13 ημέρες και 14 ώρες.

Η JAXA δοκίμασε ήδη τις κάμερες του ανιχνευτή και δημοσίευσε φωτογραφία που τράβηξε από την Αφροδίτη. Θα συνεχίσει να ελέγχει κι άλλα εργαλεία του Akatsuki και τον Απρίλιο του 2016 θα αρχίσει να συλλέγει επίσημα δεδομένα για τον πλανήτη.

Το σημαντικό επίτευγμα

Οι Ιάπωνες είχαν προσπαθήσει το 2010 να ξαναβάλουν το σκάφος σε τροχιά, αλλά απέτυχαν λόγω προβλήματος στον κινητήρα. Η αποστολή Akatsuki παρουσιάζει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν από τους λιγότερο μελετημένους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος (το πρώτο γήινο σκάφος που έφτασε στην επιφάνειά της ήταν το σοβιετικό Venera 3 το 1966, ενώ το τελευταίο ήταν το Venus Express της ESA, που ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2014).

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το σκάφος να ταξιδεύει για έξι μήνες και να περάσει δύο χρόνια παρατηρήσεων. Εν τέλει, το διαστημόπλοιο πέρασε πέντε χρόνια κινούμενο γύρω από τον Ήλιο για να μπορέσει να πλησιάσει ξανά την Αφροδίτη και να ξαναπροσπαθήσει.

Συγχαρητήρια από τη NASA

Η NASA από την πλευρά της χαιρέτησε το επίτευγμα της JAXA υπογραμμίζοντας ότι στην εξερεύνηση του Διαστήματος οι δεύτερες ευκαιρίες είναι πολύ σπάνιες. «Πρόκειται για την αυγή μιας νέας ημέρας για την επιστήμη όσον αφορά στην Αφροδίτη. Η JAXA βρήκε τρόπο να ξεπεράσει τα προβλήματα και να το κάνει να μοιάζει εύκολο. Η ομάδα τους πραγματικά κατάφερε ένα θαύμα, επαναφέροντας στον δρόμο της την αποστολή» είπε ο Τζιμ Γκριν, διευθυντής πλανητικών επιστημών στα κεντρικά της NASA.

Αποστολή του Akatsuki είναι να μάθει περισσότερα για τον «κολασμένο» πλανήτη, με το αιώνιο στρώμα νεφών, την πηχτή, τοξική ατμόσφαιρα, την πιθανή δραστηριότητα ηφαιστείων και αστραπών και την επιφάνεια με τη θερμοκρασία που ξεπερνά τους 462 βαθμούς Κελσίου.

akatsuki venus orbit, Akatsuki: Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο μπήκε σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη

akatsuki venus orbit, Akatsuki: Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο μπήκε σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NZ

Akatsuki……χμμμ! Κάτι μου θυμίζει…..! Uchiha Itachi και απλά RESPECT!

TOMTOMS

Τωρα αποκαλυπτεται το απολυτο σχεδιο των Akatsuki για το Infinite Tsukuyomi για την παγκοσμια ειρηνη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.