Αναμνήσεις από ένα Τριήμερο στα Τζουμέρκα: Φωτογραφία και Ψηφιακή Συνδεσιμότητα παντού

, Αναμνήσεις από ένα Τριήμερο στα Τζουμέρκα: Φωτογραφία και Ψηφιακή Συνδεσιμότητα παντού

Τα Τζουμέρκα, ένας ορεινός όγκος που στέκεται περήφανος στην καρδιά της Ελλάδας, αποτέλεσαν τον ιδανικό προορισμό για το τριήμερο φωτογραφικό workshop που επέλεξα να παρακολουθήσω το προηγούμενο ΠΣΚ. Η πρόσφατη αυτή εκδρομή μου στην Ηπειρωτική φύση ήταν μια εμπειρία που συνδύασε την ομορφιά της με την τέχνη και την τεχνολογία.

Το πρόγραμμα περιελάβανε δυο διανυκτερεύσεις στο ορεινό καταφύγιο Σταυρού Θεοδωριανών σε υψόμετρο 1390 μέτρων που χρησιμοποιήσαμε ως βάση για τις εξορμήσεις μας με πεζοπορία προς το ρέμα Μαρκς την Παρασκευή και τους καταρράκτες της Σούδας το Σάββατο. Οδηγό μας και leader του φωτογραφικού workshop είχαμε τον βραβευμένο φωτογράφο και ντοκιμαντερίστα Χριστόφορο Αναγνωστόπουλος ο οποίος μας παρουσίασε τη δική του οπτική στις λήψεις φωτογραφίας βοηθώντας μας να παράξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον εξοπλισμό μας, τόσο με φωτογραφικές μηχανές όσο και με το κινητό.

, Αναμνήσεις από ένα Τριήμερο στα Τζουμέρκα: Φωτογραφία και Ψηφιακή Συνδεσιμότητα παντού

Καθώς οι εικόνες και τα τοπία γύρω μου εναλλάσσονταν γρήγορα, κατάλαβα ότι η δυνατότητα να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου σε πραγματικό χρόνο ήταν πολυτιμότερη από ποτέ. Διαπίστωσα στην πράξη πόσο σημαντικό είναι να έχεις σήμα παντού, ακόμα και σε απόκρημνα και δυσπρόσιτα μέρη. Η φωτογραφία στα βουνά δεν είναι μόνο τέχνη αλλά και τεχνική.

Κάθε λήψη απαιτεί χρόνο, υπομονή και προπάντων την ικανότητα να παρατηρείς. Το φως αλλάζει, τα σύννεφα κινούνται και το τοπίο μεταμορφώνεται στο άψε σβήσε. Σε αυτήν την γαλήνη του απόλυτου πρασίνου και του μπλε του ουρανού, η COSMOTE, με το γρήγορο και αξιόπιστο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της, έκανε τη διαμονή μου εκεί ακόμη πιο μοναδική, καθώς μου παρείχε τη δυνατότητα να παραμένω συνδεδεμένος με τον υπόλοιπο κόσμο και να μοιράζομαι στιγμιαία τις εμπειρίες μου, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές των Τζουμέρκων.

, Αναμνήσεις από ένα Τριήμερο στα Τζουμέρκα: Φωτογραφία και Ψηφιακή Συνδεσιμότητα παντού

Εξοπλισμένος με τη φωτογραφική μου μηχανή και το κινητό μου τηλέφωνο, επιχείρησα το πρώτο speedtest: η ταχύτητα uploading ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δίνοντας μου τη δυνατότητα να ανεβάσω στο cloud υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες σχεδόν στο άψε σβήσε.

Καθώς οι μέρες περνούσαν, βρέθηκα να συνεισφέρω σε μια ομαδική εργασία, να ανταλλάσσω φωτογραφίες και σχόλια με συμμετέχοντες από διάφορες πλευρές του κόσμου, ενώ παράλληλα μοιραζόμουν live στιγμιότυπα της περιπέτειάς μου με τους ακόλουθους μου στα κοινωνικά δίκτυα. Οι φωτογραφίες από τη διαδρομή στο ρέμα Μαρκς όσο και οι εντυπωσιακοί καταρράκτες της Σούδας εντυπωσίασαν τους followers μου στο Instagram.

Η ισχυρή και αξιόπιστη σύνδεση επέτρεπε το ανεμπόδιστο streaming, την ταυτόχρονη αποστολή και λήψη αρχείων, και την απρόσκοπτη επικοινωνία, δίχως να χρειάζεται να κάνω κανένα είδος συμβιβασμού στην ποιότητα της σύνδεσης.

, Αναμνήσεις από ένα Τριήμερο στα Τζουμέρκα: Φωτογραφία και Ψηφιακή Συνδεσιμότητα παντού

Ανεβάζοντας μια σειρά από φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση, παρατήρησα ότι η ταχύτητα παρέμενε σταθερή και γρήγορη, χωρίς διακοπές ή πτώσεις του σήματος.
Η απόδειξη των ταχυτήτων δεν ήταν απλώς θεωρητική. Πολλές φορές, σε στιγμές διαλείμματος, πραγματοποιούσα tests στο δίκτυο και οι αριθμοί που έβλεπα στο speedtest με καθησύχαζαν.

Στις βραδινές ώρες, όταν οι εντυπώσεις της ημέρας έπρεπε να αποτυπωθούν στο ψηφιακό χαρτί, ήμουν σε θέση να κατεβάζω νέο υλικό και να επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες, να ανεβάζω περιεχόμενο στην πλατφόρμα του workshop και ταυτόχρονα να ανταλλάσσω μηνύματα και να πραγματοποιώ βιντεοκλήσεις χωρίς διακοπές.
Μπορεί οι ατελείωτες πτυχές των βουνών να φαίνονται αποκομμένες από τον ψηφιακό κόσμο, οι ταχύτητες όμως δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την αστική κάλυψη. Μπορούσα άνετα να ανταποκριθώ στις πολλαπλές ανάγκες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του workshop. Να κάνω multitasking χωρίς να χάσω σε απόδοση, να ανεβάσω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ταυτόχρονα έστελνα μηνύματα και ανταλλαγές email με τους συνεργάτες μου. Αυτή είναι άλλωστε και η διαφορά του να έχεις COSMOTE.

, Αναμνήσεις από ένα Τριήμερο στα Τζουμέρκα: Φωτογραφία και Ψηφιακή Συνδεσιμότητα παντού

Η εμπειρία αυτή στα Τζουμέρκα ήταν πραγματικά μοναδική. Η ικανότητα να παραμένεις συνδεδεμένος με τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και όταν βρίσκεσαι στο κέντρο της απέραντης φύσης, με ταχύτητες που συνήθως επιφυλάσσονται για αστικές περιοχές, αποτελεί μια επιβεβαίωση πως η τεχνολογία και η φύση μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple featured

iOS 18: Η Apple ξανά σε συζητήσεις με την OpenAI για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple φέρεται να έχει ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με την OpenAI σχετικά με τη χρήστη της τεχνολογίας της.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.