Αυτή η εικόνα 717 gigapixel είναι η υψηλότερη και πιο λεπτομερής ανάλυση έργου τέχνης που έχει καταγραφεί ποτέ

gigapixel, Αυτή η εικόνα 717 gigapixel είναι η υψηλότερη και πιο λεπτομερής ανάλυση έργου τέχνης που έχει καταγραφεί ποτέ

gigapixel, Αυτή η εικόνα 717 gigapixel είναι η υψηλότερη και πιο λεπτομερής ανάλυση έργου τέχνης που έχει καταγραφεί ποτέ

Το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ κυκλοφόρησε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι η «μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής φωτογραφία οποιουδήποτε έργου τέχνης», η οποία μπορεί να προβληθεί δωρεάν στον ιστότοπό του. Πρόκειται για διαδραστική φωτογραφία του πίνακα “The Night Watch” του 1642 από τον Rembrandt van Rijn.

Είναι ένας πίνακας περίπου 12 επί 14 ποδιών που επί του παρόντος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου έργου έρευνας και αποκατάστασης που ονομάζεται «Operation Night Watch», με τη φωτογραφία να είναι κομμάτι αυτής της έρευνας.

Στόχος του προγράμματος -που ξεκίνησε το 2019- είναι η καλύτερη διατήρηση του πίνακα για το μέλλον. Πέρυσι, η ομάδα αποκατέστησε διάφορα μέρη του πίνακα που είχαν χαθεί μετά από μια σειρά επιθέσεων που είχε δεχτεί στο παρελθόν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Σε ένα δελτίο Τύπου, το Rijksmuseum εξηγεί ότι αποτελείται από 8.439 μεμονωμένες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κάμερα Hasselblad H6D 400 MS 100 megapixel. Το Rijksmuseum εξηγεί ότι για να διασφαλιστεί ότι κάθε φωτογραφία ήταν εστιασμένη, η επιφάνεια του πίνακα σαρώθηκε πρώτα με λέιζερ και η κάμερα έπρεπε να ρυθμιστεί με ακρίβεια πριν από τη λήψη της φωτογραφίας. Αμέσως μετά τη λήψη κάθε φωτογραφίας, ένα νευρωνικό δίκτυο έλεγξε για χρώμα και ευκρίνεια και ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε στη συρραφή αυτών των φωτογραφιών σε μια ενιαία εικόνα.

Το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα 717 gigapixel μεγέθους 5,6 terabyte, όπου κάθε pixel του δείχνει μια περιοχή μεγέθους μόλις 5 μικρομέτρων στον αρχικό πίνακα. Το μουσείο σημειώνει ότι είναι τέσσερις φορές πιο ευκρινές από την τελευταία σάρωση που πραγματοποιήθηκε από το μουσείο, η οποία ήταν μόνο 44,8 gigapixel, και όπου κάθε pixel αντιπροσώπευε ένα συγκριτικά ογκώδες 20 μικρόμετρα.

gigapixel, Αυτή η εικόνα 717 gigapixel είναι η υψηλότερη και πιο λεπτομερής ανάλυση έργου τέχνης που έχει καταγραφεί ποτέ

H εικόνα σας επιτρέπει να κάνετε μεγέθυνση για να δείτε τις ρωγμές που έχουν εμφανιστεί στις μεμονωμένες πινελιές του αριστουργήματος.

O ιστότοπος διαθέτει επίσης μια εναλλακτική έκδοση του The Night Watch με τις κομμένες πλευρές που λείπουν να έχουν αποκατασταθεί. Αυτά τα τμήματα αφαιρέθηκαν από τον πίνακα το 1715, επιτρέποντάς του να χωρέσει σε μια πιο στενή τοποθεσία στο Δημαρχείο του Άμστερνταμ. Αυτά τα τμήματα που λείπουν αποκαταστάθηκαν πέρυσι με βάση ένα αντίγραφο του 17ου αιώνα του αρχικού πίνακα που έγινε από τον Gerrit Lundens. Αυτή η εργασία ολοκληρώθηκε επίσης ως μέρος του ίδιου έργου Operation Night Watch.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet YouTube

Youtube: Πώς να ακούσεις με κλειστή οθόνη χωρίς να πληρώνεις για Premium συνδρομή

Οι χρήστες Premium στο Youtube έχουν δυνατότητα να αναπαράγουν περιεχόμενο στο παρασκήνιο, αλλά υπάρχουν τρόποι να το κάνουν κι απλοί χρήστες.

Internet Facebook Instagram TikTok

Απαγορεύτηκε με νόμο η χρήση των social media στους κάτω των 16 ετών στην Αυστραλία

Oι αυστραλιανές αρχές αποφάσισαν ότι τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Internet Instagram

Instagram: Διαθέσιμη η δυνατότητα κοινής χρήσης ζωντανής τοποθεσίας στα DM

Το Instagram ανακοίνωσε αρκετές ενημερώσεις για τα άμεσα μηνύματα στην πλατφόρμα του, όπως κοινοποίηση τοποθεσίας.

Internet featured

Aυτός ο κωδικός πρόσβασης χρειάζεται μόλις ένα δευτερόλεπτο για να παραβιαστεί – Πώς να έχετε ασφαλείς λογαριασμούς

Το PC Gamer δημοσίευσε λίστα με τους 200 πιο χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης σε μια προσπάθεια να κάνει τους χρήστες να τους αλλάξουν.