Αυτή η εικόνα 717 gigapixel είναι η υψηλότερη και πιο λεπτομερής ανάλυση έργου τέχνης που έχει καταγραφεί ποτέ

gigapixel, Αυτή η εικόνα 717 gigapixel είναι η υψηλότερη και πιο λεπτομερής ανάλυση έργου τέχνης που έχει καταγραφεί ποτέ

gigapixel, Αυτή η εικόνα 717 gigapixel είναι η υψηλότερη και πιο λεπτομερής ανάλυση έργου τέχνης που έχει καταγραφεί ποτέ

Το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ κυκλοφόρησε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι η «μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής φωτογραφία οποιουδήποτε έργου τέχνης», η οποία μπορεί να προβληθεί δωρεάν στον ιστότοπό του. Πρόκειται για διαδραστική φωτογραφία του πίνακα “The Night Watch” του 1642 από τον Rembrandt van Rijn.

Είναι ένας πίνακας περίπου 12 επί 14 ποδιών που επί του παρόντος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου έργου έρευνας και αποκατάστασης που ονομάζεται «Operation Night Watch», με τη φωτογραφία να είναι κομμάτι αυτής της έρευνας.

Στόχος του προγράμματος -που ξεκίνησε το 2019- είναι η καλύτερη διατήρηση του πίνακα για το μέλλον. Πέρυσι, η ομάδα αποκατέστησε διάφορα μέρη του πίνακα που είχαν χαθεί μετά από μια σειρά επιθέσεων που είχε δεχτεί στο παρελθόν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Σε ένα δελτίο Τύπου, το Rijksmuseum εξηγεί ότι αποτελείται από 8.439 μεμονωμένες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κάμερα Hasselblad H6D 400 MS 100 megapixel. Το Rijksmuseum εξηγεί ότι για να διασφαλιστεί ότι κάθε φωτογραφία ήταν εστιασμένη, η επιφάνεια του πίνακα σαρώθηκε πρώτα με λέιζερ και η κάμερα έπρεπε να ρυθμιστεί με ακρίβεια πριν από τη λήψη της φωτογραφίας. Αμέσως μετά τη λήψη κάθε φωτογραφίας, ένα νευρωνικό δίκτυο έλεγξε για χρώμα και ευκρίνεια και ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε στη συρραφή αυτών των φωτογραφιών σε μια ενιαία εικόνα.

Το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα 717 gigapixel μεγέθους 5,6 terabyte, όπου κάθε pixel του δείχνει μια περιοχή μεγέθους μόλις 5 μικρομέτρων στον αρχικό πίνακα. Το μουσείο σημειώνει ότι είναι τέσσερις φορές πιο ευκρινές από την τελευταία σάρωση που πραγματοποιήθηκε από το μουσείο, η οποία ήταν μόνο 44,8 gigapixel, και όπου κάθε pixel αντιπροσώπευε ένα συγκριτικά ογκώδες 20 μικρόμετρα.

gigapixel, Αυτή η εικόνα 717 gigapixel είναι η υψηλότερη και πιο λεπτομερής ανάλυση έργου τέχνης που έχει καταγραφεί ποτέ

H εικόνα σας επιτρέπει να κάνετε μεγέθυνση για να δείτε τις ρωγμές που έχουν εμφανιστεί στις μεμονωμένες πινελιές του αριστουργήματος.

O ιστότοπος διαθέτει επίσης μια εναλλακτική έκδοση του The Night Watch με τις κομμένες πλευρές που λείπουν να έχουν αποκατασταθεί. Αυτά τα τμήματα αφαιρέθηκαν από τον πίνακα το 1715, επιτρέποντάς του να χωρέσει σε μια πιο στενή τοποθεσία στο Δημαρχείο του Άμστερνταμ. Αυτά τα τμήματα που λείπουν αποκαταστάθηκαν πέρυσι με βάση ένα αντίγραφο του 17ου αιώνα του αρχικού πίνακα που έγινε από τον Gerrit Lundens. Αυτή η εργασία ολοκληρώθηκε επίσης ως μέρος του ίδιου έργου Operation Night Watch.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet FBI Social Media TikTok

Ο διευθυντής του FBI ανησυχεί για τη συλλογή δεδομένων των χρηστών του TikTok

Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα δεδομένα των χρηστών που συλλέγει το TikTok και το πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν “για παραδοσιακές επιχειρήσεις κατασκοπείας”.

Internet Duplex Google

Η Google βάζει οριστικό τέλος στη λειτουργία Duplex

Η Google αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία Duplex στο Web, που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη για τον εικονικό της βοηθό.

Internet Apple Elon Musk Tim Cook

Elon Musk: Η Apple «επανέφερε πλήρως» τις διαφημίσεις στο Twitter

Η Apple “επανέφερε πλήρως” τις διαφημίσεις στo Twitter, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας, Elon Musk.

Internet Android apps Microsoft

Microsoft Teams: Νέα λειτουργία για την εφαρμογή Android – Τι προσφέρει

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια διάφορα εργαλεία τηλεδιάσκεψης τα τελευταία χρόνια, βάζοντας το Zoom, το Google Meet και το Microsoft Teams στην πρώτη γραμμή.