CERN: Οι πρώτες συγκρούσεις στον αναβαθμισμένο LHC

Ο μεγάλο επιταχυντής αδρονίων, ή LHC, του CERN έχει πιάσει και πάλι δουλειά μετά την αναβάθμισή του με σκοπό να ανακαλύψει νέα σωματίδια σε ισχυρότερα ενεργειακά πεδία. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο LHC του CERN είναι εκείνο το επιστημονικό εργαλείο που μας έδωσε την επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζονίου του Χίγκς. 

Η αύξηση της ενέργειας οδηγεί σε καταστάσεις σωματιδίων που μοιάζουν με εκείνες που επικρατούσαν στο σύμπαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά από την Μεγάλη Έκρηξη. Οι επιστήμονες επιθυμούν να εξερευνήσουν αχαρτογράφητα νερά της επιστήμης με μελέτη των μορφών σωματιδίων σε μία κατάσταση που φέρει το όνομα quark-gluon plasma. H μελέτη αυτού του πλάσματος γίνεται στον Επιταχυντή ιόντων του Brookhaven National Lab, ο οποίος είναι γνωστός και ως RHIC. Άτομα χρυσού επιταχύνονται εκεί σε υψηλή ενέργεια αφότου έχουν αφαιρεθεί τα ηλεκτρόνιά τους. Μετά τις συγκρούσεις τους, οι επιστήμονες μελετούν τα σωματίδια που δραπετεύουν.

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων του CERN λειτουργεί ως μια μεγάλη έκδοση του RHIC, με τη διαφορά ότι εδώ τα ενεργειακά πεδία είναι πολύ μεγαλύτερα. Οι συγκρούσεις στο CERN είναι της τάξης του 1 Peta-electronVolt. Τα πρώτα συμπεράσματα από την έρευνα στο CERN έχουν βγει, με όλα τα στοιχεία που έχουν παρατηρηθεί στο RHIC να επιβεβαιώνονται, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και εκπλήξεις σε περιβάλλον υψηλής ενέργειας.

CERN, CERN: Οι πρώτες συγκρούσεις στον αναβαθμισμένο LHC

CERN, CERN: Οι πρώτες συγκρούσεις στον αναβαθμισμένο LHC

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
lolek

Συγχαρητήρια για το άρθρο και εύχομαι κ αλλά παρόμοια. Γιατι τεχνολογια δεν ειναι μονο τα smartphone.Μην ξεχνάμε ότι στο cern οφείλουμε την ανακάλυψη του ίντερνετ.

Nick

Ο σκοπός τους είναι ένας να δημιουργηθεί μαύρη τρύπα αστροπυλη…τα άλλα είναι κουραφέξαλα.

Μανώλης

Είναι κοινό λάθος το ότι ίντερνετ δημιουργήθηκε στο CERN lolek. Το ίντερνετ δημιουργήθηκε από το DoD (Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ) στην δεκαετία του 70 επί ψυχρού πολέμου. Στο CERN δημιουργήθηκε το www (world wide web).

popeye

Μπράβο ρε παιδιά…keep these nice articles up!!! well done!!!

Σταύρος Χρι

Ρε μην λέει ο καθένας το δικό του παραμύθι ήμαστε κι μερικοί φυσικοί εδώ…
Μην παραπλανείτε των κόσμο…
Μακάρι να δούμε κι άλλα τέτοια πιο επιστημονικά αρθρα…
σωστά τα λέει ό φίλος τεχνολογία δεν είναι μόνο τα τηλέφωνα..

say

Συσκευή παράγει ενέργεια απο το νερό Παρουσίαση στον Κίτρινο Τύπο https://www.youtube.com/watch?v=mWQHV1zXcD0

Ekimolaos

@Nick
Ερώτηση: Πώς ακριβώς πιστεύεις πως θα κάνουν τέτοιο singularity μέσα στον πλανήτη Γη; Να μαντέψω, πιστεύεις επίσης πως η μαύρη τρύπα στην ουσία είναι όντως τρύπα, έτσι;; Το “αστροπύλη” δεν το σχολιάζω καν για ευνόητους λόγους!

Μάριος

Ευχαριστούμε για το άρθρο! Ελπίζω στο μέλλον να δούμε και άλλα παρόμοια ενδιαφέροντα άρθρα.

Sotosr35tc

Μια μικρή διόρθωση το ίντερνετ παιδιά δεν ανακαλύφθηκε ούτε στο Dod ούτε στο Cern αλλά από τον Nikola Tesla και για όποιον του φαίνεται εξωφρενικό αυτό μπορεί να το ψάξει και να μάθει γραμμένα είναι όλα αυτά. Όσο για μαύρη τρύπα και πύλες πραγματικά μόνο γέλιο μπορεί να μου προκαλέσει

Darth

@Nick stargate προηποθετει και εξοδο απο την αλλη μερια… ποιος ειπαμε οτι θα το κανει? α ναι να μην ξεχασω με ποια ενργεια θα το κανουν εδω? εδω εχουμε μονο κατι nuclear power station του κολου… και αυτα ισα που υπαρχουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Science Cern

Νέα δεδομένα από το CERN υπονοούν μία νέα δύναμη της Φύσης

Τα πρόσφατα δεδομένα από το ερευνητικό κέντρο του CERN δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει και μία εντελώς νέα δύναμη στη Φύση.

Business Cern

MARS scanner: Έγχρωμες 3D ακτινογραφίες με την τεχνολογία του CERN

Η εταιρεία MARS Bioimaging παρουσίασε τις πρώτες έγχρωμες τρισδιάστατες ακτινογραφίες που απεικονίζουν το εσωτερικό του σώματος μέσω του απεικονιστή MARS, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία του CERN που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην αναζήτηση του “σωματιδίου του Θεού” (μποζόνιο Χιγκς).

Internet Cern

CERN: Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι για “επικοινωνία” με παράλληλα σύμπαντα σύντομα

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο του πλανήτη, το CERN, είναι αισιόδοξοι πως σύντομα θα καταφέρουν να πετύχουν μια επαναστατική ανακάλυψη που θα αποτελέσει βάση για πολλές θεωρίες της αστροφυσικής.

Internet Cern Star

Κίνα: Κατασκευάζει επιταχυντή που θα κάνει του CERN να μοιάζει νάνος

Συγκρούοντας μεταξύ τους υποατομικά σωματίδια σε τρομακτικές ταχύτητες, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αυξήσουμε την θεμελιώδη κατανόηση του Σύμπαντος. Αυτός είναι ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, θεωρεί τόσο σημαντικά τα ευρήματα που έρχονται από τον Large Hadron Collider (Επιταχυντή Αδρονίων, LHC) στο CERN.