CERN: Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι για “επικοινωνία” με παράλληλα σύμπαντα σύντομα

cern collider

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο του πλανήτη, το CERN, είναι αισιόδοξοι πως σύντομα θα καταφέρουν να πετύχουν μια επαναστατική ανακάλυψη που θα αποτελέσει βάση για πολλές θεωρίες της αστροφυσικής.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ετοιμάζονται να θέσουν τον LHC (Large Hadron Collider – κεντρικό σύστημα του CERN) σε πλήρη ενεργειακή ισχύ, ώστε να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα – μινιατούρα. Αν το καταφέρουν, τότε θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα της ιστορίας. Η μικροσκοπική μαύρη τρύπα ενδέχεται, σύμφωνα με τις θεωρίες των υπεύθυνων του πειράματος, να είναι σε θέση να “μεταφέρει” βαρύτητα από το δικό μας σύμπαν σε ένα άλλο. Αυτό θα δώσει στους αστροφυσικούς την δυνατότητα να παρατηρήσουν και να μελετήσουν ένα φαινόμενο που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να καταγράψουν.

cern collider

Σύμφωνα με τον Mir Faizal, ένα εκ των κεντρικών προσώπων πίσω από το… project, ο σκοπός το πειράματος δεν είναι να αποδειχθεί η ύπαρξη των παράλληλων συμπάντων, με την έννοια που νομίζει ο κόσμος σήμερα. Αντίθετα, για εκείνον και την ομάδα του σημαίνει την ανακάλυψη νέων συμπάντων σε άλλες διαστάσεις. Ο ίδιος σημειώνει πως, εφόσον η βαρύτητα στο σύμπαν μας περνάει σε άλλες διαστάσεις μέσω διαφόρων φαινομένων, μάλλον θα πρέπει να το κάνει και κατά την δημιουργία της ελεγχόμενης μικρής μαύρης τρύπας μέσα στο LHC.

Φυσικά, όλα αυτά είναι δυσνόητα για τους περισσότερους από εμάς που δεν έχουμε σχέση με τον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πείραμα. Αν πετύχει, θα συμβάλει στην απόδειξη πολλών θεωριών. Όσον αφορά την ενέργεια που θα χρειαστεί το μηχάνημα – τέρας για να προσομοιώσει το φαινόμενο, εκείνη θα κυμανθεί στα 9.5 με 11.9 TeV (1 TeV ισούται με 1 τρισεκατομμύριο electro Volts). Ελπίζουμε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα μάθουμε τα αποτελέσματα του πειράματος που παρά την πολυπλοκότητα και το επίπεδο των γνώσεων που απαιτείται για να κατανοηθεί, εξακολουθεί να κινεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Panos

Έρευνα μηδέν… φαντασία στο άπειρο….

Beholder

Καταρχήν ο τίτλος δεν βγάζει νόημα, φτιαχτε τον. Επίσης, απόδειξη δεν θα μπορέσει να υπάρξει, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει feedback από το παράλληλο σύμπαν, και ας μου εξηγήσει κάποιος πως θα γίνει αυτό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Instagram Facebook

Το πολύ το Instagram, τους εφήβους καταστρέφει;

Το Facebook έκανε εσωτερική έρευνα η οποία κατέδειξε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του Instagram.

Internet Alphabet

Alphabet Project Taara: Internet 20 Gbps με τη χρήση laser

To Project Taara της Alphabet, της μητρικής της Google, φέρνει ταχύτητες 20 Gbps στο Internet με τη χρήση laser.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iPhone 13, RayBan Facebook, Google Pay, GT7, GoPro Hero10 Black [S02E01 – 16/09/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε μεταξύ άλλων για τα νέα iPhone 13, τα γυαλιά της Ray-Ban σε συνεργασία με τη Facebook και τις ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα.

Internet Facebook

Το Facebook κάνει διακρίσεις στους όρους χρήσης του

Η αποκάλυψη των ειδικών όρων χρήσης του Facebook για διάσημους και VIPs δείχνει ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι δίκαιος.